ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόλος έλξης επενδύσεων το ελληνικό ελαιόλαδο

0

 Οι πρόσφατες κινήσεις στον εγχώριο κλάδο του ελαιολάδου, δείχνουν πως το προϊόν που συνεχίζει στη χώρα μας να οδηγεί την «κούρσα» των ακρίβειας στα τρόφιμα, βρίσκεται την ίδια στιγμή και στο επενδυτικό «ραντάρ», επιχειρήσεων και funds.

Άλλωστε εν μέσω μίας περιόδου μεγάλης διεθνούς αναταραχής στην παραγωγή του, από τη μία πλευρά, εντείνονται οι προκλήσεις αλλά ταυτόχρονα δημιουργούνται και νέες ευκαιρίες για την ανάδειξη νέων «παικτών» και σχημάτων. Ειδικά για μία χώρα όπως η Ελλάδα η οποία έχει σημαντική, σταθερή και μακροχρόνια παρουσία στη διεθνή αγορά ελαιολάδου.

«Το ελληνικό ελαιόλαδο έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και χρειάζεται μεγαλύτερες, πιο ισχυρές και πιο εξωστρεφείς επιχειρήσεις» δήλωνε ο Πρόεδρος του SMERemediumCap, κ. Νίκος Καραμούζης, μετά την ανακοίνωση, τον Ιούλιο, της συμφωνίας του fund Smerc με την εταιρεία Inspiring Earth, να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία ενός νέου, ισχυρού ομίλου στον κλάδο.

Το deal προβλέπει τη σύσταση μιας κοινής εταιρείας που θα αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο των εταιρειών «Λατζιμάς Α.Ε.», «Έλαια Σητείας-LASITIA Α.Ε.» και «Olympian Green International Α.Ε.» με κύριο στόχο την επέκταση της επώνυμης ετικέτας τόσο στην εγχώρια, όσο και στη ευρωπαϊκή αγορά. Παράλληλα, ο νέος όμιλος, εστιάζοντας στην εξαγωγική του δραστηριότητα, στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξή του σε αγορές όπως των ΗΠΑ, Καναδά, Βραζιλίας, Ιαπωνίας και γενικότερα στις περιοχές με τις μεγαλύτερες εισαγωγές ελαιολάδου, παγκοσμίως. Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 10 εκατ, ευρώ ενώ η δύναμη των νέων κεφαλαίων και των επιπρόσθετων τραπεζικών χρηματοδοτήσεων αναμένεται να υποστηρίξει μια αναπτυξιακή εμπορική πολιτική για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων του ομίλου, όπως επισημαίνεται.

Νέα είσοδο στην κλάδο του ελαιολάδου κάνει και η εταιρεία Βενέτης, η οποία διαθέτει την αλυσίδα «Φούρνοι Βενέτη». Συγκεκριμένα στο τέλος του Ιουλίου, ιδρύθηκε η εταιρεία «Ολυμπία Αρχαίων Ελαίων Ι.Κ.Ε.», στην οποία η «Βενέτης έχει ποσοστό συμμετοχής 55% ενώ το υπόλοιπο 45% κατέχει ο κ. Γεώργιος Μαντάς. Με αρχικό κεφάλαιο 100.000 ευρώ, σκοπός της εταιρείας, όπως επισημαίνεται, είναι μεταξύ άλλων, η αγορά και/ή μίσθωση και εκμίσθωση αγροτικών/γεωργικών και αστικών γεωτεμαχίων, η αγορά ή και δημιουργία ελαιώνων, η παραγωγή ελαιολάδου και προϊόντων ελαιών, όπως επίσης και η τυποποίηση, συσκευασία και εμπορία ελαιολάδου και προϊόντων ελαιών.

 

cnn.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ