ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Σε απόγνωση οι αγρότες αβοκάντο στην Αυστραλία: Τα δίνουν στα γουρούνια ή τα λιώνουν με τρακτέρ

0

«Δεν περίμενα να μας χτυπήσει τόσο σκληρά όπως μας χτύπησε. Στ’ αλήθεια μας κατέστρεψε» λέει ένας από τους αγρότες στην Αυστραλία.
Οι καλλιεργητές αβοκάντο στην Αυστραλία είναι αντιμέτωποι με μια σημαντική κρίση, εξαιτίας της μεγάλης μείωσης στην τιμή του φρούτου λόγω της πτώσης στη ζήτηση των καταναλωτών.
Κι ενώ η πανδημία κορονοϊού έχει επηρεάσει την οικονομία σε ολόκληρο τον πλανήτη, το πρόβλημα του αβοκάντο στην Αυστραλία είναι σε μεγάλο βαθμό τοπικό πρόβλημα, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα "The Washington Post".
Το αβοκάντο υπήρξε πολύ δημοφιλές φρούτο στην Αυστραλία για πολλές δεκαετίες, αλλά επηρεάστηκε από μια ξαφνική αύξηση στην προσφορά μαζί με ταυτόχρονη μείωση στη ζήτηση λόγω και των, για πολύ καιρό, κλειστών εστιατορίων εξαιτίας της πανδημίας.
Ο συνδυασμός των παραγόντων έκανε την τιμή του φρούτου να μειωθεί κατά περίπου 60 σεντς.
Οι καλλιεργητές, που πριν μερικά χρόνια ήταν ενθουσιασμένοι με τις πωλήσεις του, είναι σήμερα αντιμέτωποι με τη νέα πραγματικότητα και υποχρεούνται να καταστρέψουν μεγάλες ποσότητες από το άλλοτε περιζήτητο αβοκάντο.
Πλέον το λιώνουν με τα τρακτέρ τους ή το μετατρέπουν σε μαγειρικό λάδι. «Είναι η τέλεια καταιγίδα χαμηλών τιμών» σχολιάζει ο αγρότης Τιμ Κεμπ.
«Απλά δεν περίμενα ότι θα μας χτυπήσει με τόση σφοδρότητα όπως μας χτύπησε. Στ’ αλήθεια μας διέλυσε» λέει ο καλλιεργητής αβοκάντο.
Ο Κεμπ που καλλιεργεί τα φρούτα στην οικογενειακή φάρμα του, έχει 9 τόνους στο ψυγείο της αποθήκης του.
Ωστόσο, αυτή η μεγάλη ποσότητα των αβοκάντο δεν πρόκειται να του αποφέρει μεγάλα οφέλη.
Πριν λίγα χρόνια, μια τέτοια ποσότητα θα του έφερνε σχεδόν 40 χιλιάδες δολάρια, τώρα δεν θα του δώσει παρά το 1/5 αυτού του ποσού.
«Βασικά, πουλάμε τα αβοκάντο κάτω από το κόστος της παραγωγής» εξηγεί ο αγρότης, μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι παράλληλα με την πτώση των τιμών, η παραγωγή των αβοκάντο αυξήθηκε κατά 56%, αναφέρει ο CEO της εταιρείας Avocados Australia, Τζον Τίας.
Σύμφωνα με τον επιχειρηματία, η συγκεκριμένη αύξηση ήταν εν μέρει αποτέλεσμα του ότι, έπειτα από χρόνια ξηρασίας, οι ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας αποκαταστάθηκαν ενώ και δεκάδες χιλιάδες δέντρα που είχαν φυτευτεί τα προηγούμενα χρόνια άρχισαν τώρα να καρποφορούν.
Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι αγροτών, ο Τόνι και η Τζούλι Πρατ, προσπάθησαν να καθυστερήσουν όσο μπορούσαν τη συγκομιδή, ελπίζοντας ότι οι τιμές θα ανακάμψουν.
Αλλά τα φρούτα άρχισαν να πέφτουν από τα δέντρα πριν ανέβει η τιμή των αβοκάντο.
Έτσι, η γυναίκα άρχισε να τα χαρίζει μέσω social media, ενώ ο άντρας της τα δίνει σε τσουβάλια 50 κιλών σε φίλους του κτηνοτρόφους για να ταΐσουν τα γουρούνια.

sputniknews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ