ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πού πάνε τα κονδύλια;

0

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει από την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τα κοινοτικά κονδύλια για τους πρόσφυγες, με το θέμα μάλιστα να παίρνει ευρείες διαστάσεις ακόμη κι εκτός συνόρων. Στην Ελλάδα, είδαμε δημοσιογράφους που η εφημερίδα τους, ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, που κινείται στα όρια της ακραίας αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση να οδηγούνται στο αυτόφωρο ύστερα από μήνυση του υπουργού κ. Καμμένου.

Ο υπουργός Άμυνας, λοιπόν, Πάνος Καμμένος, μπορεί να πέτυχε τη σύλληψη των δημοσιογράφων που κατήγγειλαν κατασπατάληση των ευρωπαϊκών πόρων για το προσφυγικό, αλλά δεν μπόρεσε να αποτρέψει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και τα αιτήματα για έρευνα στη διαχείριση των 1,6 δισ. ευρώ που έχει λάβει η χώρα.

Ιδιαίτερα, βαρυσήμαντο ρόλο σε αυτό παίζει το γεγονός πως με το ζήτημα ασχολούνται, πλέον, διεθνή πρακτορεία ενημέρωσης. Ξεφεύγει έτσι από το μικρόκοσμο μας και παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις…

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ φέρεται να παρακολουθεί στενά την υπόθεση, ερευνώντας πιθανή κακοδιαχείριση των κεφαλαίων των συγκεκριμένων κονδυλίων. Μα, πώς τους πέρασε από το μυαλό ότι στην Ελλάδα της καλής διαχείρισης θα γινόταν στο συγκεκριμένο θέμα, λαθροχειρία;

Δίνοντας συνέχεια στην υπόθεση και τα ερωτήματα που έχουν προκύψει αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο γίνονταν οι αναθέσεις για τη σίτιση στα κέντρα κράτησης στα νησιά, η έρευνα επικεντρώνεται σε «υποτιθέμενες παρατυπίες όσον αφορά την παροχή τροφίμων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ». Δείτε πόσο κομψά αναφέρουν το ζήτημα.

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την καταπολέμηση της απάτης ερευνά τη δυνητική κατάχρηση των κονδυλίων της ΕΕ για την παροχή τροφίμων στους πρόσφυγες στην Ελλάδα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του οργανισμού.

Η έρευνα αυτή έρχεται σε συνέχεια της κράτησης, όπως αναφέραμε ήδη, τριών δημοσιογράφων της εφημερίδας ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ μετά από μήνυση που κατέθεσε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), δεν προέβη σε λεπτομέρειες (παρά το γεγονός ότι θα το ήθελαν πολλοί) σχετικά με την έρευνα ή να διευκρινίσει εάν σχετίζεται με τους ισχυρισμούς της εφημερίδας.

Η έρευνα για «υποτιθέμενες παρατυπίες σχετικά με την παροχή τροφίμων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα» ξεκίνησε μετά από πληροφορίες που υπέβαλε η Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετανάστευση και τις εσωτερικές υποθέσεις το 2017, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, η OLAF δεν μπορεί να προβεί σε περαιτέρω σχόλια σε αυτό το στάδιο» τόνισε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι «το γεγονός ότι η OLAF εξετάζει το θέμα, δεν σημαίνει ότι τα εμπλεκόμενα πρόσωπα διέπραξαν παρατυπία».

Τι ψάχνουν; Αν επιχειρηματίες που βρίσκονται κοντά στον υπουργό Άμυνας έλαβαν μέρος της κοινοτικής χρηματοδότησης μέσω συμβάσεων για θέματα όπως η τροφοδοσία και οι υδραυλικές εγκαταστάσεις, καθώς και σε περυσινή καταγγελία της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη Τώρα», η οποία ζητούσε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διερευνηθεί η πιθανή κακοδιαχείριση των χρημάτων που προορίζονται να βοηθήσουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Η καθένας αντιλαμβάνεται πως σε τέτοιο επίπεδο μάλλον είναι αδύνατον να βρει κανείς άκρη, δεδομένου ότι ακόμα κι έτσι να έχει συμβεί αυτό δεν μπορεί αν αποδειχθεί με κάποιο τρόπο. Έχοντας ωστόσο εμπειρία από το πώς λειτουργούν τα πράγματα στην Ελλάδα δεν θα μας ήταν δύσκολο να φανταστούμε πως αυτό μπορεί εύκολα να συμβεί. Και μάλιστα καλυμμένα όλα με τον μανδύα του νομότυπου. Το γιατί τώρα, ένα τέτοιο θέμα έρχεται στην επικαιρότητα, είναι κάτι που έχει την ερμηνεία του στο γεγονός ότι έχουμε μπει πια για τα καλά σε προεκλογική περίοδο. Και προεκλογική περίοδος χωρίς σκανδαλολογία, γίνεται; Δεν γίνεται.

Ας είμαστε προετοιμασμένοι να ακούσουμε κι άλλα, χειρότερα. Που μπορεί να έχουν ψήγματα αλήθειας, αλλά σίγουρα δεν θα αποδεικνύονται εύκολα. Αυτό που θα μένει μόνο θα είναι η λάσπη στον ανεμιστήρα. Γνωστά πράγματα στους πολιτικούς.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ