ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Οι μέλισσες... τρελάθηκαν

0

Σήμα κινδύνου για το "αύριο" του πλανήτη εκπέμπουν οι μελισσοκόμοι της γειτονικής Ιταλίας, που διαπιστώνουν αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά στις μέλισσες. Ο "Εωσφόρος" - όπως ονομάζεται το κύμα καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη - έχει αποσυντονίσει τις μέλισσες σε όλη τη χώρα. Ανάλογη είναι η συμπεριφορά των μελισσών και στην Κρήτη, σύμφωνα με απόψεις και διαπιστώσεις που έχει καταγράψει η η εφημερίδα "Νέα Κρήτη".

Είναι μάλιστα ορατός ο κίνδυνος για ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς οι μέλισσες απειλούνται με αφανισμό και, αν αφανιστούν οι μέλισσες, θα αφανιστεί και κάθε ανθρώπινη ύπαρξη, αφού χωρίς αυτές δεν μπορεί να γίνεται η επικονίαση των φυτών και να επιβιώσει η διατροφική αλυσίδα!

Ήδη φέτος η Ένωση Ιταλών Μελισσοκόμων προειδοποιεί με οικολογική καταστροφή. Στην ήδη μειωμένη φετινή παραγωγή μελιού, που καταγράφει πτώση κατά 80% σε σχέση με το 2016, επιστήμονες και μελισσοκόμοι στην Ιταλία παρατηρούν πως η συμπεριφορά των μελισσών είναι αλλοπρόσαλλη. Κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να μην επιτελούν μια βασική τους λειτουργία, την επικονίαση των φυτών, δηλαδή τη γονιμοποίησή τους. Οι μέλισσες είναι υπεύθυνες για την επικονίαση του 80% των βρώσιμων φυτών.

«Ακόμα δεν μπορούμε να έχουμε στοιχεία»

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την Κρήτη, η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης - δασολόγος Μαρία Κοζυράκη λέει στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ότι θα πρέπει να περιμένουμε και να έχουμε περισσότερο ασφαλή στοιχεία τους επόμενους μήνες. Αλλά σίγουρα και η ίδια κάνει λόγο για κλιματική αλλαγή, που πρέπει να μας ανησυχεί όλους και να μας προβληματίζει, ενώ σε ό,τι αφορά τη μέλισσα, θεωρεί ότι απαιτείται γενικότερη έρευνα για να δούμε τι ακριβώς έχει συμβεί.

«Σε φαινόμενα αυξομείωσης της θερμοκρασίας, συνήθως η μέλισσα έχει και μεγάλη προσαρμοστικότητα. Αλλά σε καύσωνα και κυρίως όταν αυτός διαρκεί σε μεγάλα χρονικά διαστήματα, το πρόβλημα με τις μέλισσες έγκειται κυρίως όχι τόσο στην επικονίαση και στα προβλήματά της, όσο και στο ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να λειώσει το κερί, να φύγουν οι μέλισσες, να υπάρχει θέμα με το νερό και να υπάρχουν μειώσεις του πληθυσμού των μελισσών. Αλλά μιλάμε πάντα για φαινόμενα καύσωνα, που παρουσιάζονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα», λέει στην εφημερίδα μας η Μαρία Κοζυράκη.

Και επειδή η μεγαλύτερη παραγωγή μελιού στην Ελλάδα είναι σε πευκόμελο, το οποίο παράγεται από τώρα και στο εξής, οι μελισσοκόμοι θα έχουν πιο συγκεκριμένα στοιχεία προς το τέλος Οκτωβρίου, όπως μας είπε η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

«Έχουν δίκιο οι μελισσοκόμοι»

«Είναι ακριβώς έτσι όπως τα λένε οι Ιταλοί συνάδελφοι», λέει στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη", από την πλευρά του, ο κτηνοτρόφος-μελισσοκόμος Γιώργος Τζουλιαδάκης.

«Τις δύο τελευταίες χρονιές, θα έλεγα εγώ, το φαινόμενο εδώ στην Κρήτη είναι ιδιαίτερα έντονο. Εξαιτίας της ανομβρίας πέρυσι, η ανθοφορία σταμάτησε αρχές της άνοιξης, αφού, αν θυμάστε καλά, οι τελευταίες βροχές έπεσαν το Φεβρουάριο. Οπότε σταμάτησε και η αναπαραγωγική διαδικασία της μέλισσας, που είναι την περίοδο της άνοιξης»...

Για τη φετινή χρονιά, όπως εξηγεί ο ίδιος, «ενώ υπήρχαν όψιμα νερά και υπήρχε ανθοφορία, στην κρίσιμη περίοδο που ήταν να αποθηκεύσει η μέλισσα το μέλι ήρθε ο παρατεταμένος καύσωνας και έκαψε τον ανθό στα θυμάρια»...

Τέλος, επισημαίνει ότι θα πρέπει οι άνθρωποι να προστατεύουν τις μέλισσες φυτεύοντας στους κήπους τους αρωματικά και άλλα φυτά, ενώ όταν ψεκάζουν με ψεκαστικά-τουρμπίνες, θα πρέπει να ψεκάζουν τις βραδινές ώρες, οπότε και οι μέλισσες δεν πετούν, ώστε να πεθάνουν μες στο νέφος των φυτοφαρμάκων.

«Να γίνει περαιτέρω έρευνα»

«Καταρχήν, η κλιματική αλλαγή υπάρχει. Είμαι πεπεισμένος μέσα από τα δεδομένα που υπάρχουν, και το υποστηρίζω και στις ομιλίες μου, ότι κλιματική αλλαγή υπάρχει», λέει στη "Νέα Κρήτη" και ο γνωστός πυρηνικός φυσικός, περιβαλλοντολόγος και πρόεδρος της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου Μιχάλης Προμπονάς.

«Αλλά από 'κει και πέρα, αν πούμε ότι φταίει ο καύσωνας ή η κλιματική αλλαγή, αυτό σαν θέμα θα πρέπει να μελετηθεί περισσότερο και σε βάθος χρόνου, γιατί μπορεί να είναι και ένα τυχαίο φαινόμενο. Σίγουρα, όμως, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι "κάτι τρέχει φέτος με τις μέλισσες" και να το διερευνήσουμε και περαιτέρω»...

Στο σημείο αυτό, ο Μιχάλης Προμπονάς κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη χρησιμότητα της μέλισσας στη ζωή του ανθρώπου. «Η μέλισσα είναι πολύ σημαντικό έντομο για τη ζωή του ανθρώπου. Είναι πολύ σημαντική η δουλειά που κάνει με την επικονίαση, με την παραγωγή του μελιού και με όλη αυτή τη δουλειά που κάνει. Δεν μπορούμε λοιπόν να κλείνουμε τα μάτια στα φαινόμενα αυτά, λέγοντας πως, αν εξαφανιστεί η μέλισσα, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Και σε αυτό που κάνει η μέλισσα, πράγματι είναι ένα αναντικατάστατο έντομο. Υπάρχουν και άλλα έντομα που κάνουν ανάλογη δουλειά, αλλά τη σημαντικότερη δουλειά την κάνει η μέλισσα»...

«Μεγαλύτερη καταστροφή δεν υπάρχει»

«Αν μπορεί κάποιος να δώσει τον όρο "καταστροφή", θα πρέπει να αναφερθεί στον αφανισμό της μέλισσας. Τόσο σοβαρό είναι το θέμα», λέει στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ο υπεύθυνος της Οργάνωσης Εφαρμογών Βιώσιμης Ανάπτυξης "Φοίνιξ" Δημήτρης Ψαρράς.

«Φανταστείτε ότι οι Ιάπωνες, για να γίνεται η επικονίαση των δέντρων, έχουν δημιουργήσει drones (τηλεχειριζόμενους μηχανισμούς). Οι δε Κινέζοι το κάνουν χρησιμοποιώντας παπάκια και άλλα είδη. Παντού υπάρχουν με τις μέλισσες προβλήματα. Στις ΗΠΑ αλλά και παντού, οι μέλισσες πεθαίνουν. Και νομίζω πως είναι όλα μαζί. Είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος. Είναι η κλιματική αλλαγή. Είναι οι ψεκασμοί με τα φυτοφάρμακα. Όλα παίζουν το ρόλο τους», καταλήγει ο κ. Ψαρράς.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ