ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το κράτος «Coca-Cola» F.Y.R.O.M.

0

Η Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας (ενωμένοι Σλάβοι) το 1991 διαμελίσθηκε σε 6 κράτη: τη Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τη Σ.Δ. Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, τη Σ.Δ. Κροατίας, τη Σ.Δ. Μαυροβουνίου, τη Σ.Δ. Σλοβενίας, και τη Σ.Δ. Σερβίας.

Μετά το 1991 η Κυβέρνηση της F.Y.R.O.M. (Former Yugoslav Republic of Macedonia = Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) κατά την σύσταση Κράτους και Συντάγματος υιοθέτησε το όνομα Μακεδονία. Όπως αναφέρεται σε διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια: «Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας επέφερε την ανεξαρτητοποίηση της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η οποία διεκδικούσε την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Το λεγόμενο «Σκοπιανό» προκάλεσε τις συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το πρώτο εξάμηνο του 1992. Από πλευράς Ελληνικής Κυβέρνησης, αρχικά το θέμα χειρίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς, τον οποίο απομάκρυνε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τον Απρίλιο του 1992, μετά τη δεύτερη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, αναλαμβάνοντας ο ίδιος το Υπουργείο των Εξωτερικών». Από τότε άρχισε η μακροχρόνια διένεξη Ελλάδος-Σκοπιών για το όνομα. Όπως λέει η λαϊκή ρήση «ενός κακού μύρια έπονται».

Προσωπικά το 2001 περνούσα ένα στρατιωτικό σχολείο μετεκπαίδευσης στις ΗΠΑ. Στην τηλεόραση γινόταν αναφορά του ονόματος Μακεδονία (CNN, NBC). Θεώρησα ότι αφορά την Ελλάδα. Το ρεπορτάζ όμως αφορούσε τα Σκόπια. Τότε κατάλαβα ότι είχε εδραιωθεί το όνομα «Μακεδονία» για τα Σκόπια διεθνώς, ενώ οι Ελληνικές Κυβερνήσεις για εσωτερική κατανάλωση (για τον Ελληνικό λαό και μόνο) ανάφεραν τον όρο  F.Y.R.O.M. ή Δημοκρατία των Σκοπίων, για να κρατούν τους Έλληνες σε ύπνωση. Το 2008 ήμουν ξανά στις ΗΠΑ (Σικάγο), με εκπαιδευτική επίσκεψη του Πανεπιστημίου Πειραιά. Η Ελληνική ομογένεια ήταν εξαγριωμένη με την πολιτική της τότε Υπουργού Εξωτερικών που δεν τους άφηνε να κάνουν εκδηλώσεις για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας, γιατί δεν ήθελε να διαρραγούν οι σχέσεις της με την οικογένεια Μπους. Η ίδια αδιαφορία και η απόκρυψη του προβλήματος με την τακτική «κάτω από το χαλί» συνεχίστηκε απ’ όλες τις Ελληνικές Κυβερνήσεις από το 1991 μέχρι σήμερα.

Ο εθνάρχης της Γιουγκοσλαβίας Τίτο ονόμασε πρώτος την περιοχή «Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας» μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Πριν ονομαζόταν «Μπανόβινα του Βαρδάρη». Το νεοσύστατο αυτό κρατίδιο για να διατηρήσει τις διαφορετικές εθνότητες (Σλάβους, Αλβανούς, Βούλγαρους) σε συνοχή και θέλοντας να κάνει αισθητή την ύπαρξή του διεθνώς, έπρεπε να βρει ένα όνομα (brand όπως θα λέγαμε στην οικονομία) που να έχει παγκόσμια απήχηση. Η ελλιπής πολιτικά αντίδραση της Ελλάδας το 1991, άφησε να εδραιωθεί στη διεθνή κοινότητα το όνομα «Μακεδονία», ώστε σήμερα, μετά από 27 έτη να είναι δύσκολο να παραλειφθεί ο όρος.

Το ερώτημα μου είναι εάν το γειτονικό κράτος χρησιμοποιούσε/καπηλευόταν το όνομα Coca-Cola ή άλλο εμπορικό όρο για την ονομασία του, δεν θα βρισκόταν σήμερα σε δικαστική διαμάχη και δεν θα είχε υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και άλλα κράτη για την παράνομη χρήση του ονόματος;

Στην λεζάντα της φωτογραφίας αναγράφει: «Μπανόβινα του Βαρδάρη, περιφέρεια του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας (1929-1941)»

Σημ: Φωτογραφία και πληροφορίες προέρχονται από το διαδίκτυο.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ