ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Κατασκευαστές Βασιλέων της Αναστασίας Βενιέρη

0

Η ζωή στο εξωτερικό, συχνά επιφέρει την έκθεση σε αντίξοες συνθήκες, τις χιλιοειπωμένες  στα παραπονιάρικα τραγούδια της ξενιτιάς, που καμιά φορά προκαλούν τη γνωστή αγανάκτηση με την αέναη ‘κλάψα’, και την έντονη επιθυμία αλλαγής ραδιοφωνικού σταθμού. Αν ζεις στο εξωτερικό όμως, την καταλαβαίνεις αυτή την ‘απόγνωση του ποιητή’.

Ζεις πάντα σε ένα περιθώριο, όσο και να προσπαθήσεις να αφομοιωθείς.

Επίσης, πρώτα πεθαίνει ο μετανάστης και μετά χάνει την προφορά, εκείνο το άτιμο ‘κουσούρι’ που κάνει τους συμπαθέστατους Βρετανούς, να γυρίζουν τα μάτια άνωθεν, λες και προσεύχονται για το θαύμα που θα σε κάνει να μιλάς με Βασιλική προφορά.

Η ζωή πετάει στο δρόμο σου πολλά ευτράπελα. Η οπτική γωνία όμως, από την οποία βλέπεις τη μετανάστευση, είναι που κάνει όλη τη διαφορά. Το περιθώριο αυτό, όταν το συνηθίσεις, σου δίνει μια ελευθερία.

Το να αιωρείσαι χωρίς ρίζες δηλαδή, σου δίνει φτερά.

Βλέπεις την ιστορία του τόπου, και τα κοινωνικά δρώμενα χωρίς δέσμευση. Χωρίς τους φόβους και τις προκαταλήψεις της γης που σε φιλοξενεί.

Ένα από τα μεγάλα ιστορικά πρόσωπα της Βρετανικής ιστορίας, είναι και ο Ριχάρδος Νέβιλ, 16ος κόμης του Γουόρικ, ή ‘kingmaker’. Kingmaker σημαίνει ‘κατασκευαστής βασιλέων’. Έως και σήμερα, ο χαρακτηρισμός αυτός αποδίδεται σε ισχυρούς άνδρες που κινούν τα νήματα, που είναι οι ρυθμιστικοί παράγοντες πολιτικών γεγονότων. Όπως και ο Ριχάρδος Νέβιλ, είναι εκείνοι που ‘ανεβοκατεβάζουν’ βασιλείς.

Οι σύγχρονοι kingmakers ανεβοκατεβάζουν πρωθυπουργούς.

Εδώ και χρόνια παρατηρώ τους αναγνώστες της πιο επιτυχημένης Βρετανικής εφημερίδας, της Daily Mail. Τα διαστρεβλωμένα γεγονότα και η νοσταλγία για μια Βρετανία τύπου δεκαετίας 1950, έχουν επηρεάσει το αναγνωστικό κοινό προς μία συντηρητική κατεύθυνση. Προς μια αυτοκρατορική Βρετανία, χωρίς οικονομικούς μετανάστες.

Κι ενώ το μεγάλο αναγνωστικό κοινό της φυλλάδας αυτής αναπολεί ένα μυθικό παρελθόν, ξεχνώντας την μεγάλη ταξική και οικονομική ανισότητα και τη μεταπολεμική φτώχια, ο μετανάστης αιωρείται σαν αποδιοπομπαίος τράγος πάνω από το κατασκεύασμα αυτό, χωρίς φωνή.

Μέσα από το φαινόμενο Daily Mail, η εφημερίδα Guardian παρουσιάζει τον εκδότη της φυλλάδας, σαν τον πιο επικίνδυνο άντρα της Βρετανίας, του οποίου οι πεποιθήσεις έχουν πλάσει το μόρφωμα αυτό που ονομάζεται Daily Mail. Ένας σύγχρονος kingmaker, ανεβοκατεβάζει πρωθυπουργούς και κατευθύνει ρεύματα ιδεολογιών. Το πιο πρόσφατο πρωθυπουργικό θύμα της Daily Mail, είναι ο πρώην πρωθυπουργός, David Cameron.

Σήμερα, ενώ το Ε.Σ.Υ καταρρέει, συνταξιούχοι και ΑΜΕΑ εξαθλιώνονται οικονομικά, και οι πολιτικές υποσχέσεις αναιρούνται εν ριπή οφθαλμού, η πρωθυπουργός απολαμβάνει ρεκόρ δημοτικότητας. Φυλλάδα και νοσταλγοί της αυτοκρατορίας, πισωπατούν προς το ουτοπικό όραμα ενός σύγχρονου kingmaker.

Η απόσταση του περιθωρίου είναι σωτήρια.

Τα μάτια παραμένουν ανοικτά, καθώς ο ‘βασιλιάς’ σουλατσάρει φορώντας τον αόρατο μανδύα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ