ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τι τρέχει με τις συντάξεις;

0

Τελικά, φαίνεται ότι το ρίσκο της κυβέρνησης να ψηφίσει ένα σκληρό για τους συνταξιούχους νομοθέτημα που της επέβαλαν οι «φίλοι μας», εταίροι μας – δανειστές μας και να μην τον εφαρμόσει, της βγαίνει. Η ειδησεογραφία συνηγορεί σ’ αυτό. Αρκεί να προσέξει κανείς τις… λεπτομέρειες.

Διαβάζουμε: Μια ανάσα πριν από την τελική συμφωνία για την μη περικοπή των συντάξεων το 2019 και την εφαρμογή θετικών μέτρων, βρίσκονται Αθήνα και Βρυξέλλες, σύμφωνα τουλάχιστον με κυβερνητικό αξιωματούχο που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επιμένοντας ότι το «deal» για τις συντάξεις έκλεισε, ενώ άκρως ευνοϊκή για την Ελλάδα, είναι η υπό διαμόρφωση συμφωνία για τα θετικά μέτρα.

«Deal», στη γλώσσα της αγοράς μπορεί να σημαίνει και… παιχνίδι «σου δίνω, μου δίνεις». Τι και πώς, μην περιμένετε να τα μάθουμε όλα… Ως συνήθως θα μάθουμε μόνο εκείνα που αυτοί που συμμετέχουν, θα θέλουν να μας δώσουν.

Σύμφωνα με τον ίδιο κυβερνητικό αξιωματούχο μάλιστα, το πακέτο των θετικών μέτρων θα προσεγγίσει το 1 δισ.ευρώ (για την ακρίβεια υπολογίζεται στα 965 εκατ. ευρώ). Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα ξεπερνά τις αρχικές προσδοκίες, όπως αυτές είχαν αποτυπωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και έκαναν λόγο για 765 εκατομμύρια ευρώ.

Φυσικά την εξειδίκευση του, πώς θα γίνει αυτό, θα τη μάθουμε όταν υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις για το θέμα. Μέχρι τότε, οι πληροφορίες που περιέχονται σ’ αυτό το άρθρο, έχουν να κάνουν με εσκεμμένες διαρροές, προς φιλικά ή μη ΜΜΕ, με σκοπό να διαμορφώσουν ένα καλύτερο κλίμα για την κυβέρνηση.

Όπως σημειώνουν έγκυροι οικονομικοί αναλυτές, η σφραγίδα ολοκλήρωσης της συμφωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Θεσμούς, αναμένεται να μπει στο έκτακτο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου. Έχει προηγηθεί, στις 15 Νοεμβρίου, η συνεδρίαση του EuroWorking Group, όπου οριστικοποιήθηκαν οι τεχνικές λεπτομέρειες του «deal» για τις συντάξεις, αλλά και το πακέτο θετικών μέτρων.

Ωστόσο είμαστε σε θέση, βάσει του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2019 που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών στην Κομισιόν, σε ότι αφορά το πακέτο θετικών μέτρων, να γνωρίζουμε ότι περιλαμβάνονται και τα εξής:

-Η μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων. Το μέτρο συνίσταται στη σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολόγησης από 29% σε 25% σε ορίζοντα τετραετίας (μια μονάδα ανά έτος) και θα έχει δημοσιονομική επίπτωση από το 2020 και μετά.

-Η επιδότηση στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των νέων εργαζομένων. Το μέτρο θα καλύπτει τους νέους έως 24 ετών και αποτελείται από την επιδότηση κατά 100% των εισφορών των εργαζομένων και την κατά 50% επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών.

-Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, μεσοσταθμικά.

-Η εισαγωγή ενός νέου προγράμματος επιδότησης ενοικίου και στέγης με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

-Οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών κατά 1/3 και η εφαρμογή της ελάχιστης εισοδηματικής βάσης, για την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή.

-Η μείωση του φορολογικού συντελεστή των μερισμάτων. Το μέτρο αφορά στη μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων κερδών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και θα έχει δημοσιονομική επίπτωση από το 2020 και μετά.

-Το πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι. Μετατρέπεται το τρέχον εργασιακό καθεστώς 3.000 εργαζομένων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου.

-Η ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Τι δείχνουν λοιπόν όλα αυτά; Ότι κάτι κινείται θετικά ως προς τα σχέδια της κυβέρνησης. Και αν και δεν είναι δουλειά μας να παίρνουμε θέση σε τέτοια ζητήματα, μακάρι να συμβεί έτσι, ώστε να πάρουν μια μικρή ανάσα εκείνοι που πλήρωσαν ακόμα και με τη ζωή τους, όλα αυτά τα χρόνια της σκληρής λιτότητας και των μνημονίων… Θα περιμένουμε τις εξελίξεις να το δείξουν…

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ