ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Τελικός γύρος στις εκλογές της κεντροαριστεράς

0

Στις κάλπες καλούνται και αύριο όσοι ψήφισαν την περασμένη Κυριακή προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εκλογικές αρχαιρεσίες ανάδειξης του νέου Προέδρου της Κεντροαριστεράς. Η Φώφη Γεννηματά και ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι οι τελικοί μονομάχοι καθώς με αντίστοιχο ποσοστό 41% και 25% ήρθα πρώτοι στις προτιμήσεις των 208.460 πολιτών που στήριξαν με την ψήφο τους το εγχείρημα δημιουργίας του νέου κομματικού φορέα.

Στα δέκα εκλογικά τμήματα του Ρεθύμνου προσήλθαν συνολικά 2.830 άτομα, ξεπερνώντας του στόχους που είχαν τεθεί από την Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη που είχε και την ευθύνη της οργάνωσης των διαδικασιών. Οι Ρεθεμνιώτες έδωσαν την πρωτιά στον Κρητικό υποψήφιο Νίκο Ανδρουλάκη με 1232 ψήφους αλλά και η Φώφη Γεννηματά εμφανίστηκε με ισχυρά ερείσματα καθώς συγκέντρωσε 1101 ψήφους, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που εκδόθηκαν. Από τις ίδιες κάλπες ο κ.  Καμίνης έλαβε 231 ψήφους, ο κ. Θεοδωράκης 131, ο κ. Μανιάτης 61, ο κ. Γάτζιος 34, ο κ. Ραγκούσης 24, ο κ. Τζιώτης 8 και ο κ. Πόντας 4 ψήφους. Καταμετρήθηκαν επίσης 4 άκυρα-λευκά ψηφοδέλτια.

Μετά την ανακοίνωση των τοπικών αποτελεσμάτων και ενόψη της αυριανής διαδικασίας, ο Γραμματέας της Ν.Ε. Ρεθύμνου του ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη κ. Μιχάλης Σαρρής, δήλωσε στην εφημερίδα μας, ότι «Η μαζική προσέλευση του κόσμου τους εκλογές τους 12ης   Νοεμβρίου, για να  ενισχύσουν την προσπάθεια δημιουργίας  του μεγάλου προοδευτικού χώρου ξεπέρασε τους προσδοκίες τους και έδειξε ότι οι πολίτες δεν ταυτίζονται με το λαϊκισμό και  την συντήρηση. Την Κυριακή 19 Νοεμβρίου καλούνται ξανά όλοι οι δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολιτες που συμμεριζονται τους αρχες και τους αξίες τους Δημοκρατικής Παράταξης και ψήφισαν  την πρώτη Κυριακή να προσέλθουν τους κάλπες και να επικυρώσουν με τη συμμετοχή τους την επιτυχία του εγχειρήματος».

ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Στις αυριανές εκλογές έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν μόνο όσοι συμμετείχαν στις διαδικασίες της περασμένης Κυριακής. Μάλιστα αναμένεται η διαδικασία να είναι πιο γρήγορη καθώς δεν χρειάζεται να υπογραφεί η αίτηση εγγραφής όπως γινόταν την περασμένη Κυριακή και δεν θα καταβάλλονται χρήματα όπως επίσης γινόταν στον πρώτο γύρο. Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να ασκήσουν το δικαίωμα τους στα ίδια τμήματα, τα οποία υπενθυμίζουμε πως θα λειτουργήσουν στα δημοτικά καταστήματα – δημαρχεία Ρεθύμνου, Επισκοπής, Αθάνατου, Άδελε, Αποστόλων, Περάματος, Γαράζου, Ανωγείων και Σπηλίου. Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 8 το πρωί και οι κάλπες θα κλείσουν στις 8 το βράδυ.

Επισημαίνεται ότι η Επιτροπή έχει δημιουργήσει ιστοσελίδα με αποκλειστικά πληροφοριακό περιεχόμενο: http://www.dpekloges.gr Σε αυτήν αναρτώνται αποκλειστικά οι ανακοινώσεις και τα δελτία τύπου τους Επιτροπής, καθώς και οι ανακοινώσεις, δηλώσεις και ομιλίες των υποψηφίων. Η ίδια η Επιτροπή δεν θα οργανώσει ούτε θα προσφέρει «βήμα διαλόγου». Αναφορικά με την ηλεκτρονική διεύθυνση αλληλογραφίας τους Επιτροπής είναι η ακόλουθη: [email protected].  Σε αυτήν μπορούν οι πολίτες να απευθύνουν παράπονα ή καταγγελίες τους την Επιτροπή.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

Σε δήλωσή τους για το αποτέλεσμα του α’ γύρου των εκλογών, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής τους Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά τόνισε πως «οι πολίτες με τη συμμετοχή και την επιλογή τους μίλησαν».

«Έγινε το αποφασιστικό βήμα, ένα συγκλονιστικό πολιτικό γεγονός για την Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη και τη χώρα» είπε, ενώ εξέφρασε τους ευχαριστίες τους τους όσους την στήριξαν, αλλά και τους τους συνυποψήφιούς τους «για τον καλό αγώνα που δώσαμε».

«Οι 21Ο.000 Ελληνίδες και Έλληνες είναι συνιδρυτές στη μεγάλη Κεντροαριστερά. Έδωσαν εντολή ενότητας και αλλαγής. Δικαίωσαν την πρωτοβουλία τους. Έστειλαν μήνυμα αντίστασης στον κατήφορο και στον αυταρχισμό τους κυβέρνησης και αντίδρασης στην συντήρηση και τη λιτότητα», είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να προσθέσει: «Η ώρα τους ανατροπής του πολιτικού σκηνικού ήρθε. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη αλλαγή, με πρωταγωνιστή τον ενιαίο φορέα τους Κεντροαριστεράς, που φέρνει το πραγματικά νέο στην πολιτική τους ζωή. Σπάμε τον κακέκτυπο δικομματισμό και ανοίγουμε νέους δρόμους για τη χώρα. Είμαι βέβαιη ότι θα είμαστε όλοι μαζί την επόμενη μέρα. Προχωράμε μαζί με αυτοπεποίθηση», κατέληξε η κ. Γεννηματά.

«Ισχυρή εντολή ανανέωσης και αλλαγής γενιάς για την επόμενη μέρα», ζήτησε από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Με τη συγκλονιστική συμμετοχή του κόσμου αλλάζει ο πολιτικός χάρτης στην πατρίδα τους. Οι προοδευτικοί πολίτες πήραν το νέο φορέα στα χέρια τους», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης, κάνοντας λόγο για «ηχηρό μήνυμα τους την ελληνική κοινωνία, το πολιτικό σύστημα και τους εμάς τους τους».

«Είμαστε εδώ μαζί, σε πείσμα όσων έλεγαν πως δεν θα τα καταφέρουμε. Τώρα χρειάζεται να ακούσουμε την πλειοψηφία των συμπολιτών τους για αλλαγή πορείας. Εμείς τώρα αρχίζουμε», πρόσθεσε. Ευχαρίστησε τέλος όλους εκείνους που «στάθηκαν ώρες τους ουρές για να δηλώσουν πως η παράταξη είναι εδώ» αλλά και τους συνυποψηφίους του «για τον ωραίο αγώνα», καλώντας τους «να συνεχίσουμε ενωμένοι την προσπάθεια».

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

Τα τελικά αποτελέσματα του α’ γύρου στις εκλογές της Κεντροαριστεράς ανήρτησε η επιτροπή Διαδικασιών και Δεοντολογίας του καθηγητή Ν. Αλιβιζάτου. Με ενσωματωμένο το 100% (878 εκλογικά τμήματα), οι υποψήφιοι έλαβαν: Γεννηματά 86.330 (41,27%), Ανδρουλάκης: 51.736 (24,73%), Καμίνης: 28.581 (13,66%), Θεοδωράκης: 22.870 (10,93%), Μανιάτης: 9.452 (4,525), Ραγκούσης: 5.084 (2,43%), Γάτσιος: 3.579 (1,71%), Πόντας: 1.131 (0,54%) και Τζιώτης: 412 (0,20%).

 

Μ.Κ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ