ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ασύδοτες τράπεζες του Νίκου Θεοδωράκη

0

Γράφει ο Νίκος Θεωδοράκης

Δημοσιογράφος

http://www.thrapsaniotis.gr

Ζητάνε όλο και περισσότερα, από το κράτος και τους πολίτες του και στη συγκεκριμένη περίπτωση παρουσιάζονται ασύδοτες. Διαβάζουμε στις ειδήσεις: Σε αμυντικές κινήσεις θα επιδοθούν για τα επόμενα δύο, τουλάχιστον, χρόνια οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, παρά σε παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες. Θα εστιάσουν δηλαδή τις προσπάθειες τους στη διαχείριση των κόκκινων δανείων και στις πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού.

Στόχος είναι να αντισταθμίσουν το γεγονός ότι το επόμενο διάστημα η πορεία της οικονομίας δε θα μπορέσει να βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες. Και τούτο διότι η εξέλιξη της οικονομίας στο άμεσο μέλλον θα παίξει τον κρισιμότερο ρόλο στο κατά πόσο οι τράπεζες θα χρειαστούν σύντομα νέες αυξήσεις κεφαλαίου.

Οι υπολογισμοί βάσει των οποίων προσδιορίστηκαν τα ποσά ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, στηρίχθηκαν κυρίως πάνω σε συγκεκριμένες υποθέσεις σταδιακής ανάκαμψης της οικονομίας, που με τη σειρά της θα περιόριζε ή και θα μείωνε τη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων, απελευθερώνοντας προβλέψεις και εποπτικά κεφάλαια στις τράπεζες, αυξάνοντας παράλληλα τους κεφαλαιακούς τους δείκτες.

Προς το παρόν τουλάχιστον, δεν διαφαίνεται ότι οι προβλέψεις αυτές για την πορεία της οικονομίας θα επιβεβαιωθούν. Η συνεχιζόμενη αδυναμία των τραπεζών να δανείσουν την οικονομία λόγω έλλειψης ρευστότητας, η αδυναμία του κράτους να χρηματοδοτήσει με ίδιους πόρους την ανάπτυξη καθώς και η συνεχιζόμενη έλλειψη διάθεσης ξένων επενδυτών να επενδύσουν στη χώρα μας, ρεαλιστικά στερούν τη χώρα από οποιαδήποτε πιθανότητα οικονομικής ανάκαμψης, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

Ύστατη ελπίδα σε αυτή τη πρόκληση είναι η κατά γράμμα εκτέλεση των συμφωνηθέντων προγραμμάτων αναδιάρθρωσης/απομόχλευσης των τραπεζών που σκοπό έχουν να τις κάνουν πιο ανταγωνιστικές, ούτως ώστε να επανέλθουν σε διατηρήσιμη κερδοφορία. Σημειώνεται ότι η κερδοφορία είναι αναγκαία για να αντισταθμίσει και τη σταδιακή μείωση του ποσοστού της αναβαλλόμενης φορολογίας στον υπολογισμό των ιδίων εποπτικών κεφαλαίων των τραπεζών, όπως έχει αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Και ιδού τι σκαρφίστηκαν οι απίθανοι φοροκλέφτες: Δημοσιεύθηκε ΦΕΚ και τέθηκε σε ισχύ από χθες Παρασκευή η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε). η οποία προβλέπει ότι για την εξόφληση των φόρων στο γκισέ των τραπεζών η προμήθεια θα καταβάλλεται από τους ίδιους τους φορολογούμενους.

Οι φορολογούμενοι που πληρώνουν με μετρητά τις οφειλές τους στο γκισέ των τραπεζών πλέον θα αντιμετωπίζουν τις χρεώσεις που μέχρι σήμερα κάλυπτε το δημόσιο. Ωστόσο, όλοι όσοι σκοπεύουν να πληρώνουν με ηλεκτρονικό τρόπο (κάρτες, ίντερνετ κ.λπ.) τις φορολογικές τους υποχρεώσεις θα εξακολουθούν να απαλλάσσονται από το βάρος των προμηθειών το οποίο θα επιβαρύνει όπως και σήμερα το δημόσιο.

Με τον τρόπο αυτόν η ΑΑΔΕ στοχεύει στην εξοικονόμηση δημοσίων δαπανών περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο που καταβάλλονται στις τράπεζες με τη μορφή προμηθειών από όσους πληρώνουν με μετρητά στο ταμείο αλλά και να περιορίσει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος που γίνεται με τον τρόπο αυτόν.

Στην ίδια απόφαση προσδιορίζονται οι χρεώσεις που θα καταβάλλει η Α.Α.Δ.Ε. ανά συναλλαγή στις τράπεζες για την είσπραξη των φόρων και των οφειλών των φορολογούμενων.

Τώρα, το γεγονός ότι τα ποσά αυτά (όσα κι αν είναι, τι σημασία έχει;) θα τα πληρώνουν οι υπερφορολογούμενοι, μικρή σημασία έχει για το κράτος… Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που δείχνει αυτό το απεχθές πρόσωπο η κρατική μηχανή. Να εισπράττει, θέλει. Από πού και πώς, της είναι μάλλον αδιάφορο…

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ