ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Άνοιγμα των σφαγείων για τα μικρά μηρυκαστικά ζώα στις ΠΕ Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου ζητά η Περιφέρεια Κρήτης

0

Σε συνέχεια της απόφασης που λήφθηκε στην τελευταία σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια Κρήτης για το αίτημα του ανοίγματος των σφαγείων, σήμερα, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ζητά με επιστολή του από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα να προχωρήσει το άνοιγμα των σφαγείων με τήρηση αυστηρών προδιαγραφών και όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.

Προηγήθηκε η ανακοίνωση και των τελευταίων αρνητικών δειγμάτων που είχαν δοθεί στα εργαστήρια από τους ελέγχους που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και είναι όλοι με αρνητικά αποτελέσματα. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Οι μέρες που διανύουμε είναι πάρα πολύ κρίσιμες για την ζωική παραγωγή της χώρας και ευχόμαστε με την συνεργασία όλων να καταφέρουμε η νόσος της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών ζώων να αποτελέσει παρελθόν.

Ως Περιφέρεια Κρήτης, μετά την εμφάνιση των δυο κρουσμάτων,  έχουμε ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες σύμφωνα με το πρωτόκολλο και με απολύτως θετική εξέλιξη. 

Συγκεκριμένα πρέπει να επισημάνουμε:

1.         Το αρνητικό αποτέλεσμα του συνόλου των δειγμάτων από τις ζώνες προστασίας (3Km), επιτήρησης (10Km) και περεταίρω ζώνης (13Km).

2.         Τον μη εντοπισμό νέων εστιών της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης.

3.         Το παραγωγικό σύστημα της αιγοπροβατοτροφίας στην Περιφέρεια Κρήτης το οποίο είχε προετοιμαστεί για να καλύψει την ζήτηση της αγοράς της Κρήτης και όχι μόνο, σε κρέας αμνοεριφίων και αιγοπροβάτων την περίοδο αυτή.

4.         Το γεγονός ότι σήμερα βρίσκονται σε μονάδες πάχυνσης περισσότερα από 15,000 αμνοερίφια, έτοιμα προς σφαγή, χωρίς αυτά που υπάρχουν στις εκτροφές.

5.         Το ότι η τουριστική δραστηριότητα στην Κρήτη είναι στο μέγιστο και υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις στην αγορά.

6.         Το ότι οι κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις  αυτή την περίοδο στην Κρήτη είναι αυξημένες και μεγάλης δυναμικότητας.

7.         Την ενεργό συμμετοχή των κτηνοτρόφων της Κρήτης στην επιτήρηση & την υποστήριξη των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης για τον έλεγχο και την πρόληψη της πανώλης

8.         Την εισήγηση των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης για την υφιστάμενη Κατάσταση της πανώλης μικρών μηρυκαστικών ζώων στην  Κρήτη.

Με βάση όλες τις παραπάνω επισημάνσεις, ζητούμε:

1.         Να  συνεχίσει να απαγορεύεται η είσοδος ζώντων αιγοπροβάτων προς τη  νήσο Κρήτη.

2.         Να ανοίξουν τα σφαγεία  για αιγοπρόβατα και αμνοερίφια από τις 16/08/2024 στις ΠΕ Χανίων, ΠΕ Ρεθύμνης και ΠΕ Λασιθίου:

•           Με τήρηση αυστηρών προδιαγραφών στην λειτουργία των σφαγείων

•           Με τήρηση όλων των κανόνων απολύμανσης  των μέσων μεταφοράς

•           Με τήρηση όλων των μέτρων του Καν (ΕΕ) 687/2020

•           Με όλα τα προβλεπόμενα από την κτηνιατρική νομοθεσία έγγραφα.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ