ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Κλεισθένης. Η επόμενη μέρα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

0

Ο κύβος ερρίφθη. Κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση ο νέος νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η απλή αναλογική, ως εκλογικό σύστημα, για την εκλογή των υποψηφίων συμβούλων από την 1η Κυριακή θα έχει την τιμητική της. Την ίδια στιγμή και ο υποψήφιος δήμαρχος, στις περισσότερες περιπτώσεις, θα κρίνεται απευθείας από τους δημότες.

Η προσωπικότητα και η αξιοσύνη των υποψηφίων αιρετών (δημάρχου και συμβούλων), με το νέο σύστημα εκλογής, αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα έναντι του κριτηρίου της ψηφοσυλλεκτικότητας και μόνο.

Η δυνατότητα του απογαλακτισμού των συνδυασμών των οικισμών του δήμου (> 300 κατοίκων) από τους συνδυασμούς του κεντρικού δημοτικού συμβουλίου κόβει τον ομφάλιο λώρο της υποχρεωτικής πριμοδότησης κεντρικού συνδυασμού. Οι κάτοικοι των οικισμών θα έχουν τη δυνατότητα των δύο επιλογών. Η μία, θα αφορά τους υποψηφίους για τον οικισμό τους και η άλλη, τους υποψηφίους για το δήμο τους. Αυτό λέγεται πλάτεμα της δημοκρατίας!

Βέβαια αυτή η αλλαγή έχει στενοχωρήσει την υφιστάμενη κατάσταση γιατί το σημερινό «super market» του κεντρικού συνδυασμού θα χάσει πελατεία, μιας και θα δημιουργηθούν «mini markets»… ιδιοκτησίας οικισμών!

Πολύ κριτική κουβέντα, επίσης, έχει γίνει για την κυβερνησιμότητα του δήμου επειδή στις περισσότερες των περιπτώσεων ο δήμαρχος δεν θα ελέγχει το δημοτικό συμβούλιο, οπότε θα πρέπει να οδηγηθεί σε «υποχρεωτικές» συνεργασίες για τη λήψη αποφάσεων.

Και γιατί αυτό είναι με μεμπτό; Η δημοκρατία απαιτεί συναινέσεις και υπευθυνότητα. Προσωπικά φοβάμαι τις δημοκρατίες αποτελεσμάτων πάνω του 50%.

Μεμπτό είναι ο υποψήφιος δήμαρχος να έχει κάνει συναλλαγή με πρόσωπο υψηλής ψηφοσυλλεκτικότητας, προκειμένου να στελεχώσει το συνδυασμό του, προσφέροντας του, θεσμικό ρόλο (πχ αντιδημαρχία για όλη τη θητεία του). Στον αντίποδα, είναι άκρως δημοκρατική, η δυνατότητα που δίνεται στο δήμαρχο να επιλέγει για τη θέση θεσμικών συνεργατών του (πχ αντιδήμαρχοι) μεταξύ όλων των εκλεγμένων συμβούλων, με κριτήρια την αξιοσύνη τους και τη διάθεση τους να υπηρετήσουν τους δημότες.

Ο Κλεισθένης ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για να πνεύσει ούριος άνεμο στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τους δημότες να έχουν πραγματικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων για θέματα που τους αφορούν (πχ δημοψηφίσματα) και τους ενεργούς πολίτες να μπορούν να ενταχθούν σε νεοσύστατους αυτοδιοίκητους συνδυασμούς άλλων προδιαγραφών.

Στο πνεύμα αυτό ήδη στελεχώνεται ο πυρήνας ενός νέου συνδυασμού με δημότες-ενεργούς πολίτες, καταξιωμένους στην τοπική κοινωνία, για την εν γένει στάση τους. Επίσημη ανακοίνωση εκτιμάται το Φθινόπωρο.

Υ.Γ. Η παρούσα δημοτική αρχή έχει κλείσει τον κύκλο της (13 χρόνια) προσφέροντας ανάλογο έργο. Η νέα θα κληθεί να διορθώσει τυχόν λάθη ή παραλείψεις και να προχωρήσει στην «Επόμενη Μέρα».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ