ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στις 28 Μάη, η παρουσίαση του βιβλίου του Μανόλη Παντινάκη ‘’Εξιστορήσεις – Μνήμες Κατοχής και Αντίσταση στο νομό Ρεθύμνου‘’

0

Σημαντικό πνευματικό γεγονός, αποτελεί η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Μανόλη Παντινάκη ‘’Εξιστορήσεις – Μνήμες Κατοχής και Αντίστασης στο νομό Ρεθύμνου‘’, που οργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σταυρωμένου, με συντονιστή τον τοπικό Δημοτικό Σύμβουλο, Δημήτρη Σερλή.

Η παρουσίαση θα γίνει το Σάββατο 28 Μάη στις 8 το βράδυ σ’ ένα θαυμάσιο και πολύ ιδιαίτερο  χώρο, ‘’Το σπίτι του Πολιού‘’ στο χωριό Αστέρι, που ευγενικά διαθέτει ο ιδιοκτήτης του τ. πρόεδρος της κοινότητας Γιώργης Πολιουδάκης.

Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο γνωστός αγωνιστής, δημοσιογράφος-συγγραφέας και βασικός εκφωνητής του Ρ.Σ. του Πολυτεχνείου το 1973 Δημήτρης Παπαχρήστος, ενώ στα διαχρονικά του μηνύματα θ’ αναφερθεί ο γιατρός Κώστας Μαλάς.

Και σ’ αυτό το βιβλίο όπως και στα προηγούμενα, ο συγγραφέας παραθέτει αυθεντικές αφηγήσεις ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα της κατοχής και ήταν αυτόπτες μάρτυρες των όσων διαδραματίστηκαν, χωρίς την παραμικρή αλλοίωση ή παρέμβαση από τον ίδιο.

Οι μνήμες της μαύρης περιόδου που δεν έσβησαν ποτέ απ’ όσους βίωσαν αυτά τα γεγονότα, θα ζωντανέψουν το Σάββατο το βράδυ στο ‘’σπίτι του Πολιού’’, θα προκαλέσουν προβληματισμό, έντονα συναισθήματα και …θ’ αφυπνίσουν συνειδήσεις.

Τα σημαντικά αυτά ιστορικά ντοκουμέντα που απαντούν και σε πολλά σύγχρονα ζητήματα, αποτελούν για μας πυξίδα προσανατολισμού, στον θολό ορίζοντα της σημερινής σκληρής πραγματικότητας.

Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι ο Μανόλης Παντινάκης, έχει αφιερώσει τα καλύτερα χρόνια της ζωής του, για ν’ αναδείξει την πραγματική ιστορία του τόπου μας, όχι με τον τρόπο που την αντιλαμβάνεται οποιοσδήποτε ιστορικός, αλλά όπως αυτή γνήσια αποτυπώνεται από τη μία και μοναδική αλήθεια, …τη βιωματική αλήθεια του λαού μας.

Με σκληρή δουλειά και ανιδιοτέλεια όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς καμία οικονομική στήριξη, κατάφερε μέσα από πολλές δυσκολίες, να διασώσει και ν’ αναδείξει αυτές τις μαρτυρίες, πριν τις καταπιεί για πάντα το σκοτάδι του χρόνου.

Το συνολικό του έργο, που θα έπρεπε να διδάσκεται τουλάχιστον στα σχολεία του Νομού μας, αξίζει κάθε έπαινο και την αντίστοιχη αναγνώριση από όλους μας.

Ας τον τιμήσουμε λοιπόν με την παρουσία μας το Σάββατο βράδυ στις 8 στο ‘’σπίτι του Πολιού’’ στο Αστέρι.

Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτή την τόσο σημαντική προσφορά του στην ιστορία του τόπου μας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ