ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Πρωταθλητές αιμοδότες, με ελλείψεις αίματος!

0

Το ελληνικό παράδοξο ισχύει και στο θέμα της επάρκειας αίματος.

Αν και η χώρα μας καταγράφει πρωτιά σε εθελοντική αιμοδοσία, με 58,8 μονάδες ανά 1.000 κατοίκους, εμφανίζει ελλείψεις σε αίμα, παρότι θα όφειλε να έχει επάρκεια!

Τα παραπάνω επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας Χάρις Ματσούκα, με αφορμή τις καταγγελίες των νοσοκομειακών γιατρών για ελλείψεις αίματος σε δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα.

Η κ. Ματσούκα αναφέρει πως η χώρα μας εμφανίζει την εξής εικόνα:

Το 2016, συλλέχθηκαν 580.000 μονάδες αίμα και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) είναι η πρώτη χώρα διεθνώς στη συλλογή αίματος ανά πληθυσμό (58,8 μονάδες ανά 1000 κατοίκους)!

Οι εθελοντές αιμοδότες είναι 350.000 και από αυτούς συλλέγεται το 58% του αίματος.

Σύμφωνα με όλους τους αλγορίθμους του ΠΟΥ (εθελοντές, συλλεγόμενες μονάδες), η χώρα όφειλε να είναι παραπάνω από αυτάρκης σε αίμα…

Σχετικά με τις καταγγελίες των γιατρών, η πρόεδρος του ΕΚΕΑ σημειώνει πως κανένα τακτικό χειρουργείο δεν αναβλήθηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», οι δε εργαζόμενοι του νοσοκομείου αποτέλεσαν παράδειγμα προσερχόμενοι μαζικά να αιμοδοτήσουν μέσα στον Αύγουστο.

Για τη μη λειτουργία τμημάτων Αιμοδοσίας των νοσοκομείων Πατησίων και ΙΚΑ Πειραιώς, σχολιάζει πως συνέλεγαν ετησίως 8.600 μονάδες, δηλαδή η συνεισφορά τους στη συλλογή της χώρας ήταν αμελητέα (1,4%).

Ερωτήματα

Απευθυνόμενη στους νοσοκομειακούς γιατρούς, η κ. Ματσούκα εκφράζει τα εξής ερωτήματα:

Γιατί η χώρα με τη μεγαλύτερη συλλογή αίματος ανά πληθυσμό εμφανίζει διαχρονικά  ελλείψεις;

Γιατί η Ελλάδα έχει ακόμα 36% δότες αντικατάστασης, ενώ η Ευρώπη έχει 100% συστηματικούς εθελοντές αιμοδότες;

Γιατί η χώρα μας έχει το μεγαλύτερο αριθμό μεταγγίσεων στην Ευρώπη (58,6 ανά 1.000 κατοίκους) και δεν έχει εφαρμοσθεί στα νοσοκομεία η Διαχείριση του Αίματος της Αιμοθεραπείας του Ασθενούς για λελογισμένη χρήση των μεταγγίσεων;

Η πρόεδρος του ΕΚΕΑ εκτιμά πως η εύλογη στάση του μεγαλύτερου σωματείου γιατρών της χώρας θα ήταν να στηρίξει το εθνικό σχέδιο αναδιάρθρωσης του Συστήματος Αιμοδοσίας και να μην χρησιμοποιεί τις ελλείψεις για επικοινωνιακούς σκοπούς.

Διαβούλευση

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποιεί διαβούλευση για το θέμα της προσφοράς αίματος, ιστών και κυττάρων.

Σκοπός της «Κομισιόν» είναι να αξιολογηθεί το εάν πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στις Οδηγίες 2002/98/EC και 2004/23/EC και να διερευνηθεί η εφαρμογή τους στις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 14 Σεπτεμβρίου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ