ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΕΔΗΡ: Ισολογισμός έναρξης διαφωνία ελεγκτών

0

Πολύ σοβαρή πλευρά της όλης υπόθεσης, που αποσιωπούν και ο κ Μαρινάκης και ο κ Νίνος, είναι ο ισολογισμός έναρξης της ΚΕΔΗΡ, τον έλεγχο του οποίου ρητά ζητά η απόφαση του ΔΣ. Αυτή είναι και η σοβαρότερη διαφωνία μεταξύ των ορκωτών, που έχουν εμπλακεί. Δύο από τους 3 ελεγκτές (Αστρινάκης και Νίκου) στις εκθέσεις τους λένε πως αδυνατούν να τον πιστοποιήσουν γιατί δεν τους παραδίδονται ισολογισμοί λήξης των 3 επιχειρήσεων που συνενώθηκαν στην ΚΕΔΗΡ  Η έκθεση της κ Χρυσανθοπούλου αντίθετα ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει ανάγκη ελέγχου γιατί, έχει εγκριθεί με την 149/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Όμως:

  • Ο διαχειριστικός έλεγχος ελέγχει τα πραγματικά στοιχεία για να επιβεβαιώσει ή διαψεύσει τις πολιτικές αποφάσεις. Η επίκληση των πολιτικών αποφάσεων, ούτε έλεγχο συνιστά ούτε οικονομικές καταστάσεις επιβεβαιώνει. ● Η 149/11, εγκρίνει το καταστατικό της ΚΕΔΗΡ. Δεν υπάρχει κανένας ισολογισμός ούτε στην απόφαση ούτε και στον φάκελο των υλικών του ΔΣ, που ερευνήσαμε πολύ πρόσφατα.                                                                                                                                                                                                                             ● Δεν θα μπορούσε εξ άλλου να εγκριθεί αφού η συνεδρίαση του ΔΣ έγινε 13 Απρίλη και τότε ισολογισμός έναρξης δεν υπήρχε καν. Η ημερομηνία σύνταξης του είναι δύο μήνες αργότερα (16/6/11).

Μετά μάλιστα από όλη αυτή την επιχειρηματολογία, περί μη αναγκαιότητας ελέγχου, η ίδια έκθεση σελ 18 αναφέρει πως έλεγξε τον ισολογισμό έναρξης και τα απογραφικά στοιχεία, των πρώην επιχειρήσεων. Τα στοιχεία όμως που παρατίθενται σε καμιά περίπτωση δεν δείχνουν την εικόνα των επιχειρήσεων που συγχωνευτήκαν στην ΚΕΔΗΡ. Είναι μια επανάληψη των ήδη γνωστών στοιχείων του ισολογισμού έναρξης, με πολύ λίγα και αποσπασματικά στοιχεία των 3 επιχειρήσεων, που σε καμιά περίπτωση δεν επιβεβαιώνουν τον ισολογισμό έναρξης.

Δεν αποκλείεται, η εμπειρότατη κα Χρυσανθοπούλου, που από εκείνα τα χρόνια ελέγχει τις οικονομικές καταστάσεις του Δήμου, να μεταφέρει στην παρούσα έκθεσή της τα συμπεράσματα του ελέγχου εκείνης της εποχής. Παραλείπει όμως να παραθέσει τα πλήρη στοιχεία, που θα επιβεβαιώσουν και θα θεμελιώσουν τα συμπεράσματα αυτά.

Στην προκειμένη περίπτωση η ενοποίηση γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 263 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων περί συνένωσης δημοτικών επιχειρήσεων. Προηγείται η απόφαση του ΔΣ για την συνένωση, που αυτό κάνει ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ η 149/13-4-11. Έπεται η λογιστική τακτοποίηση, που γίνεται «… μετά από εκτίμηση του ενεργητικού και παθητικού της περιουσίας των συγχωνευόμενων επιχειρήσεων…». Αυτό επομένως που ζητά το ΔΣ είναι ΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ διαμορφώθηκε το ενεργητικό και παθητικό των 3 επιχειρήσεων ΜΙΑ ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ την ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΩΣΗΣ (ισολογισμοί λήξης) ΚΑΙ ΑΝ ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ στο ενεργητικό και παθητικό της ενιαίας πλέον ΚΕΔΗΡ (ισολογισμός έναρξης).

Το λέμε καθαρά: Το γαϊτανάκι γύρω από τον ισολογισμό έναρξης «μας βάζει ψύλλους στ’ αυτιά». Αν και τότε υπήρχαν κάποιες «μαύρες τρύπες», η μεταφορά απ’ το παλιό σχήμα στο νέο ήταν μια ευκαιρία να κουκουλωθούν. Κι αν είναι έτσι, το μπάχαλο που ακολούθησε, δεν αποκλείεται να μην είναι άσχετο με το κουκούλωμα αυτό. Θεωρούμε πως είναι απόλυτη ανάγκη το ζήτημα αυτό να ξεκαθαριστεί με απόλυτη πληρότητα και ακρίβεια. Αφού δεν έγινε μέχρι τώρα και αν δεν δοθούν πειστικές εξηγήσεις ούτε στο ΔΣ, τότε την ευθύνη της αποσαφήνισης θα έχουν οι δικαστικές και διοικητικές αρχές.

Αυτά κατά τη γνώμη μας είναι τα βασικά συμπεράσματα και οι πολιτικές ευθύνες απ’ την υπόθεση της ΚΕΔΗΡ, χωρίς παραποιήσεις, συγκαλύψεις ή άλλους μικροκομματικούς υπολογισμούς. Τα εκθέτουμε μέσω του τύπου γιατί οι κ Μαρινάκης και Νίνος, θέλοντας να συγκαλύψουν τις μεγάλες τους ευθύνες και να δίνουν χώρο στις βολικές γι’ αυτούς ερμηνείες, έστειλαν στις καλένδες την συζήτηση στο ΔΣ.

Το γενικό συμπέρασμα είναι πως, όπως όλα τα παρόμοια φαινόμενα, για να προκύψει χρειάστηκε ο συσσωρευμένος απ’ τον ιδρώτα του λαού πλούτος, με την ενισχυτική  συνδρομή και των άλλων παραγόντων, των στεγανών, της χρόνιας διοικητικής και διαχειριστικής ανακατοσούρας κλπ. Εξ άλλου το σκάνδαλο των σκανδάλων είναι πως, σε μια εποχή που με τη δουλειά των εργαζομένων παράγεται απίστευτος πλούτος, ο εργαζόμενος λαός, που τον παράγει, καταδικάζεται να ζει μέσα στη βαθιά ανέχεια και τη στέρηση. Γι’ αυτό μαζί με την αναγκαία αποκάλυψη και αντιμετώπιση των επιμέρους σκανδάλων, το βασικό είναι η αμφισβήτηση και ανατροπή αυτού του μεγάλου σκανδάλου. Του συστήματος που χρεοκοπεί τους πολλούς για να πλουτίζει και ισχυροποιεί τους λίγους. Κι οι δήμοι με την ενεργή συμβολή και των παραγόντων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν μετατραπεί σε χρήσιμο πολυεργαλείο για την υλοποίηση πριν απ’ όλα του μεγάλου αυτού σκανδάλου. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα, που δεν πρέπει να χάνεται από τα μάτια του λαού και στους αγώνες του. Να είναι οδηγός στις εκλογικές του επιλογές είτε αφορούν το Δήμο, είτε αφορούν τη χώρα ολόκληρη.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ