ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Γιάννης Παπιομύτογλου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Λαογραφικού Μουσείου

0

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνου έχασε πρόσφατα ένα εκλεκτό μέλος, που παραιτήθηκε για λόγους φόρτου υποχρεώσεων, τον στρατηγό Μανούσο Παραγιουδάκη. Τη θέση του κατέλαβε ένα επίσης προβεβλημένο μέλος της ρεθεμνιώτικης κοινωνίας, ο Γιάννης Ζ. Παπιομύτογλου.

Το νέο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1945, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Σπούδασε πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και το 1976 διορίστηκε στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνης, στην οποία υπηρέτησε ως διευθυντής μέχρι το 2011, οπότε συνταξιοδοτήθηκε. Επί των ημερών του η Βιβλιοθήκη γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη και σήμερα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες και καλύτερα οργανωμένες επαρχιακές βιβλιοθήκες της χώρας. Διετέλεσε επί πολλά χρόνια μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Αντιπρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Ρεθύμνης και συμμετείχε ενεργά στην έκδοση και κυκλοφορία του περιοδικού της «Κρητολογικά Γράμματα».  Είναι ο συντάκτης του 20ου τόμου του περιοδικού αυτού, ο οποίος περιέχει το ευρετήριο των προηγούμενων 19 τόμων. Έχει εκδώσει τα βιβλία «Έγγραφα Ιεροδικείου Ρεθύμνης» και «Ημερήσιες Διατάξεις της Ρωσικής Διοίκησης στο Ρέθυμνο» και έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες σε περιοδικά και δεκάδες άρθρα σε εφημερίδες. Πρόσφατα άρχισε να τα αναρτά στο διαδίκτυο, στο rethymniates.blogspot.com, όπου καθένας μπορεί να σχηματίσει μια εικόνα για το μέγεθος της προσφοράς του ανδρός.

Στις σημαντικότερες συνεισφορές του εντάσσονται οι μελέτες για τον Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Ρεθύμνης, για τον Γυμναστικό Σύλλογο Ρεθύμνης, για τον Θεατρικό Σύλλογο Ρεθύμνης «Αι Μούσαι», για την ιστορία του ρεθυμνιακού Τύπου και για τις δημοτικές εκλογές στο διαμέρισμα Ρεθύμνης από τη Σύμβαση της Χαλέπας μέχρι σήμερα. Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια, ιστορικά και κρητολογικά, ενώ πολύ σημαντικές συνεισφορές του είναι και οι επιμέλειες των εκθέσεων «Το χρονικό του Ρεθεμνιώτικου Τύπου. Οι Ρεθεμνιώτικες εφημερίδες από το 1881 μέχρι σήμερα» στο Σπίτι του Πολιτισμού το 2012 και «Πρωτοσέλιδα εφημερίδων για το Αρκαδικό δράμα» στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο το 2016.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου, του οποίου το καταστατικό εκσυγχρονίστηκε πρόσφατα με υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2865 στις 21 Αυγούστου του 2017, απαρτίζεται από την Πρόεδρο Φαλή Βογιατζάκη, τον Αντιπρόεδρο Γεώργιο Ραφαήλ Βογιατζάκη, τον Γενικό Γραμματέα Χάρη Στρατιδάκη, την Ταμία Κατερίνα Τσακάλη-Δομαζάκη και το νέο Μέλος Γιάννη Παπιομύτογλου. Η θητεία όλων των μελών πλην της Προέδρου ορίστηκε με το νέο διάταγμα ως τετραετής, ενώ στους σκοπούς του συμπεριλαμβάνεται και επισήμως η πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και η δημιουργία σύγχρονου ερευνητικού και εκπαιδευτικού κέντρου για τη διάσωση του λαϊκού πολιτισμού της Κρήτης.

Το 2001, όταν ο Γιάννης Παπιομύτογλου αποστρατεύτηκε από τη Βιβλιοθήκη, είχα δώσει στις ρεθεμνιώτικες εφημερίδες ένα άρθρο με τίτλο «Ο δάσκαλός μας, ο κύριος Γιάννης». Έγραφα τότε ότι αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους διανοούμενους του Ρεθύμνου και τον ουσιαστικότερο παιδαγωγό της νεότερης γενιάς των γραμμάτων του Ρεθύμνου. Ως εκ τούτου η Βιβλιοθήκη αλλά και όλοι εμείς οι ευεργετηθέντες οφείλαμε να τον τιμήσουμε τουλάχιστον με μια τελετή, όπως άλλωστε είναι το σύνηθες και το πρέπον για κάθε συνταξιοδοτούμενο υπάλληλο, δημόσιας ή και ιδιωτικής υπηρεσίας. Αντ’ αυτού αποκλείστηκε από το Εφορευτικό Συμβούλιο, όπου και θα μπορούσε να προσφέρει τα μέγιστα, ιδιαίτερα στο νέο κτήριο της υπηρεσίας, για το οποίο τόσο πολύ είχε μοχθήσει. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, παρά την πανθομολογούμενη σεμνότητα και το χαμηλό προφίλ του, είχε πρωταγωνιστήσει στις κινητοποιήσεις για την στέγασή της σε ευπρεπές κτήριο, μέσω της κίνησης «Στεγάστε τη γνώση». Σήμερα είναι παραπάνω από βέβαιο ότι η παρουσία του θα συντελέσει στο άνοιγμα μιας νέας περιόδου στη λειτουργία και πνευματική προσφορά του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου, του στολιδιού αυτού της πόλης μας.

Καλώς ήρθες κοντά μας, κύριε Γιάννη! Το Ρέθυμνο και το Μουσείο σε χρειάζονται δίπλα τους, για τις γνώσεις, την οξύνοια και τη βαθιά αίσθηση του χιούμορ σου!

 

Χάρης Στρατιδάκης

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ