ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πολιτική συμφωνία; του Νίκου Θεοδωράκη

0

Γράφει ο Νίκος Θεωδοράκης

Δημοσιογράφος

http://www.thrapsaniotis.gr

Θα το παρατηρήσατε… Την προηγούμενη εβδομάδα και καθώς έφυγαν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας από τις συζητήσεις στο Hilton, ξαφνικά λες και έπεσε ένα πέπλο σιωπής γύρω από το τι μέλη γενέσθαι… Μόνο από την κυβέρνηση αφήνουν να διαρρέει, ότι θα υπάρξει πολιτική συμφωνία.

Και τι θα σημαίνει πολιτική συμφωνία στο Eurogroup για την δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, που επιδιώκει η Ελλάδα; Κανείς μας δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί και να καταλάβει. Αλλά αυτό ουδόλως τους απαλλάσσει από το να κάνουν μεγάλες δηλώσεις, οι άνθρωποι της κυβέρνησης.

Μια τέτοια συμφωνία, ίσως συνεπάγεται την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, προκειμένου να προχωρήσουν, εν είδει προαπαιτούμενων, οι λεπτομέρειες. Αναμείνατε λοιπόν τα χειρότερα, που μπορεί να ξεπερνούν και τη χειρότερη καλπάζουσα φαντασία.

Και βέβαια όσο συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς, πολίτες και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες εκφράζουν φόβους για αύξηση φόρων και μείωση του αφορολόγητου, θέτοντας θέμα επιβίωσης. Είναι αδικαιολόγητοι αυτοί οι φόβοι; Καθόλου, απ’ ότι μπορούμε να αντιληφθούμε.

Το ωραίο είναι ότι, εν μέσω των νέων συζητήσεων για το Grexit (τους αρέσει χρόνια τώρα να το επαναφέρουν με ένταση συνέπεια και συνέχεια…) που έχει ξεκινήσει και πάλι, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ρητά σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης ότι δεν έχει απειλήσει ποτέ με έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Και οι δηλώσεις του δεν έχουν καμιά πρωτοτυπία… Τα ίδια και τα ίδια… «Η Ελλάδα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις. Αν τις κάνει, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αν δεν τις έκανε, τότε θα υπήρχε πρόβλημα. Αλλά τις κάνει», επεσήμανε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και προσέθεσε: «Είμαι πεπεισμένος. Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο».

Και συνεχίζοντας το ίδιο τροπάρι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, τόνισε ακόμα ότι αναμένει πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει στο οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα. «Ευλογία» για μας η συμμετοχή του… Ποιος δεν το καταλαβαίνει;

Σχετικά με την ελάφρυνση χρέους, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε στο γερμανικό κανάλι ARD ότι «Η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιτρέπει την ελάφρυνση χρέους σε εθνικό επίπεδο», σημειώνοντας ότι «Η Ελλάδα πρέπει να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική. Αυτός είναι ο σκοπός του προγράμματος». Και μετά από αυτά έλαβε ένα δέμα αγάπης, με εκρηκτικό μηχανισμό από την Ελλάδα στο γραφείο του…

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, δηλώνει στη γερμανική Βild ότι η Ελλάδα, παρά τη συνεχιζόμενη κρίση, θα χρειαστεί σαφώς λιγότερα χρήματα από το τρίτο πακέτο βοήθειας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμoύ Στήριξης από το ποσό που είχε υπολογισθεί.

Το ποσόν, μάλιστα, το οποίο δεν θα χρειαστεί να εκταμιευτεί θα μπορούσε να ανέλθει σε διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων ευρώ, γράφει η γερμανική εφημερίδα. Βέβαια η Bild δεν είναι και καμιά σοβαρή εφημερίδα. Λίγο της KONTRA NEWS μοιάζει στη σοβαρότητα και απορώ που τα ΜΜΕ στην Ελλάδα αναπαράγουν την ειδησεογραφία της.

«Έxουμε πίσω μας ήδη το μισό του τριετούς προγράμματος και έχουμε καταβάλλει (στην Ελλάδα) μόλις 32 δισ. ευρώ. Στο τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, πιθανόν να έχουμε δώσει σαφώς λιγότερα από το συμφωνηθέν ανώτατο ποσόν των 86 δισ. ευρώ από τα δάνεια σωτηρίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού», είπε στην Bild ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Το Eurogroup της Δευτέρας 20 Μαρτίου ίσως έχει να μας δώσει λίγο σασπένς ακόμα. Στην πραγματικότητα όμως, η αίσθηση μας είναι ότι όλα έχουν προετοιμαστεί. Τα κάνουν να μοιάζουν δύσκολα, επειδή αυτό βολεύει. Πόσο όμως θα κρατήσει αυτή η κοροϊδία. Θα έρθει η ώρα της αποκάλυψης…

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ