ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Έχετε κάτι να Πείτε; της Αναστασίας Βενιέρη

0

Αγάπησα την ιστοριογραφία το 2007, όταν χρειάστηκε να ερευνήσω τα μάρμαρα του Παρθενώνα, και τη διεκδίκηση τους, ως πολιτιστική κληρονομιά, από δύο λαούς. Η απαραίτητη περιέργεια και η ανάγκη εύρεσης της αλήθειας, ξύπνησαν μέσα μου. Ήταν μόνο μερικά από τα ‘εργαλεία’ του ιστορικού.

Τα υπόλοιπα χρειάζονταν πολύ περισσότερη προσπάθεια για να τα αποκτήσω. Ο διδάκτορας που επέβλεπε την πρόοδο μου, κάποια μέρα κράτησε ένα ‘καθρέφτη’ μπροστά μου.

‘Το πρόβλημα που έχεις, το έχω δει σε πολλούς άλλους Έλληνες, αλλά και Κινέζους,’ μου είπε. ‘Το σύστημα εκπαίδευσης σας, δεν σας ενθαρρύνει να αμφισβητείτε, και να έχετε το θάρρος της γνώμης σας.’

Ήταν πλέον η ώρα να ‘χρησιμοποιήσω’ τους μεγάλους ιστοριογράφους και να δώσω τα δικά μου ευρήματα. Όσο μικρή και ασήμαντη κι αν είναι, έπρεπε να δώσω την δική μου άποψη για να πάρω πτυχίο.

Καθώς ‘άνοιγαν τα μάτια’, καταλάβαινα το γιατί, όπως πολλοί άλλοι, απέφευγα την ιστορία μέχρι τώρα.

Ήταν που πιο συχνά, καταγράφει τις πράξεις ‘μεγάλων ανδρών’, κι εγώ ήθελα να ακούσω τις φωνές των ‘ασήμαντων’. Γιατί αλλιώς βλέπει το 5% των ‘δυνατών’, και αλλιώς βιώνει το 95% των υπολοίπων.

Τα τελευταία χρόνια, η άνοδος του τομέα της Τοπικής Ιστορίας στη Βρετανία είναι μεγάλη.

Μικρά κομμάτια του κοινωνικού ‘παζλ’ βοηθούν στην ανάπλαση του παρελθόντος. Χρησιμοποιούμε τα γραφόμενα των ‘δυνατών’, τα γεγονότα, την ευρύτερη ιστορία, και τα συγκρίνουμε με την πραγματικότητα των τοπικών ιστορικών πηγών.

Και τότε, πολλά ‘κομμάτια’ Μικρο-ιστορίας γεννούν μια πιο αντικειμενική πραγματικότητα.

Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι, η αμφισβήτηση, η έρευνα και κατόπιν, το θάρρος της γνώμης. Αυτά δηλαδή που ο καθηγητής μου θεώρησε ότι  εμείς οι Έλληνες πρέπει να αναπτύξουμε.

Πρόσφατα, ακόμα νεότερες εξελίξεις στην τοπική ιστοριογραφία, χτύπησαν τη πόρτα της Βρετανικής τηλεόρασης. Οι εταιρίες  Amazon Prime και Netflix, σε συνεργασία με την  HistoryHit.TV, στοχεύουν στην συγκέντρωση 100.000 λιρών με σκοπό τη δημιουργία ντοκιμαντέρ υψηλών προδιαγραφών, με τη βοήθεια της νέας τάσης του crowdfunding.

Ο Dan Snow, ο διάσημος παρουσιαστής του BBC, ο οποίος θα επιμεληθεί αυτής της προσπάθειας, θεωρεί ότι όλοι μας έχουμε κάποια ιστορία να πούμε. Οι επιτυχόντες ενδιαφερόμενοι, ο καθένας από εμάς δηλαδή, θα έχουν την ευκαιρία να δώσουν λίγο φως σε σκουριασμένα ιστορικά θέματα, με τη βοήθεια των ακριβών τηλεοπτικών συνεργείων του Amazon Prime και του Netflix.

Πιστεύω ότι κάτι τέτοιο είναι μια πολλή καλή ευκαιρία, και όχι μόνο για τους Βρετανούς. Οι εν λόγω εταιρίες είναι διεθνείς, και συνεπώς, το ενδεχόμενο για Ελληνικές απόψεις είναι ανοιχτό.

Τι λέτε? Έχετε κάτι να πείτε στην διεθνή κοινότητα, προς αμφισβήτηση του καθηγητή μου?

Πολλά. Είμαι σίγουρη.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ