ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι πρώτες 100 μέρες…

0

Ψύχραιμα θα προσπαθήσουμε να δούμε τη νεοεκλεγμένη κυβέρνηση στις πρώτες 100 μέρες να δίνει το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει στην τετραετία και να θέτει τις προτεραιότητές της. Ταυτόχρονα απολαμβάνει την «ασυλία», τόσο από τους πολιτικούς αντιπάλους της, όσο και από την ίδια την κοινωνία, η οποία την ψήφισε προκειμένου να υλοποιήσει, εκείνα για τα οποία δεσμεύτηκε.

Η φράση «επιστροφή στην κανονικότητα» έγινε viral το τελευταίο τρίμηνο, δεν υπήρχε μέρα που να μην τη διαβάσεις σε κάποιο άρθρο ή ρεπορτάζ ή να μην την ακούσεις στην τηλεόραση ή σε κάποιο ραδιόφωνο, χώρια από τις φορές που την επικαλούνταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός ή κυβερνητικά στελέχη.

Για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, λοιπόν, όλα πάνε καλά, αλλά μπορούν και καλύτερα. «Δεν λύθηκαν ως διά μαγείας όλα τα προβλήματα μέσα σε 2,5 μήνες. Μια καλή αρχή έχουμε κάνει και πάνω σε αυτήν θέλουμε να πατήσουμε.

Ωστόσο, όσο κι αν η κυβέρνηση φροντίζει να μας θυμίζει καθημερινά πόσο κανονικά πλέον είναι όλα, τα πεπραγμένα της τη διαψεύδουν. Ας ρίξουμε μια σύντομη ματιά, σ’ αυτές τις πρώτες 100 μέρες στην εξουσία.

Πλεονάσματα: Στις 21 Ιουνίου, λίγο πριν από τις εθνικές κάλπες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το τελικό πρόγραμμα της Ν.Δ. και υπογράμμιζε: «Η Νέα Δημοκρατία την επόμενη μέρα θα ακυρώσει στην πράξη την καταστροφική πολιτική των υπερπλεονασμάτων που αυτή η κυβέρνηση συνειδητά εφάρμοσε». Τρεις μήνες μετά δεν έχει γίνει τίποτα.

Συμφωνία των Πρεσπών: Η μεγάλη αλλαγή στάσης της κυβέρνησης ήταν στο Μακεδονικό. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, οι δηλώσεις και οι φωτογραφήσεις των Μ. Βαρβιτσιώτη και Ν. Παναγιωτόπουλου στο συνέδριο του Economist. Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωνε στον Real Fm ότι δεν είναι προδοτική η Συμφωνία των Πρεσπών.

Μάτι: Στις 7 Φεβρουαρίου 2019 ο Κ. Μητσοτάκης επέμενε ότι για την καταστροφή έφταιγε αποκλειστικά η προηγούμενη κυβέρνηση. Τον Μάρτιο, η Ν.Δ. χαρακτήριζε κυβερνητική προπαγάνδα ότι για την πρωτοφανή πυρκαγιά έφταιγε η κλιματική αλλαγή. Μετεκλογικά ο Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της διάσκεψης του ΟΗΕ, 23 Σεπτεμβρίου 2019, παραδέχτηκε ότι η πυρκαγιά στο Μάτι ήταν απόρροια της κλιματικής αλλαγής.

Ελληνοτουρκικά: Στην πολυδιαφημισμένη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στον ΟΗΕ, που θα οδηγούσε σε νέα αρχή τις δύο χώρες, όπως αποκάλυψε ο Σ. Πέτσας που ήταν παρών στη συνάντηση, η ελληνική πλευρά δεν έθεσε το πιο βασικό θέμα στις σχέσεις των δύο χωρών, την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.

Ελληνικό: Ενα σίριαλ που δεν φαίνεται να έχει τέλος. Ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί ότι το θέμα θα τελείωνε μέσα στην πρώτη εβδομάδα διακυβέρνησής του, έχει φτάσει Οκτώβριος και ο Αδωνις Γεωργιάδης τοποθετεί τις εξελίξεις στα τέλη του χρόνου, «αν όλα πάνε καλά».

Εργασιακά-Συλλογικές Συμβάσεις: Εδώ κι αν εφαρμόστηκε, από τις πρώτες κιόλας μέρες που η Ν.Δ. ανέβηκε στην εξουσία, το δόγμα του σοκ του νεοφιλελευθερισμού. Υποβάθμισε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας καταργώντας την αυτονομία του. Κατάργησε τον βάσιμο λόγο απόλυσης, που έβαζε φραγμό στις αυθαίρετες απολύσεις. Κατάργησε τα μέτρα προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων. Κατάργησε τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Προσφυγικό: Η κυβέρνηση εκδήλωσε νωρίς τις προθέσεις της για το θέμα των προσφύγων, με την απόφαση Βρούτση για κατάργηση της εγκυκλίου που απλοποιούσε και διευκόλυνε τη διαδικασία έκδοσης ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες και ασυνόδευτα.

Εξάρχεια: Χωρίς κανένα σχέδιο πάταξης των κυκλωμάτων ναρκωτικών και άλλων συμμοριών, κατέφυγαν σε χολιγουντιανού τύπου επιχειρήσεις στα Εξάρχεια – έχοντας πρώτα ειδοποιήσει τα τηλεοπτικά κανάλια.

Αυτά ως μια πρώτη εκτίμηση. Και βέβαια υπάρχουν πολλά ακόμα που θα συνεχίσουμε να τα παρακολουθούμε επειδή αφορά τις ζωές μας… Όχι ότι είχαμε στηρίξει καμιά ελπίδα πάνω στη νέα κυβέρνηση, αλλά μας ενδιαφέρει από δημοσιογραφική, κυρίως, άποψη…

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ