ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Βρυξέλλες “Open Days 2019 “ μια γιορτή και με Pεθεμνιώτικο άρωμα

0

Θα ξεκινήσω από την Μαρία Τσιριμωνάκη που αναφέρεται σ ένα βιβλίο της, ότι είναι γελασμένος όποιος νομίζει ότι το Ρέθεμνος περιορίζεται στον αυλόγυρο που περιβάλει την πόλη.

Την περασμένη εβδομάδα διοργανώθηκαν στις Βρυξέλλες εκδηλώσεις με το όνομα “open days “  European Week of Regions and Cities.Υπήρξα μια από τους 6000 συμμετέχοντες.

Do you think that “awareness raising” and “knowledge on policy making by the citizens”, could be proved as dynamical tools, for the achievement of Consensus status, that it is the pivotal principle of EU formation? *(βλ.μετάφραση)

Tην παραπάνω ερώτηση απηύθυνα προς τον Προέδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών (CoR)  Karl-Heinz Lambertz κατά την διάρκεια της συνεδρίας με τίτλο <<New ways to engage with citizens through permanent and structured consultations >>**

Μπαίνοντας στο Ευρωκοινοβούλιο συγκινήθηκα καθώς ένοιωθα σαν προσκυνήτρια που επισκεπτόταν τα πατρογονικά της μέρη. Ο λόγος ήταν ότι όπως είπε στις 19/09/1946 ο W. Churchill στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, o Eνοποιητής της Ευρώπης "Pionnier des États-Unis d'Europe”, γεννήθηκε πολύ μακριά από τον Παλαιό Κόσμο, στο Τόκιο, με γονείς τον αυστριακό διπλωμάτη Heinrich Coudenhove-Kalergi και την γιαπωνέζα Mitsuκο Aoyama. Αυτό όμως που δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι ότι ο  Heinrich Coudenhove είχε από την μητέρα του Marie Kalergi και  Ρεθεμνιώτικη καταγωγή ! ! !

Pionnier des États-Unis d'Europe : Richard Nikolaus Coudenhove-Kalergi

Ας παρακολουθήσουμε όμως την πορεία αυτής της οικογενείας που ήλθαν από το Βυζάντιο με το όνομα Φωκάδες  και αργότερα απέκτησαν  κρητικοβενετσιάνικο τίτλο και ονομάσθηκαν Καλλέργηδες. Επισύναψαν επιγαμίες με τους Ενετούς από όπου προέκυψε η οικογένεια Vendramin Calergi της Βενετίας  . Στην οικογένεια οι γεννημένοι στην Κρήτη έγραφαν το επώνυμο τους για να ξεχωρίζονται από τους ιταλικό κλάδο  με Κ Κalergi ,ενώ οι Ιταλοί με C Calergi .

Στα τέλη του 18ου αιώνα ο Εμμανουήλ Καλλέργης (20.12.1754-22.9.1829) ,ορφανός από πατέρα, φεύγει από την περιοχή του Ρεθύμνου ,για να βρει τους συγγενείς του στην Αγία Πετρούπολη. Ο γιός του Εμμανουήλ ,  Ivan Emanuelovich Kalergi(1814-1863),επονομαζόμενος Johannes (Ivan Emanuilovich) Kalergi ,κληρονόμος μιας 100μυθης περιουσίας ,παντρεύεται την 16χρονη Πολωνέζα Maria von Nesselrode . Η Μαρία πιανίστρια και προστάτιδα των τεχνών, ήταν  ανηψιά του θείου του γαμπρού , Karl Robert Reichsgraf von Nesselrode-Ehreshoven,  εν συντομία Charles de Nesselrode (Lisbon 14.12. 1780 – Saint Petersburg, 23.3.1862) υπουργού εξωτερικών της Ρωσίας που αργότερα μοιράσθηκε το αξίωμα αυτό με τον Καποδίστρια. Η νύφη που έλαβε μαθήματα μουσικής από τον Chopin και τον Liszt, εκτός από την πολωνική γλώσσα μιλούσε γαλλικά, γερμανικά, αγγλικά, ιταλικά και  ρωσικά. Ως γαμήλιο δώρο ο Johannes Kalergi ,παρουσίασε στη σύζυγό του 600.000  χρυσά ρούβλια και ένα σπουδαίο οικοδόμημα  στην οδό  Nevsky  12 (εκεί  που στεγάσθηκε μετέπειτα η Εμπορική Τράπεζα «Ι.ν. Junker and Co» .

Από τον συγκεκριμένο γάμο γεννήθηκε η Marie Kalergi που παντρεύθηκε τον Franz Ludwig Graf von Coudenhove και γέννησε τον Heinrich Carl Friedrich Graf von Coudenhove,ο οποίος μιλούσε 18 ξένες γλώσσες (μεταξύ των οποίων τουρκικά, αραβικά, εβραϊκά,  γιαπωνέζικα ) και έγινε  ο πατέρας του γνωστού πρωτοπόρου της ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης  Richard Nikolaus Coudenhove-Kalergi.O Heinrich φρόντισε ώστε ο γιός του Ριχάρδος, να λάβει κορυφαίας ποιότητας αρχαιοελληνική διαπαιδαγώγηση με έμφαση στην  γυμναστική άσκηση, ώστε να αποκτήσει τόσο διαύγεια πνεύματος όσο και  σωματική ρώμη. Όταν μεγάλωσε ο ίδιος ο Ριχάρδος, ύστερα από αίτησή του στο Πρωτοδικείο του Παρισιού , κατάφερε με δικαστική απόφαση να προσθέσει στους τίτλους του και το επώνυμο από τον ‘Κρητικορεθεμνιωτικοβενετσιάνικο’ κλάδο της γιαγιάς του Μαρί Καλλέργη, εξ ου το όνομα του είναι Richard Nikolaus Eijiro von Coudenhove-Kalergi. Φαντασθείτε πόσο πολύ περηφάνεια και αγάπη έτρεφε  για το Ρέθεμνος,  για να ζητήσει από το Πρωτοδικείο να του αναγνωρίσει το δικαίωμα να κρατήσει και το κρητικορεθεμνιώτικο του επώνυμο ! ….Το έκανε ώστε να ξέρει ο ιστορικός του μέλλοντος ,εμείς οι Ρεθεμνιώτες και όλος ο πολιτισμένος κόσμος σχετικά με το Ρέθεμνος, ότι ακόμα και αυτοί που ξενιτευτήκανε ,συνεχίζουν με υπερηφάνεια να τιμούν τις ρίζες τους, κρατώντας στενή επαφή με την  γενέτειρα των προγόνων τους. Έτσι το Ρέθεμνος παρ όλο που είναι μια μικρή σχετικά πόλη ,  δεν παύει να είναι μια πόλη με κύρος και αίγλη που βρίσκεται   διαχρονικά στην καρδιά της πρωτοπορίας του παγκόσμιου γίγνεσθαι . Σήμερα ειδικότερα, ενός γίγνεσθαι που ίσως  ξεκίνησε   στις Παραδουνάβιες ηγεμονίες (1920 - 1938) περιοχή κατ’ εξοχήν Ελληνικής επιρροής  , πειραματικά με την Little Entente,σαν αμυντική αρχικά συμμαχία  υπό την εγγύηση της Γαλλίας. Το 1923 ιδρύεται  μια Πανευρωπαϊκή έντονα φιλειρηνική κίνηση από τον  Ριχάρδο Καλλέργη Στις 25/3/ 1957 μια εμπορική συνθηκη στη Ρώμη   μεταξύ  6 κρατών μελών ενώ  σήμερα η ΕΕ απαρτίζεται από 28 κράτη μέλη . Η ΕΕ έχει αρχίσει επίσης να διευρύνεται με  συνεργασίες προς νέες περιοχές (Πχ νέα Project στα Βόρεια Αφρικανικά παράλια),για να μην αποκλείσουμε ίσως και πιθανή μελλοντική εξάπλωση προς άλλα μήκη και πλάτη της  Γης αλλά και ίσως προς  διάφορα  σύμπαντα πέρα  απ’ αυτήν!

 

  1. R. N. Coudenhove-Kalergi και διαδίκτυο

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από 97 χρόνια από την ίδρυσή της αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα και χρειάζεται ίσως αναδιάρθρωση και εξυγίανση. Δεν παύει όμως να αποτελεί, το αρχικό  πρωτοποριακό εργαλείο ειρηνοποίησης και απαλλαγής από τους πολέμους σήμερα, τουλάχιστον ανάμεσα στα εδάφη των 28 κρατών μελών της

"Pionnier des États-Unis d'Europe" χαρακτηρίσθηκε ο Richard Nikolaus Coudenhove-Kalergi Αυτός ο σπουδαίος ιδεαλιστής πίστευε ότι η ανθρωπότητα οδηγούταν όχι μόνο από τις κοινωνικοοικονομικές διεργασίες αλλά από την επιθυμία των ανθρώπων για την καλυτέρευση της ζωής τους , την αλληλεγγύη και το δικαίωμα  να υποστηρίξουν τις πεποιθήσεις τους.

Στο διαδίκτυο ο Ριχάρδος δέχεται επιθέσεις από άτομα που προωθούν ολιγαρχικά συμφέροντα. Βρίσκουν πάτημα ότι προ είδε ένα κόσμο στον οποίο δεν υπάρχει αμιγής φυλή, άλλα αυτό έχει επιβεβαιωθεί από μεταδιδακτορικές ανακοινώσεις ,ότι με τις μετακινήσεις των πληθυσμών επί χιλιάδες χρόνια, όλες οι αρχικές φυλές έχουν δεχθεί επιμιξίες. Αναγνωρισμένοι Πανεπιστημιακοί όπως η  Μπότσιου Κων/να , Σαματάς Μηνάς , Κλάψης Αντώνης  κ.α. τον διδάσκουν με σεβασμό σε μεταπτυχιακά τμήματα ενώ πολλές διδακτορικές διατριβές έχουν γραφεί γύρω από την λαμπρή του προσωπικότητα . Επίσης σε μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις υπάρχουν δρόμοι και πλατείες με το όνομά του. Τελειώνοντας αναφέρω ότι οι καταγεγραμμένες προτάσεις για βραβείο Νόμπελ είναι 44 τις οποίες όλες απέρριψε ,διότι θεωρούσε αυτονόητο ,ότι δεν είναι δυνατόν να βραβεύεται κάποιος επειδή εκτελεί το καθήκον του. Πρωτοεισήγαγε τον Χάρτη ανθρωπίνων δικαιωμάτων τον οποίο έδωσε στην Έλεν Ρούσβελτ να  υπογράψει για  λόγους ταπεινότητας. Αυτοί είναι οι γνήσιοι Ρεθεμνιώτες!

Από τον πόλεμό στην ειρήνη: μια ευρωπαϊκή ιστορία (βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2012 στην ΕΕ)

Η επιτροπή Νόμπελ ,σεβόμενη την επιθυμία του Ριχάρδου για ανωνυμία, τον βράβευσε λέγεται έμμεσα , στο Όσλο στις 12/10/2012 όπου απονεμήθηκε  το Νόμπελ Ειρήνης στην  ΕΕ, χρησιμοποιώντας σαν μότο στην τελετή απονομής  , τον τίτλο του βιβλίου του Ριχάρδου «Από τον πόλεμό στην ειρήνη: μια ευρωπαϊκή ιστορία» ». Βραβεύθηκε η ΕΕ επειδή για πάνω από εξήντα χρόνια συνέβαλε στην προώθηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη.

Την ίδια χρονιά στις 16/11/ 2012 το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Coudenhove-Kalergi βράβευσε  επίσης το Συμβούλιο της ΕΕ με το «European Prize Coudenhove-Kalergi»  . Στην τελετή αποδοχής  ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε :   “Για την Ευρώπη μας, η πρόκληση ήταν και είναι ακόμα μέχρι σήμερα ίδια και Μία : να κερδίσει την  καρδιά και το μυαλό  των ανθρώπων. Μπορεί να δημιουργήθηκαν  ενιαίοι θεσμοί, Μία Τράπεζα και Ένα νόμισμα, να αποφασίζουμε από κοινού σαν ηγέτες , αλλά όλα τα παραπάνω έχουν ουσία , μόνο όταν οι αποφάσεις λαμβάνονται με  ΟΜΟΦΩΝΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ .” (2012 H.V. Rompuy EC Vienna)

Αυτές  οι  τιμές θεωρώ ότι  δεν απευθύνονται μόνο στο πρόσωπο του  Ριχάρδου ,αλλά  διαχέονται και προς  όλους εμάς τους Ρεθεμνιώτες μπολιάζοντας μας με τεράστιο αίσθημα ευθύνης για την διαχείριση μιας τόσο μεγάλης πνευματικής παρακαταθήκης !

Αυτός ήταν ο λόγος που ένοιωσα σαν «προσκυνήτρια σε πάτριο έδαφος» όταν μπήκα στο Ευρωκοινοβούλιο… και σκέφθηκα ….ότι αν αποκτήσουμε εμείς οι Ρεθεμνιώτες επίγνωση της σημασίας  μας, μια  και όλα αρχίσαν από εδώ….καμμιά Merkel, Junker , Mário Centeno , Mario Draghi Lagard…δεν μπορούν να μας επιβάλουν ούτε κυρώσεις ούτε και μνημόνια….αρκεί βέβαια κατά πρώτον  να συνεχίζουμε να τιμάμε την παράδοσή μας για να μην αποκοπούμε από τις αρχές που μας ανέδειξαν και κατά δεύτερον να προσαρμόσουμε την  νοοτροπία μας στο σύγχρονο γίγνεσθαι, δηλαδή  να εκμεταλλευθούμε και να αξιοποιήσουμε δημιουργικά,  τις προκλήσεις της Δ ψηφιακής επανάστασης.

Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις να γίνουμε πόλη παράδειγμα ….Μήπως τα Τρίκαλα που ήταν δακτυλοδεικτούμενα στις Βρυξέλλες όσον αφορά τις καλές πρακτικές έχουν καλύτερες προϋποθέσεις  από το Ρέθεμνος μας ? Ούτε καν θάλασσα δεν έχουν κι έχουν κάνει θαύματα ! Το κεφάλαιό τους είναι η εργατικότητα και η αγάπη  για την πόλη τους. Ας τους μιμηθούμε ! Ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι είπανε πως είναι πρόθυμοι να μας επισκεφθούν εάν τους το ζητήσουμε και να μοιρασθούν καλοπροαίρετα και ανιδιοτελώς μαζί μας ,όλες τις καλές πρακτικές που τους έκαναν διάσημη Ευρωπαϊκή Πόλη και παράδειγμα προς μίμηση από τις υπόλοιπες .

* «Πιστεύετε όσον αφορά τους πολίτες ,ότι η «αύξηση της επίγνωσης , σαν άνοιγμα της προσοχής τους» και η «γνώση τους σχετικά με τις διαδικασίες  χάραξης πολιτικής » θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν σαν  δυναμικά εργαλεία, σε μοντέρνες μεθόδους? Μεθόδους που να αποσκοπούν  ,στη δημιουργία πλατφόρμας  κοινής ενιαίας αντίληψης από όλους τους πολίτες , με σκοπό  την επίτευξη  καθεστώτος ομοφωνίας και συναίνεσης  στη λήψη αποφάσεων ,που  αποτελεί την πρωταρχική αρχή της διαμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ?»

**Code session : 08WS734

Speakers:

Karl-Heinz Lambertz( President of the CoR, European Committee of the Regions) Pia Ahrenkilde Hansen ( Director-General for Communication at European Commission),Gabriele Bischoff (Member of the European Parliament, Vice-Chair of the Committee on Constitutional Affairs),Luca Jahier, President, European Economic and Social Committee.

Στην τελευταία φωτογραφία η Ευαγγελία Παναγιωτάκη στην τελετή έναρξης  στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες 7/10/19 !

Links and live stream

https://cdn.vuplay.co.uk/ep/embed/embed.html?event=20191007-1430-special-other&language=en&autoplay=true&logo=false

https://europa.eu/regions-and-cities/programme/sessions/738_en

https://europa.eu/regions-and-cities/programme/sessions/734_en

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ