ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εγκάρδιες ευχές από τους μαθητές του El Greco

0

Σε όλους σας ευχόμαστε Αγάπη Ειρήνη Υγεία, καλή καρδιά χαμόγελο και θεία Ευλογία…

Οι μαθητές  του Φόδελε ξεχώρισαν με το  ταλέντο  τους στο Χορό στο Τραγούδι και στο Θέατρο.  Υπέροχη ήταν πράγματι η γιορτή που απόλαυσαν στις  22 του Δεκέμβρη οι δάσκαλοι οι  γονείς και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου  Φόδελε, του πατρογονικού χωριού του κορυφαίου ζωγράφου παγκοσμίου φήμης,  Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, εκείνου που είχε την ύψιστη τιμή να ονομαστεί από τους Ισπανούς και τους Δυτικούς εν γένει,  EL GRECO,  δηλαδή «ο Έλληνας». Στο πανέμορφο αυτό  χωριό της επαρχίας Μαλεβιζίου (που κάποτε ανήκε στον  νομό Ρεθύμνης) με τους φιλόξενους ανθρώπους,τις πορτοκαλιές και  μανταρινιές, τις  παμπάλαιες χαρουπιές και  ελιές, τη γραφική παραλία και τον πανάρχαιο σύντροφό του, τον ποταμό Παντομάτρη που το χωρίζει στα δύο, δίδοντάς του ζωή και  φυσικό κάλλος , οι φιλόπονοι μαθητές του Δημοτικού παρουσίασαν μια θαυμάσια Χριστουγεννιάτικη γιορτή που απέσπασε τα καλύτερα σχόλια. Στην επιτυχία της εκδήλωσης συνέβαλαν  τα μάλα εκτός από το έμψυχο υλικό του Σχολείου, ο δραστήριος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων με πρόεδρο την  Κωστούλα   Κοκκινάκη , ταμία την  Ελένη Λεβεντάκη, γραμματέα  την Πόπη Τιτάκη,  μέλη τους Νίκο Μουλαδάκη και  Γιώργο Αεράκη και οι ίδιοι οι γονείς των παιδιών που τη διοργάνωσαν κι έφτιαξαν μοναδικά εδέσματα  για τους επισκέπτες.

Οι μαθητές του σχολείου  αφού καλοδέχτηκαν το κοινό  έπαιξαν με φυσικότητα  το θεατρικό δρώμενο ‘Τα Χριστούγεννα της κυρίας Κρίσης’ που  σκηνοθέτησε κι επιμελήθηκε  η δασκάλα Βασιλική Γκουγκαρά. Κατόπιν ήρθε η σειρά της  μαθητικής Χορωδίας, μέλη της οποίας τραγούδησαν  παραδοσιακά  χριστουγεννιάτικα κάλαντα  της Κρήτης, της Θράκης, της Δωδεκανήσου, του Βυζαντίου, της Σάμου, της Ικαρίας και τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα της ‘μυροβόλου’ Χίου, που επιμελήθηκε ο φιλόλογος και δάσκαλος Νικόλαος Τσουπάκης. Τα παιδιά ευχήθηκαν με όλη τους τη δύναμη και δη τραγουδιστά.  ‘καλά  Χριστούγεννα και ευτυχές το νέον έτος 2017’ κι αφού πήραν τα δώρα τους από τον Άγιο Βασίλη και τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων,  κάθισαν να απολαύσουν τα  κάθε λογής γλυκίσματα που τους κέρασαν, λίγο πριν αναχωρήσουν για το σπίτι τους, ξέγνοιαστα πλέον διότι δεν θα είχαν σχολείο για δύο εβδομάδες. Όσο για τον Διευθυντή  του Δημοτικού Σχολείου του Φόδελε Νικόλαο Τσουπάκη   καλωσόρισε τους προσερχομένους και τον Σύλλογο Γονέων για τη συμβολή τους κι ευχήθηκε να φύγει γρήγορα από την ‘όμορφη Ελλάδα μας’  η ‘άσχημη και  κακιά’ κυρία Κρίση  που ενέσκηψε ως λαίλαπα και αρχέγονη κατάρα και δεν λέει να φύγει, ταλανίζοντας  και καταρρακώνοντας τους Έλληνες όλα αυτά τα χρόνια.  Τέλος συγκινημένος από το ταλέντο, το μεράκι και τον αυθορμητισμό των μαθητών, τους ευχήθηκε καλές γιορτές, καλή πρόοδο και το 2017 να φέρει ‘Υγεία, Ειρήνη κι Ευημερία’ σε όλους.

Θα ήθελα να κλείσω με τους μεστούς από ευχές στίχους  των Πρωτοχρονιάτικων καλάντων   της Χίου, που έψαλλαν με  ‘ θάρρος, ψυχή, απλότητα και αγάπη’  τα Φοδελιανάκια:

«Καλησπερίζω φέρνοντας αγέρα μυρωμένο,

απ’ τα’ αφρισμένα κύματα χιλιoτραγουδισμένο.

Σ’αυτό το σπίτι που΄ρθαμε  πέτρα να μη ραγίσει

κι ο νοικοκύρης του σπιτιού χρόνια πολλά  να ζήσει.

Άγιε μου Βασιλάκη μου και Άγιε μου  Νικόλα,

προστάτευε τους ναυτικούς την ώρα του κυκλώνα.

Χρόνια πολλά  να ΄στε καλά κι εσείς και οι δικοί σας,

να ρθούνε τα ξενάκια σας  και όλοι οι ναυτικοί σας.

Σε όλους σας ευχόμαστε Αγάπη, Ειρήνη, Υγεία ,

καλή καρδιά χαμόγελο και θεία ευλογία»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ