ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Εγκαταστάθηκε το δίκτυο προστασίας των μνημείων

0

ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ STORM

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η διαδικασία εφαρμογής του προγράμματος STORM, στο πλαίσιο του οποίου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας υποδέχτηκαν τους συμμετέχοντας εταίρους σε τριήμερη επιτελική συνάντηση που πραγματοποιείται στο Ρέθυμνο από τις 18 έως και τις 20 Ιουλίου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των 20 φορέων που υλοποιούν το πρόγραμμα, προερχόμενοι από επτά χώρες: Ελλάδα, Τουρκία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Πορτογαλία και Ιταλία.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Εφορίας κ. Ανασταστία Τζιγκουνάκη, στο πλαίσιο της επιτελικής αυτής σύσκεψης παρουσιάστηκε η πρόοδος των εργασιών του προγράμματος και θα προγραμματιστούν οι δράσεις των προσεχών μηνών. Έγινε παρουσίαση των αισθητήρων που έχουν τοποθετηθεί για την παρακολούθηση και προστασία από την κλιματική αλλαγή επιλεγμένων μνημείων της πόλης. Τα μνημεία που έχουν επιλεχθεί για την εφαρμογή των καινοτόμων μεθόδων που εφαρμόζονται από το πρόγραμμα STORM είναι η κρήνη Rimondi, το παλιό σαπωνοποιείο της οδού Μοσχοβίτου, ο Φάρος του ενετικού λιμανιού και το φρούριο Φορτέτζα.

Οι εταίροι ξεναγήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου στη Φορτέτζα και την Παλιά Πόλη και είδαν στο χώρο τα ρωγμόμετρα που έχουν τοποθετηθεί από την Εφορεία σε τέσσερις θέσεις του φρουρίου, αλλά και τις θέσεις που παρακολουθούνται με ηλεκτρική τομογραφία (ERT).

Ο Δρ. Ι. Καλογεράς του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα της παρακολούθησης του Φάρου του ενετικού λιμένα με επιταχυνσιογράφο, καθώς και σεισμικό μοντέλο συμπεριφοράς του.

Το Εργαστήριο Γεωφυσικής - Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης και Αρχαιοπεριβάλλοντος του ΙΤΕ παρουσίασε τα πρώτα πειραματικά αποτελέσματα των γεωφυσικών διασκοπήσεων με τη χρήση γεωραντάρ (GPR) και ηλεκτρικής τομογραφίας (ERT) με σκοπό την ανάλυση των εδαφικών συνθηκών. Επίσης, την προσέγγιση του σχεδιασμού και της παροχής υπηρεσιών Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS) για την υποστήριξη της ανάλυσης και διαχείρισης κινδύνων.

Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του προγράμματος Heracles («HEritage Resilience Against CLimate Events on Site" – "Ανθεκτικότητα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ενάντια στα κλιματικά γεγονότα στον συγκεκριμένο χώρο»), παρουσιάστηκε το πρόγραμμα και οι πιλοτικές δράσεις του από τη συντονίστρια Δρ. Giuseppina Padeletti από το CNR - Consiglio  Nazionale delle Ricerche της Ιταλίας και συζητήθηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης συνεργατικών δράσεων ανάμεσα στα δύο προγράμματα.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ