ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Και 4ο Μνημόνιο; του Νίκου Θεοδωράκη

0

Γράφει ο Νίκος Θεωδοράκης

Δημοσιογράφος

http://www.thrapsaniotis.gr

Όχι ότι θα μας ξαφνιάσει αν το δούμε να έρχεται, ένα τέταρτο Μνημόνιο, διότι γνωρίζουμε καλά ότι πέρα από τις ωραίες ρητορικές της κυβέρνησης, εκείνος που δανείζει μπορεί να θέτει όρους και να έχει απαιτήσεις… Κι αυτές τις μέρες τα ακούμε όλα. Ακόμα κι αυτό. Πληθαίνουν οι φήμες ότι το ΔΝΤ προβάλλει νέες σκληρές απαιτήσεις και ότι η στήριξη του για μείωση του χρέους και για χρηματοδότηση, πιθανώς να συνοδεύεται από τέταρτο Μνημόνιο.

Κι ωστόσο ο υπουργός κ. Ευ. Τσακαλώτος τόνισε στη Βουλή ότι «δεν είναι προφανές από τις συζητήσεις με το ΔΝΤ ότι θέλει και άλλο πρόγραμμα» προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «η ερώτηση είναι αν θα συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα». Από πουθενά λοιπόν δεν προκύπτει ότι η κυβέρνηση έχει το σθένος να αντισταθεί. Και καπνός δεν βγαίνει χωρίς φωτιά…

Ο υπουργός, όπως κάθε πολιτικός, εξέφρασε αισιοδοξία για λύση στο θέμα του χρέους επαναλαμβάνοντας ότι «πολλοί παίκτες δουλεύουν για αυτό», αναγνωρίζοντας τη σημασία του και για τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων επί του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2017 τόνισε δε ότι «πρώτη μέριμνα για την κυβέρνηση στη φάση της ανάπτυξης, θα είναι η προστασία του κόσμου της εργασίας σε σχέση με τις δαπάνες, τη μείωση της φορολογίας και τις εργασιακές σχέσεις, μέσα από την κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Αναφορικά με το μέτωπο της διαπραγμάτευσης και της στάσης του ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι «από τις μέχρι τώρα συζητήσεις δεν προκύπτει ότι το Ταμείο θέλει κι άλλο πρόγραμμα» επαναλαμβάνοντας χαρακτηριστικά ότι «η ερώτηση είναι αν θα συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα».

Ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει λύση για το χρέος, επαναλαμβάνοντας ότι η συζήτηση συνεχίζεται με πάρα πολλούς παίκτες, ενώ αναφερόμενος και στην προοπτική ένταξης στο καθεστώς ποσοτικής χαλάρωσης (QE), επισήμανε ότι το ζητούμενο είναι η «βιώσιμη ανάπτυξη».

«Η λύση για το χρέος είναι μία από τις αντισταθμίσεις για τα υφεσιακά μέτρα. Όλοι οι επενδυτές βάζουν το QE ως σημαντικό στοιχείο», τόνισε ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι «η συζήτηση για το χρέος συνεχίζεται. Πάρα πολλοί παίκτες δουλεύουν γι’ αυτή τη λύση. Όλοι καταλαβαίνουν τι σημαίνει να μην υπάρχει λύση, να μην μπούμε στο QE. Θα είναι σχεδόν αυτοεκπληρούμενη προφητεία ότι δεν θα πάμε τόσο καλά και αυτό κανείς δεν το θέλει».

«Το κλίμα αλλάζει γενικά. Οι προβλέψεις ότι δεν θα τελειώσουμε την αξιολόγηση τα προαπαιτούμενα δεν βγαίνουν. Η κριτική ότι δεν κάνουμε τίποτα ότι σέρνουμε τα πόδια μας δεν είναι αληθινή», πρόσθεσε ο υπουργός. Δεν χρειαζόταν να το τονίσει αυτό ο κ. υπουργός. Το ζούμε από πρώτο χέρι, το ξέρουμε.

Αναλύοντας την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ο κ. Ευκλ.Τσακαλώτος σημείωσε ότι «εμείς δεν έχουμε αφήγημα success story, αλλά αφήγημα πως ενσωματώνονται οι λαϊκές δυνάμεις. Θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρξει μία ηγεμονική στρατηγική που δεν απειλεί τους εργαζόμενους. Έχει μεγάλη σημασία η διαπραγμάτευση για τις εργασιακές σχέσεις. Να μας πείτε αν υποστηρίζετε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας» είπε δε, αναφερόμενος στην αντιπολίτευση.

Κι έτσι η κοκορομαχία ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίστηκε χωρίς ουσία… Το ζητούμενο γι’ αυτούς, είναι να κρατήσουν τους ψηφοφόρους τους, έτσι χωρίς σχέδιο. Άραγε, δεν το αντιλαμβάνεται αυτό ο κόσμος που τους εμπιστεύεται ακόμα; Ίσως έχουν ανάγκη κάποιον να τους χαϊδεύει τα αυτιά, αναγνωρίζοντας ότι αυτά που υπόσχονται δεν πρόκειται να τα κάνουν ποτέ…

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ