ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Αφαλάτωση, η έσχατη λύση για την Κρήτη

0

Μέχρι τέλος του Μαΐου κλείνει η προκήρυξη με 7 προτάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης για δράσεις και έργα που σκοπό έχουν την προώθηση της αποδοτικής χρήσης των υδατικών πόρων στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Ήδη έχει ενταχθεί και εγκριθεί η χρηματοδότηση 73.000 ευρώ της Πράξης “Κατάρτιση σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της ξηρασίας-λειψυδρίας στην Κρήτη” στο Ε.Π. “Κρήτη 2014-2020” για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, η οποία και υλοποιεί δράσεις του Σχεδίου Διαχείρισης του υδατικού δυναμικού της Κρήτης.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη “Νέα Κρήτη” χθες η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, που τόνισε ότι μεταξύ των 7 προτάσεων βρίσκεται και η λύση της αφαλάτωσης, αλλά θα είναι η τελευταία που θα εξεταστεί και θα προωθηθεί, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν εξεταστεί και για τον ένα ή τον άλλο λόγο θα έχουν αποκλειστεί όλες οι άλλες λύσεις.

«Στην Κρήτη έχουμε Διαχειριστικό Σχέδιο των λεκανών απορροής του υδατικού διαμερίσματος της Κρήτης. Και αυτό το Διαχειριστικό Σχέδιο έχει γίνει πλέον θεσμικό εργαλείο, γιατί είναι δημοσιευμένο σε ΦΕΚ το οποίο ενισχύει τη διαχείριση των υδάτων της Κρήτης γενικότερα. Έχει γίνει αυτό, και μάλιστα πρόσφατα έγινε και η αναθεώρησή του», επισημαίνει χαρακτηριστικά η Μαρία Κοζυράκη.

Τι σημαίνει όμως θεσμικό εργαλείο; Όπως εξηγεί η κ. Κοζυράκη, είναι «αυτό που έχει προτάξει το Διαχειριστικό Σχέδιο στην Κρήτη για το τι είναι το ορθό, το βιώσιμο και το αειφορικό για τη διαχείριση των νερών όλης της Κρήτης, που οφείλουμε να ακολουθήσουμε σαν κατευθύνσεις και να εξειδικεύσουμε μετά σε μελέτες και έργα. Όλα αυτά λοιπόν που λέμε, σε σχέση με επιμέρους έργα και τι πρέπει να κάνουμε για τη λειψυδρία, για τη διαχείριση, την αποταμίευση του νερού κ.λπ., είναι εξειδικευμένα μέτρα και δράσεις που έρχονται να “κουμπώσουν” πάνω σε αυτό το Διαχειριστικό. Και αυτά με αυτό τον τρόπο μόνο μπορούν να εγκριθούν και μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Διαφορετικά δεν προκρίνεται η ένταξή τους... αν δεν “κουμπώνουν” πάνω στο Διαχειριστικό Σχέδιο»...

Οι μελέτες

«Ήδη έχουν υποβληθεί δύο μελέτες. Η μία αφορά στην κατάρτιση σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Κρήτη, και έχει ήδη εγκριθεί. Επίσης υποβάλαμε συγκριτική οικονομοτεχνική αξιολόγηση για την αντιμετώπιση των υφάλμυρων πηγών του Αλμυρού Ηρακλείου, του Αλμυρού Αγίου Νικολάου και της Μαλαύρας, όπου υποβάλαμε και συμπληρωματικά στοιχεία, άρα πολύ γρήγορα θα εγκριθεί, και στη συνέχεια θα υποβάλουμε πέντε ακόμα μελέτες και δράσεις σε σχέση με τη διαχείριση του νερού στην Κρήτη σε όλη την περιφέρεια Κρήτης», δήλωσε χαρακτηριστικά η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη.

Πιο αναλυτικά, έχουν ολοκληρωθεί οι τεχνικές προδιαγραφές και βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνταξη φακέλου πρότασης για τη δράση “Ενημέρωση του κοινού σχετικά με το πρόγραμμα παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης”, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η προετοιμασία τριών ακόμη προτάσεων για υποβολή, που αφορούν:

* Την οριοθέτηση ζωνών προστασίας σημείων υδροληψίας για απολήψεις νερού ύδρευσης.

* Την υδρογεωλογική-διαχειριστική μελέτη για την αναρρύθμιση των καρστικών πηγών Αγιάς, καθώς και μελέτες για τις λίμνες και τα ιδιαιτέρως τροποποιημένα υδατικά συστήματα της Κρήτης.

«Η αφαλάτωση ως έσχατη λύση»

Η Μαρία Κοζυράκη τονίζει ότι οι διαδικασίες που ακολουθούνται πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές. «Η αλλαγή έχει επέλθει. Και ειδικά τα χρόνια από τώρα και στο εξής, οφείλουμε να διαχειριστούμε το νερό με σύνεση και ολοκληρωτικά για την Κρήτη»...

Όπως ξεκαθαρίζει παρακάτω, «η αφαλάτωση αποτελεί για την Κρήτη την έσχατη λύση σε περιπτώσεις λειψυδρίας. Είναι κάτι στο οποίο καταλήγουμε εφόσον δεν προκρίνονται οι υπόλοιποι τρόποι. Γιατί είναι πολύ ενεργοβόρα μέθοδος και περιβαλλοντικά ρυπαίνουμε πάρα πολύ», λέει χαρακτηριστικά. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Μαρία Κοζυράκη, «αυτή είναι όμως μια πάρα πολύ καλή λύση που δουλεύει στη Μέση Ανατολή, δουλεύει στο Ισραήλ, δουλεύει στα Αραβικά Εμιράτα, δουλεύει σε αυτούς τους τόπους. Για να καταλήξουμε όμως εκεί, σημαίνει ότι όλες οι άλλες μέθοδοι έχουν αποκλειστεί»...

Συνάντηση εργασίας για το Διαχειριστικό

Ήδη από το 2016 η Διεύθυνση Υδάτων, με χρηματοδότηση από το Ε.Π. “Κρήτη 2014-2020”, παρακολουθεί την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, ενώ, σε συνεργασία με τις τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Κρήτης, τους τελευταίους μήνες, προετοιμάζονται για ανάλογη χρηματοδότηση δράσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, την αποδοτική χρήση των υδάτινων πόρων. Σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε προχθές στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στο Ηράκλειο, στελέχη των συναρμόδιων υπηρεσιών του φορέα και, ειδικότερα, των Διευθύνσεων Υδάτων, Τεχνικού Ελέγχου και Οικονομικού, παρουσία της συντονίστριας Μαρίας Κοζυράκη, επικαιροποίησαν και κατέληξαν στις προτάσεις οι οποίες είναι ώριμες για χρηματοδότηση από το Ε.Π. Κρήτης. Οι προτάσεις για συγκεκριμένες δράσεις-έργα υποβάλλονται μέχρι τον προσεχή Μάιο στη σχετική πρόσκληση του Άξονα Προτεραιότητας “Βιώσιμη ανάπτυξη με αναβάθμιση του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη” του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης.

Ειδικότερα, μετά τη συνάντηση προέκυψε ότι έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη φακέλου πρότασης και έχει ενταχθεί η πράξη “Κατάρτιση σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της ξηρασίας-λειψυδρίας στην περιφέρεια Κρήτης”. Έχει υποβληθεί και είναι υπό αξιολόγηση από τη Διαχειριστική Αρχή η πρόταση για τη “Συγκριτική τεχνικοοικονομική αξιολόγηση για την αξιοποίηση των υφάλμυρων νερών πηγών Αλμυρού Ηρακλείου, Αλμυρού Αγίου Νικολάου και Μαλαύρας”. Έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη φακέλου και αναμένεται η υποβολή για χρηματοδότηση της δράσης “Ανάπτυξη συστήματος παρακολούθησης για την εφαρμογή των μέτρων του σχεδίου διαχείρισης λεκανών απορροής Κρήτης”.

«Οι επτά παραπάνω προτάσεις αποτελούν σημαντικές παρεμβάσεις εφαρμογής του Σχεδίου Διαχείρισης λεκανών απορροής του υδατικού διαμερίσματος της Κρήτης, οι οποίες έχουν αξιολογηθεί και ιεραρχηθεί από τη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ως κρίσιμες για τη διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος, στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, καθώς και για τη βελτίωση της αποδοτικότητας στη χρήση των υδατικών πόρων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ