ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μια προσωπική άποψη δημιουργίας δημοτικών συνδυασμών.

0

1η περίπτωση: Κομματικός συνδυασμός

Οι κομματικοί μηχανισμοί δεν μπορούν να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και ενώ στα λόγια υποστηρίζουν και ενθαρρύνουν τις τοπικές κοινωνίες να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους, με τη δημιουργία συνδυασμών ενεργών αξιόλογων δημοτών, στην πράξη τις θεωρούν ακόμη «ανώριμες» (κλασική περίπτωση ελληνικής οικογένειας/γονέων -παιδιών) για πολιτική χειραφέτηση…και για καλό τους θέλουν να παίζουν το ρόλο της επιτροπείας.

Έτσι με τη μέθοδο του χρίσματος (φανερά ή στρουθοκαμηλίζοντας) δημιουργούν συνδυασμούς με κομματικές διαδικασίες, τους οποίους ενίοτε βαπτίζουν ανεξάρτητους!

2η  περίπτωση: Ελιτίστικος συνδυασμός

Συνδυασμοί που στήνονται με πρωτοβουλία της τοπικής οικονομικής ελίτ. Αυτή επιλέγει και επιβάλλει τον «άριστο», ως επικεφαλής, και στελεχώνει το συνδυασμό του με άτομα της δεξαμενής επιρροής της (επαγγελματικής, φιλικής, οικογενειακής,…)

Ο δια της «εξωσωματικής» γεννηθείς συνδυασμός και στις δύο παραπάνω πεπατημένες περιπτώσεις, είναι φυσικό να φέρει και το DNA των γεννητόρων του, στη λειτουργία του.

Κατά την άποψη μου, μια κοινωνία χαίρει άκρας δημοκρατικής υγείας, όταν είναι σε θέση να δημιουργεί και συνδυασμούς με φυσικό τρόπο. Όταν ενεργοί πολίτες, με ένσημα και εύσημα, αποφασίσουν στα κοινά να είναι  «ΠΑΡΟΝΤΕΣ» και όχι «ΩΣΕΙ ΠΑΡΟΝΤΕΣ» (σαν να είναι παρόντες) με τη δημιουργία ανεξάρτητων λαϊκών συνδυασμών (προσοχή, όχι λαϊκίστικων). Τότε έχουμε την 3η περίπτωση δημοτικών συνδυασμών, με την κοινωνία στο σύνολό της, να θέλει να πάρει το μέλλον στα χέρια της.

3η περίπτωση: Λαϊκός συνδυασμός (όχι λαϊκίστικος)

Τα χαρακτηριστικά της δημιουργίας ενός τέτοιου συνδυασμού, σε αντιδιαστολή με τους προηγούμενους, θα πρέπει να είναι:

1.      Όλα τα άτομα που θα τον στελεχώνουν να είναι καταξιωμένα στους χώρους που δραστηριοποιούνται τόσο για την αξιοσύνη τους όσο και για την ανθρωπιά τους. Οι πραγματικά άριστοι της τοπικής κοινωνίας. Αυτά τα χαρακτηριστικά θα σηματοδοτήσουν την ψηφοσυλλεκτική δυναμική του συνδυασμού  σε αντιδιαστολή με την παραδοσιακή κομματο-κουμπαρο-συντεκνική ψηφοσυλλεκτική δυναμική…των ολίγων.

2.       Ο επικεφαλής του συνδυασμού να προκύπτει με δημοκρατικές διαδικασίες από τους υποψηφίους του συνδυασμού (με τη συμπλήρωση τουλάχιστον του 90% του απαιτούμενου συνόλου για τη συγκρότηση του) για να τους εκπροσωπήσει, ως ίσος (-η) μεταξύ ίσων. Η ίδια ομάδα αποφασίζει για το όνομα του συνδυασμού και για τους μεσο-μακροπρόθεσμους στόχους του προγράμματος, μιας και ο βραχυπρόθεσμος στόχος είναι αφενός, η σωστή και έγκαιρη υλοποίηση των δρομολογημένων έργων-δράσεων της απερχόμενης δημοτικής αρχής και αφετέρου, η διαχείριση της καθημερινότητας.

3.      Η ανακοίνωση του συνδυασμού για κάθοδο στις εκλογές να γίνεται μετά την εκλογή του(-ης) επικεφαλής του.

Η δικιά μας πρωτοβουλία, η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ, κινείται αυστηρά για τη συγκρότηση δημοτικού συνδυασμού στα πλαίσια της 3ης περίπτωσης.

Εκτιμούμε ότι μετά από 13 χρόνια παρουσίας της ίδιας δημοτικής αρχής, η τοπική κοινωνία θα αναζητήσει την αλλαγή, την ανανέωση. Μια αλλαγή όπου θα πρωταγωνιστήσει με την παρουσία της, μη επιτρέποντας τη χειραγώγηση της από κομματάρχες και φερόμενους παράγοντες.

Το Ρέθυμνο των Γραμμάτων και Τεχνών δε στερείται ούτε ρομαντισμού ούτε πάθους αλλά και ούτε άξιων ενεργών δημοτών που είναι διατεθειμένοι να δώσουν το «ΠΑΡΩΝ» για τη συνέχεια και την προκοπή του.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ