ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Δήμος μπορεί, έστω και τώρα, αποκαθιστώντας στην μνήμη της

0

Διάβασα με πολύ συμπάθεια το άρθρο του Δήμου Ρεθύμνου στις τοπικές εφημερίδες την 20-6-18 με τίτλο :Στοίχημα» η αξιοποίηση των χώρων της Φορτέτζας.

Το συνέδεσα λοιπόν ,καλώς ή κακώς ,με το δικό μου άρθρο στις 16-6-2018 στις τοπικές εφημερίδες με τίτλο «η αρχόντισσα με το ανεκπλήρωτο όνειρο και τον παραπικρασμο της από το Ρέθυμνο» , που αναφερόταν στην Βιργινία Τσουδερού και στην απόρριψη εκ μέρους του Δήμου της πρότασης της (από το έτος 2010)σχετικά με την παραχώρηση του θολωτού κτιρίου της  φορτέτσας  και των γύρω κτισμάτων της ,για να στεγαστεί το μουσείο μαχών της Κρήτης.

Με ενδιαφέρον λοιπόν διαπίστωσα , έτσι θέλω να πιστεύω, ότι  έπιασε τόπο το άρθρο μου  και κατά κάποιο τρόπο πληροφορηθήκαμε  τις προθέσεις του Δήμου σχετικά με το κάστρο της φορτέτσας δηλαδή ότι

Ο ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΕΧΕΙ ΕΝΤΑΞΕΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ  ΦΟΡΤΕΤΖΑ.

Η κα Μπιρλιράκη δε αναφέρθηκε στο όραμα του Δήμου Ρεθύμνης για το μνημείο και επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Το όραμα του Δήμου για το κάστρο της Φορτέτζας, που είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα και μεγαλύτερα κάστρα της Μεσογείου, είναι να αξιοποιήσει την κάθε του γωνιά δίνοντας στον κάθε χώρο την αξιοποίηση που δύναται να έχει…….. Πολυετείς είναι και οι στοχεύσεις του Δήμου Ρεθύμνης για τη λειτουργία ενός αναψυκτηρίου υψηλών προδιαγραφών εντός του φρουρίου της Φορτέτζας,…..»

Μου δίνεται λοιπόν η ευκαιρία , βάσει του εν λόγω άρθρου,  να προβώ σε ανοικτή πρόσκληση – πρόταση προς την κα Μπιρλιρακη που εκπροσωπεί το Δήμο Ρεθύμνου σε θέματα πολιτισμού , να δώσει μια προτεραιότητα ώστε να αποκαταστήσει αυτήν την  παράλειψη σχετικά με την ίδρυση μουσείου μαχών της Κρήτης στο κάστρο της Φορτέτζας . Μπορεί καθηκόντως να δραστηριοποιηθεί, όπως γνωρίζει εύστοχα να πράττει ,προς την πραγμάτωση  αυτής της επιθυμίας της Β. Τσουδερού , έστω και μετα θάνατον,  αξιοποιώντας την φορτέτσα και τα γύρω κτίσματα της με ένα μουσείο της μάχης της Κρήτης και λιγότερο  με την δημιουργία αναψυκτηρίου διότι κατά την άποψη μου δεν είναι συγκρίσιμα .

Σε κάθε περίπτωση ας συνευρεθούν  το όραμα του Δήμου αλλά και το όραμα της Β.Τσουδερου κι ας δώσουν το δίκαιο- επιβεβλημένο  μοναδικό αποτέλεσμα ίδρυσης  του μουσείου των μαχών της Κρήτης, στο κάστρο της Φορτέτσας ,που θα αποτελέσει σημαντικό επίτευγμα τόσο για τους νέους του τόπου όσο και για τους εκάστοτε επισκέπτες .

Το ότι σήμερα θα υπήρχε στο Ρέθυμνο ένα μοναδικό μουσείο διαδραστικό με οπτικοακουστικά μέσα που θα προβαλλόταν στον ουρανό του θολωτού κτίσματος της φορτέτσας ,ωσαν του μείζονος ελληνισμού στην Αθήνα ,  αφιερωμένο στις μάχες της Κρητης, θεωρώ ότι το αντέχει- το μπορεί  ο Δήμος ,για το Ρέθυμνο,  για την Κρήτη .

Παρά ταύτα αισιοδοξώ και  προτρέπω τον Δήμο Ρεθύμνου να δει εκ νέου  με συμπάθεια και σοβαρότητα την από οκταετίας πρόταση ,σχετικά με την δημιουργία μουσείου μαχών της Κρητης, στο θολωτό κτίριο της φορτέτσας κι έστω ακόμη και σήμερα να αισθανθεί την υψίστη σημασία του αλλά και να δικαιώσει το όνειρο μιας προσωπικότητας με όραμα και προσφορά της κας Βιργινίας Τσουδερου. Είθε !

Του Γεωργίου Βλατάκη προέδρου του ιστορικού συλλόγου αποδήμων Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ»  και μέλος του ΔΣ σωματείου «οι φίλοι του μουσείου μαχών της Κρήτης»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ