ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Όταν οι δημοτικές εκλογές κινδυνεύουν να αποκτήσουν χαρακτήρα ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος

0

Με σειρά πρόσφατων δημόσιων άρθρων μου διατυπώνω τις σκέψεις μου για το πώς αντιλαμβάνομαι τη συνέχεια της δημοτικής αρχής. Σκέψεις που άλλους ενδεχομένως βρίσκουν σύμφωνους και άλλους όχι.

Αυτό που με λυπεί είναι ότι η ατμόσφαιρα που πάει να δημιουργηθεί, εν όψει των δημοτικών εκλογών, είναι ατμόσφαιρα ποδοσφαιρική τόσο σε μεθοδεύσεις όσο και σε χαρακτηρισμούς. Σίγουρα αυτή η ατμόσφαιρα ρίχνει νερό στο μύλο της αποστασιοποίησης άξιων συμπολιτών μας να ασχοληθούν με τα κοινά…για να μην μπλέξουν με τα σκ@τ@, όπως συνηθίζεται να λέγεται.

Είναι αδιαμφισβήτητη η κριτική που έχω ασκήσει στην εφαρμογή του τεχνικού έργου της σημερινής δημοτικής αρχής καθώς και στη λογική της μακροημερεύουσας αιρετής θητείας του δημάρχου…όσο ικανός κι αν είναι αυτός. Η δε όποια ένσταση μου για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, στο κάτω κάτω της γραφής, έρχεται σε δεύτερη μοίρα από τη στιγμή που η επανειλημμένη επανεκλογή του, αυτό έδειξε.

Προσωπική μου άποψη ήταν και είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει θεσμοθετημένος κόφτης θητειών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε οι αποδεδειγμένα ικανοί αιρετοί που θα ήθελαν να συνεχίσουν την προσφορά τους να αλλάζουν «πίστα», έχοντας πολύτιμη παρακαταθήκη την συσσωρευμένη εμπειρία τους.

Έτσι θα δινόταν η «υποχρεωτική» ευκαιρία σε αυτούς να προετοιμάσουν έγκαιρα τη συνέχεια τους και στην τοπική κοινωνία να αναδείξει νέα μέλη στην υπηρεσία της.

Επειδή όμως δεν υπάρχει σήμερα τέτοιος θεσμοθετημένος κόφτης θητειών, εν προκειμένω, του δημάρχου, η απόφαση διεκδίκησης της παράτασης της θητείας του είναι προσωπική απόφαση. Σε αυτήν την απόφαση σίγουρα θα μετρήσουν λόγοι προσωπικοί, οικογενειακοί, ενδεχομένως επαγγελματικοί αλλά κυρίως εάν πιστεύει ότι το ομολογουμένως σπουδαίο δρομολογημένο έργο του μπορεί να περπατήσει μπροστά και χωρίς αυτόν.

Ακούγοντας τη σημερινή ραδιοφωνική του συνέντευξη στον TEAM FM με κύριο θέμα την ΚΕΔΗΡ, διαπιστώνω ότι το θέμα έχει αναχθεί σε θέμα τιμής για τη θητεία του, σηκώνοντας το γάντι στην αντιπολίτευση έχοντας δίπλα του συσπειρωμένους και τους αναποφάσιστους του συνδυασμού του. Με τέτοιο προεκλογικό κλίμα σίγουρα υποθηκεύεται η λειτουργία του επόμενου δημοτικού ΚΛΕΙΣΘΕΝΙΚΟΥ συμβουλίου, όποια κι αν είναι η σύνθεση του.

Όσον αφορά τη στάση της πρωτοβουλία μας, η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ, επαναλαμβάνω τα όσα έχω ήδη αναφέρει σε προηγούμενη ανάρτηση μου «…θα επιδιώξουμε κατά προτεραιότητα, αντί την αυτόνομη κάθοδο μας, την ισότιμη συνεργασία με άλλο δημοτικό συνδυασμό, ίδιων στόχων, ώστε να προκύψει ένα νέο ανανεωτικό σχήμα, που θα εγγυάται την ομαλή συνέχεια, αφήνοντας στην άκρη κομματικές ομπρέλες και προσωπικές φιλοδοξίες». Κι όταν μιλάμε για ισότιμη συνεργασία δεν εννοούμε για ενσωμάτωση σε άλλο συνδυασμό αλλά για τη δημιουργία ενός νέου συνδυασμού που θα σηματοδοτεί την εμπειρία και την ανανέωση.

Εγχείρημα φαινομενικά δύσκολο με την επικρατούσα αντίληψη περί των κοινών αλλά εφικτό εάν θέλουμε πραγματικά να υπηρετήσουμε την τοπική κοινωνία υπεύθυνα.

Ευτυχώς σε αυτές τις εκλογές πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίξει το γυναικείο φύλο με την ποσόστωση του 40% και ίσως αυτό λειτουργήσει καταλυτικά στις όποιες…κοκορομαχίες.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ