ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μεγάλο το ενδιαφέρον των ξένων επιστημόνων για την αρχαία ελληνική λογοτεχνία

0

Πάντα γοητεύει ο Ξενοφών και η Κύρου Ανάβασις

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, από τις 19 έως τις 21 Οκτωβρίου, το διεθνές συνέδριο Anabases in Antiquity and Beyond. Xenophon's Anabasis and its Legacy. Στόχος του συνεδρίου ήταν να φωτίσει το κείμενο του Ξενοφώντα Κύρου Ανάβασις, καθώς και την πρόσληψή του από την αρχαιότητα έως τους νεώτερους χρόνους. 

 Πρόκειται για σημαντική εκδήλωση, η οποία εγγράφεται σε μια σειρά διεθνών συνεδρίων που ξεκίνησαν το 1999 στο Λίβερπουλ της Αγγλίας και επικεντρώνονται στο έργο του Αθηναίου ιστορικού και φιλοσόφου, Ξενοφώντα. Το συνέδριο στο Ηράκλειο ήταν το όγδοο διεθνές συνέδριο Ξενοφωντικών σπουδών. Διοργανωτές του συνεδρίου ήταν η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κα Μελίνα Ταμιωλάκη (Τμήμα Φιλολογίας, Παν/μιο Κρήτης), ο Επίκουρος Καθηγητής κος Νίκος Μήλτσιος (Τμήμα Φιλολογίας, ΑΠΘ) και ο Καθηγητής Tim Rood (Τμήμα Κλασικών Σπουδών, Παν/μιο της Οξφόρδης). Η εκδήλωση υποστηρίχθηκε από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας του Παν/μίου Κρήτης και από την Περιφέρεια Κρήτης. Χαιρετισμό εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης απηύθηνε η Δρ. Μαρία Χναράκη.

 Στο συνέδριο συμμετείχαν 22 ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό (την Αγγλία, τις ΗΠΑ, την Ολλανδία, το Ισραήλ, την Πολωνία, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Ντουμπάι, την Κύπρο και τον Καναδά). Οι ανακοινώσεις εξέτασαν διάφορες θεματικές, όπως ζητήματα γλώσσας και ρητορικής, τις πολιτικές προεκτάσεις του έργου, καθώς και την επιρροή που άσκησε στη μεταγενέστερη λογοτεχνία, πολιτική σκέψη, εικονογραφία, και στον κινηματογράφο. Από το συνέδριο αναμένεται ότι θα προκύψει συλλογικός τόμος, ο οποίος θα περιλαμβάνει τις μελέτες που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, καθώς και επιπρόσθετες εργασίες από ειδικούς που θα προσκληθούν να συμβάλουν.

 ΕΥΣΗΜΑ ΑΞΙΖΟΥΝ  ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

Επρόκειτο για ένα υψηλού επιπέδου συνέδριο όπου με άψογη οργάνωση, σοβαρότητα, κύρος και επιστημονική γνώση διετυπώθησαν  σημαντικές απόψεις σχετικά με το έργο του Ξενοφώντος  Κύρου Ανάβασις, ενώ παράλληλα έγινε σύγκριση της Κύρου Αναβάσεως με την Αλεξάνδρου Ανάβαση του Αρριανού, καθώς και με το αρχαίο ελληνικό μυθιστόρημα.

Είναι πράγματι συγκινητικό να διαπιστώνει κανείς με πόσο  ενδιαφέρον και αγάπη ελληνιστές από όλο τον κόσμο μελετούν τα αρχαία ελληνικά κείμενα. Πολλά εύσημα αξίζουν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και εν προκειμένω στο φιλόπονο  Τμήμα Φιλολογίας για την επιτυχή διοργάνωση των συνεδρίων που πραγματοποιεί.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ