ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η επόμενη μέρα

0

Όσοι παρακολουθούμε προσεκτικά τι έχει γίνει μπορούμε σχετικά με τις τελευταίες πυρκαγιές μπορούμε να δούμε και να καταθέσουμε χωρίς φανατισμούς και με ψυχραιμία ότι κάτι κινείται στον δυσκίνητο, έτσι και αλλιώς, κρατικό μηχανισμό. Με τροπολογία λοιπόν του υπουργείου Εσωτερικών απλοποιείται η διαδικασία για την χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης σε όσους περιέρχονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ,συνεπεία φυσικών καταστροφών. Καιρός ήταν.

Από το υπουργείο Υποδομών ξεκίνησε η διαδικασία κατάθεσης των αιτήσεων για την διάθεση του εφάπαξ επιδόματος στους πληγέντες από την πυρκαγιά. Η πορεία είναι ομαλή και έως τις 16:00 της πρώτης ημέρας, είχαν υποβληθεί 429 αιτήσεις σε Ραφήνα, Μαραθώνα, Κινέττα και στο υπουργείο, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Από την άλλη μεριά, προς έκπληξή μας, συνεχίζονται από τις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου η υλοτόμηση καμένων δασικών ειδών καθώς και η αποκομιδή αποβλήτων. Προσέξτε, για τις υπηρεσίες της ραχατλίδικης Ελλάδας λέμε και μάλιστα μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού.

Το υπουργείο Εργασίας υπέγραψε ήδη όλες τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις για την ενεργοποίηση των παροχών προς τους πληγέντες από την πυρκαγιά. Μάλιστα οι διπλές συντάξεις θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως τις 20 Αυγούστου.

Για τα βοηθήματα που δεν θα δοθούν αυτοματοποιημένα (ρυθμίσεις εισφορών και δόσεων, επίδομα ανεργίας, εφάπαξ ενίσχυση στους άνεργους), οι δικαιούχοι μπορούν ήδη να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στα υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ και του ΕΦΚΑ.

Μάλιστα λειτουργούν και τηλεφωνικές γραμμές ενημέρωσης των πληγέντων: – 210.6247000: για θέματα του υπουργείου Υποδομών & φορολογικά θέματα (ΑΑΔΕ) –  1555: για ασφαλιστικές ρυθμίσεις & παροχές (ΕΦΚΑ)

Σχετική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος ολοκληρώνει ένα πλήρες σχέδιο νομοθετικών και κανονιστικών πρωτοβουλιών για την επιτάχυνση της αντιμετώπισης του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης, ιδιαίτερα σε δασικές περιοχές και στον αιγιαλό αλλά και στις οικιστικές πυκνώσεις. Το σχέδιο αυτό παρουσίασε ήδη ο αρμόδιος υπουργός κ. Γιώργος Σταθάκης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής υπάρχει λίστα 2.500 αυθαιρέτων σε δασική έκταση αλλά και 685 αυθαιρέτων στον Αιγιαλό τα οποία σύμφωνα με τις σχετικές εισηγήσεις των κτηματικών και δασικών υπηρεσιών προσδιορίζονται ως προς κατεδάφιση. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την αποκεντρωμένη διοίκηση επιταχύνει τη διαδικασία προτεραιοποίησης της λίστας.

Μένει να δούμε στην πράξη αυτό που λένε περί σαφούς απόφασης του Πρωθυπουργού: Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί με συμφέροντα για να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την αποφυγή παρόμοιας καταστροφής στο μέλλον.

Είναι ενδιαφέρον ότι τονίζεται πολύ έντονα ότι θα συνεχίσουν (η κυβέρνηση) να δείχνει τον απαιτούμενο σεβασμό στα θύματα της πυρκαγιάς. Θα κάνουμε, λένε, ότι είναι δυνατόν για να μην μείνει κανείς μόνος του. Και θα αποτιμήσουμε με νηφαλιότητα επιχειρησιακά και πολιτικά όσα έγιναν ή δεν έγιναν χωρίς να επιχειρήσουμε την συγκάλυψη καμίας ευθύνης.

Ενδιαφέροντα όλα αυτά. Μένει να τα δούμε να υλοποιούνται. Διότι η μέχρι τώρα εμπειρία μας, λέει, ότι πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις οι κυβερνώντες στις δηλώσεις τους αναφέρονται με μεγάλα λόγια, για να χαϊδέψουν αυτιά και κυρίως για να μη χάσουν την κομματική τους πελατεία. Αλλά εδώ προαναγγέλλουν σύγκρουση με μεγάλα συμφέροντα.

Οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων είναι βέβαιο ότι θα φέρει τριγμούς. Θα τους αντέξουν; Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε προσεκτικά την εξέλιξη αυτής της ιστορίας. Για να είμαστε ειλικρινείς, θα χαιρόμασταν αν όντως μπορούσαν να τα υλοποιήσουν.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ