ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Το δράμα των προσφύγων - Πάλεψαν με τα κύματα και σώθηκαν

0

Σωτήρια υπήρξαν τα νησάκια Παξιμάδια, στον κόλπο της Μεσσαράς, για τους 44 πρόσφυγες ναυαγούς, οι οποίοι κινδύνευσαν να πνιγούν όταν το ιστιοφόρο στο οποίο επέβαιναν έμεινε ακυβέρνητο εν μέσω σφοδρής θαλασσοταραχής, λόγω μηχανικής βλάβης.

Το πλοιάριο άρχισε να μπάζει νερά, τα κύματα το παρέσυραν σαν το καρυδότσουφλο μέχρι που τσακίστηκε στα βράχια. Φόβος, πανικός και ουρλιαχτά. Μητέρες με τα κοριτσάκια τους αγκαλιά έπεσαν στη θάλασσα για να σωθούν.

Ένας νεαρός χτύπησε άσχημα στην προσπάθειά του να εγκαταλείψει το υπό βύθιση σκάφος. Τα περισσότερα από τα λιγοστά υπάρχοντά τους χάθηκαν μαζί με το πλοιάριο.

Πολλοί ήταν ξυπόλυτοι και τα βράχια πλήγωσαν τα πόδια τους. Κατάφεραν όμως όλοι να βγουν στην ακτή. Βρεγμένοι, πεινασμένοι, διψασμένοι…

Τα παιδιά έσκουζαν από το κλάμα με τις μανάδες τους να προσπαθούν να τα ηρεμήσουν και ας ήταν πιο τρομαγμένες.

Μαζεύτηκαν όλοι μαζί, ο ένας δίπλα στον άλλον, για να ζεσταθούν. Προσπάθησαν να ξεγελάσουν λίγο το αφόρητο κρύο με πλαστικές σακούλες τις οποίες φόρεσαν όπως-όπως.

Κάποιοι από τους άνδρες μάζεψαν ξύλα και άναψαν φωτιές. Μπορεί να μην έφθασαν στην Ιταλία, ήταν όμως ζωντανοί.

Και αυτό είχε σημασία. Μπορεί τα Παξιμάδια για τους περισσότερους να είναι απλώς δύο βραχονησίδες, γι’ αυτούς τους ανθρώπους όμως υπήρξαν επίγειος παράδεισος.

Υπό διαφορετικές συνθήκες, σήμερα ενδεχομένως να μιλούσαμε για μία ακόμα πολύνεκρη τραγωδία στο Λιβυκό Πέλαγος. Οι θυελλώδεις άνεμοι, εντάσεως έως και 7 μποφόρ, καθιστούσαν αδύνατη κάθε προσέγγιση τους από τα σκάφη του Λιμενικού.

Με το πρώτο φως της ημέρας και με τους ανέμους να έχουν κοπάσει, λιμενικοί προσέγγισαν το νησάκι για τη διάσωση των προσφύγων.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν λιμενικοί από τον Σταθμό του Κόκκινου Πύργου με το σκάφος 1005, λιμενικοί της Αγίας Γαλήνης με το σκάφος 192 καθώς και κλιμάκιο της ομάδας ειδικών αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου.

Οι εικόνες που αντίκρισαν ήταν αποκαρδιωτικές. Το ιστιοφόρο είχε διαλυθεί. Τα απομεινάρια του έκαναν πολλούς να ανατριχιάσουν…

Στην παραλία, σε άθλια κατάσταση, βρίσκονταν 29 άνδρες, 11 γυναίκες και τέσσερα κοριτσάκια.

Στην συντριπτική τους πλειονότητα Κούρδοι του βόρειου Ιράκ. Με τη χρήση ιδιωτικού φουσκωτού παρελήφθησαν όλοι και μεταφέρθηκαν στην Αγία Γαλήνη όπου τους δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες, τρόφιμα και νερό.

Όπως είπαν, είχαν να φάνε πέντε μέρες…

Κάποιοι χρειάστηκαν να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

Για το Λιμενικό η επιχείρηση είχε και συνέχεια αφού προέκυψε ότι πίσω στα Παξιμάδια είχαν παραμείνει οι δύο διακινητές, οι οποίοι είχαν κρυφτεί σε μία σπηλιά.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι πρόκειται για ζευγάρι Γεωργιανών, τους οποίους «ξετρύπωσαν» οι λιμενικοί και τους συνέλαβαν

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ