ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο κινηματογραφικός Joker

0

Παρακολουθήσατε φαντάζομαι όλη αυτή τη συζήτηση για την ταινία Joker και την παρέμβαση της αστυνομίας, το περασμένο Σάββατο... Εγείρεται ένα ερώτημα: Τελικά, υπάρχει νόμος; Ισχύει; Επιβάλλεται; Και με ποιον τρόπο; Μήπως οι πινακίδες «Ακατάλληλο για ανηλίκους κάτω των 18» είναι απλά ένα εικαστικό στοιχείο στις προθήκες των κινηματογράφων;

Η ιστορία ξεκίνησε με καταγγελίες στα social media, αυτά που στις μέρες μας διαμορφώνουν και την επικαιρότητα, κατά κάποιο τρόπο. Κάποιοι  ανέφεραν στο Facebook «έφοδο δέκα αστυνομικών, με όπλα, στον κινηματογράφο της οδού Πατησίων, ύστερα από κλήση υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού στην αστυνομία»

Και στη συνέχεια ακούσαμε τον κ. Τσίπρα να το ρίχνει στην φιλμοκριτική! Είδε στο μπλοκμπάστερ του Χόλιγουντ ότι «πέραν της μοναδικής ερμηνείας του Χοακίν Φίνιξ, η ταινία καταπιάνεται με δυο πολύ καυτά κοινωνικά ζητήματα. Την ψυχική νόσο και το μπούλινγκ απέναντι στους ασθενείς και ταυτόχρονα τη συστημική ταξική αδικία.

Την αδικία που γεννά το ταξικό μίσος και κάποια στιγμή την εξέγερση των από κάτω, σε ένα καλοδουλεμένο κοινωνικό, οικονομικό και μιντιακό σύστημα, που παρά τη συντονισμένη προσπάθειά του να παράξει κοινωνικό αυτοματισμό και συγκρούσεις μεταξύ των κοινωνικών ομάδων που ελέγχει, κάποια στιγμή χάνει τον έλεγχο».

Ο κ. Γιάννης Ραγκούσης βρήκε τους υπεύθυνους: «Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Χρυσοχοΐδης είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι γι' αυτές τις αδιανόητες εξελίξεις που γυρίζουν την Ελλάδα και την Ελληνική Αστυνομία σε πολύ σκοτεινές εποχές».

Ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης εκτίμησε ότι «η εισβολή αστυνομικών σε κινηματογραφικές αίθουσες, είναι προκλητική και επικίνδυνη ενέργεια. Θυμίζει μαύρες, σκοτεινές περιόδους που έζησε η χώρα μας».

Ο κ. Νάσος Ηλιόπουλος συμπλήρωσε ότι «η κυβέρνηση έχει το θράσος να στέλνει την αστυνομία για να ελέγχει τι παρακολουθούν οι έφηβοι σε ένα σινεμά. Αν δεν ήταν επικίνδυνοι για την δημοκρατία, θα ήταν πραγματικά αστείοι».

Ο κ. Νίκος Βούτσης ανέφερε ότι «ένα κλίμα νεοσυντηρητισμού πνέει στη χώρα και καλό είναι να το σταματήσουμε όλοι μαζί και ο πολιτικός φιλελευθερισμός που ενυπάρχει ως στάση και στη σημερινή κυβέρνηση πρέπει να αντισταθεί. Σε όλη τη μεταπολίτευση 45 χρόνια, ουδέποτε υπήρξε παρέμβαση και τέτοιου τύπου στοχοπροσήλωση στα καθήκοντα».

Η κ. Μυρσίνη Ζορμπά, που υπήρξε υπουργός Πολιτισμού και δουλειά της ήταν να αλλάξει το διαβόητο νομοθετικό πλαίσιο έρχεται κατόπιν εορτής; «Το υπουργείο Πολιτισμού», έγραψε, «μετά την εγκύκλιο εσωτερικής λογοκρισίας των υπαλλήλων, τώρα παρόν και στα σινεμά. Ωραία ατμόσφαιρα του 1937».

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, υπήρξε και πανικός στην κυβέρνηση. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι θα πάει να δει την ταινία μαζί με τον 15χρον γιο του. Καλά θα κάνει. Έτσι θα ασκήσει το δικαίωμα, της δημόσιας ανυπακοής σε έναν αναχρονιστικό νόμο. Ναι, έτσι έγραψαν κάποιοι σχολιαστές!

Η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη μάς μπέρδεψε ακόμη περισσότερο. Δήλωσε ότι «πήρα τα στοιχεία των δύο γυναικών και έμαθα ότι ήταν υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες λειτούργησαν αυτόνομα (...) Λειτούργησαν αυθαιρέτως, δεν έχει γίνει ποτέ τέτοιο πράγμα, δεν μπορώ να καταλάβω τι τις οδήγησε σε αυτή την πράξη (...) δεν είχαν καμία αρμοδιότητα καταστολής (...) δεν είναι δυνατόν δύο κυρίες κάτω από την υπαλληλική τους ιδιότητα να προκαλούν τέτοιο κοινωνικό πρόβλημα (...) Το υπουργείο δεν είχε δώσει καμία εντολή».

Να συμφωνήσουμε λοιπόν ότι οι δύο υπάλληλοι δεν λειτούργησαν όπως ήθελε η κ. Μενδώνη και όπως συνηθίζεται στο Δημόσιο: «έλα μωρέ, τώρα...». Παραμένει όμως το ερώτημα: φιλολογικές είναι οι αποφάσεις της επιτροπής, ή κάποιος φροντίζει ώστε να εφαρμόζονται κιόλας;

Ο Joker ανέδειξε για μια ακόμη φορά τις αστειότητες του πολιτικού μας συστήματος. Και προσέξτε παρακαλώ:  Η δήλωση του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονική έλεγε: "Πράγματι δουλειά της Αστυνομίας είναι να παρεμβαίνει όταν γίνεται μια καταγγελία. Αν παρενέβη με τρόπο υπερβολικό εδώ πέρα είμαστε να το συζητήσουμε αυτό. Αν θεωρούμε ότι ο νόμος ο οποίος ορίζει το πλαίσιο προστασίας των ανηλίκων για τις τηλεοπτικές ταινίες είναι ένας νόμος που πρέπει να αλλάξει, να το συζητήσουμε κι αυτό με νηφαλιότητα", είπε ο κ. Μητσοτάκης. Θαυμάστε τους!

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ