ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Γεωγραφικοί χαρακτηρισμοί θαλάσσιων περιοχών νήσου Κρήτης

0

Αξιότιμε κ. Υπουργέ των Εξωτερικών . Αξιότιμε κ. Δένδια.

Επιθυμώ να σας ενημερώσω  σχετικά  για τις ονομασίες των γεωγραφικών χαρακτηρισμών των θαλάσσιων περιοχών γύρω από τη νήσο Κρήτη, και παρακαλώ να έχω από εσάς μια απάντηση επί του θέματος.

Σας κοινοποιώ σχετική αλληλογραφία μου με το γραφείο του Κ. Πρωθυπουργού, που πρόσφατα με ενημέρωσαν ότι το θέμα εξετάζεται από διυπουργική επιτροπή.

Ερέθισμα της επιστολής αυτής  μου δόθηκε διαβάζοντας  το νομοσχέδιο που πρόκειται να ψηφιστεί σύντομα  στη Βουλή για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο ΙΟΝΙΟ πέλαγος στα 12 μίλια.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι σύντομα θα αποφασίσετε την επέκταση των χωρικών υδάτων και νότια της Κρήτης. Ποιο πέλαγος θα αναφέρετε τότε κ. Υπουργέ? Λιβυκό Πέλαγος που λένε τα σχολικά βιβλία? η' Νότιο Κρητικό Πέλαγος που λέει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, και το ΦΕΚ του κ. Μανιάτη με τις συντεταγμένες για την ΑΟΖ?

Το να λέτε < Νοτίως της Κρήτης > δεν είναι σωστό. Το πέλαγος της Κρήτης έχει όνομα.

Επί του θέματος αυτού έχω ενημερώσει το κ. Πρωθυπουργό με επιστολή μου από το Δεκέμβριο του 2019. Συγκεκριμένα του έλεγα τα παρακάτω :

ΘΕΜΑ : Γεωγραφικοί χαρακτηρισμοί των θαλάσσιων περιοχών γύρω από τη νήσο Κρήτη.

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ , αξιότιμε κ. Κ. Μητσοτάκη
Ασχολούμαι πολλά χρόνια τώρα με τους γεωγραφικούς χαρακτηρισμούς των θαλάσσιων περιοχών γύρω από τη νήσο Κρήτη.
Υπάρχει επίσημη αλληλογραφία με Υπουργεία και Υπηρεσίες ,και έχει βεβαιωθεί  ότι έχουν υπάρξει αλλαγές στις ονομασίες αυτές, πολλά χρόνια τώρα.
Η αλληλογραφία που σας στέλνω , είχε σταλεί και στο πρώην Υπουργό Παιδείας πριν πολλούς μήνες, και την διαβίβασαν στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για ενέργειες διόρθωσης των σχολικών βιβλίων και χαρτών.
Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής όμως δεν έχει πάρει  απόφαση , και περίμενε την άποψη και την εισήγηση του Υπουργείου, κάτι που δεν έγινε ποτέ.
Επίσημη όμως απάντηση για τις διορθώσεις των σχολικών βιβλίων και χαρτών δεν έχω πάρει ακόμη .
Ο νέος Υφυπουργός Παιδείας κ. Διγαλάκης είναι ενήμερος για το θέμα και του έχω στείλει τα σχετικά που διαβιβάζω και σε σας, για ενέργειες διόρθωσης των σχολικών βιβλίων.
Για να καταλάβετε όμως το θέμα θα σας κάνω μια μικρή εισαγωγή :
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ.
  Όλοι εμείς που μεγαλώσαμε βλέποντας στην τάξη το χάρτη της Ελλάδας, μας έχει μείνει η εικόνα του Λιβυκού Πελάγους και το όνομα, κυρίως ως αντιδιαστολή από το Αιγαίο Πέλαγος.
Με τη Λιβύη δεν είχαμε ποτέ πρόβλημα. Εξάλλου οι σχέσεις μας ήταν και είναι αγαθές και στα αρχαία χρόνια υπήρχε επικοινωνία και εμπόριο ανάμεσα στη Λιβύη και στην Κρήτη.
Υπάρχει, όμως, ένα πρόβλημα με τον γεωγραφικό χαρακτηρισμό της θάλασσας, που έχει σχέση με την ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου και υδρογονανθράκων. Κοιτάσματα φαίνεται να υπάρχουν, εκτός από άλλα μέρη και στην περιοχή νοτίως της Κρήτης. Οι προοπτικές φαίνεται να είναι άριστες και η αισιοδοξία υπέρμετρη.
Δεν είναι απίθανο, σε λίγα χρόνια η Ελλάδα να είναι ένας υπολογίσιμος παίκτης στο τραπέζι των πετρελαιοπαραγωγών χωρών και σημαντικός ενεργειακός εταίρος. Και μακάρι.
Θα ήταν, όμως, άδικο και παράλογο για κάθε μη Έλληνα, που δεν γνωρίζει ιστορία και γεωγραφία, να βλέπει ή να ακούει στις ειδήσεις ότι η Ελλάδα αντλεί πετρέλαιο από το Λιβυκό πέλαγος.
Δηλαδή από το <πέλαγος της Λιβύης> , σαν να το αντλούμε στα κλεφτά, από ξένα χωράφια! Και όλοι γνωρίζουμε ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι εύκολο για τους πονηρά σκεπτόμενους να δημιουργήσουν θέμα, στηριζόμενοι σε ένα γεωγραφικό χαρακτηρισμό.
Τα παραπάνω κύριε Πρωθυπουργέ , αναγράφω στην από 26-6-2014 επιστολή μου προς τον τότε  Υπουργό  των Εσωτερικών , πρωτόκολλο Υπουργού Εσωτερικών  ( 3868-14/7/2014 ), και πρωτόκολλο Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας ΟΤΑ Υπουργείου Εσωτερικών (1874-18/7/2014 ), και ζητούσα  να γίνει επίσημη αλλαγή του ονόματος του  Λιβυκού πελάγους σε Νότιο Κρητικό Πέλαγος, μέχρι τα νοητά θαλάσσια όρια που μας χωρίζουν από τη Λιβύη . Δηλαδή μέχρι εκεί που είναι η ΑΟΖ. Τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και στα σχολικά βιβλία και στους χάρτες. Και μάλιστα τώρα που είναι ακόμη νωρίς. Τώρα που δεν έχει αρχίσει ακόμα η άντληση πετρελαίου και η παραγωγή υδρογονανθράκων και δεν έχει εγερθεί κανένα πρόβλημα. Η ιστορία πρέπει να διδάσκει. Το Μακεδονικό δεν μας αρκεί;
Αυτά ανέφερα  κ. Μητσοτάκη ,  με την ( 1) σχετική επιστολή μου , και πρότεινα την αλλαγή  στην ονομασία που υπάρχει στους Ελληνικούς χάρτες .
Συγκεκριμένα ζητούσα την αλλαγή  της ονομασίας που υπάρχει στα νότια σύνορα της Ελλάδας, και συγκεκριμένα την ονομασία < Λιβυκό πέλαγος >, νότια της Κρήτης  προτείνοντας την ονομασία  < νότιο Κρητικό πέλαγος >.
Ο κ. Υπουργός των Εσωτερικών προώθησε την επιστολή μου στην Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, με  το (2) σχετικό, λόγω αρμοδιότητος.
Στη συνέχεια κ. Πρωθυπουργέ, η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού μας Ναυτικού με ενημέρωσε με (3) σχετικό , ότι ως επίσημος Υδρογραφικός φορέας της χώρας χρησιμοποιεί στους έντυπους (ΗΕΕ)  και ηλεκτρονικούς χάρτες της  (ENC)  την ονομασία <Νότιο Κρητικό Πέλαγος > για τη θαλάσσια περιοχή νότια της νήσου Κρήτης, για πάνω από μια δεκαετία. ( δηλαδή πριν το 2004)
Συναφώς σας γνωρίζω ότι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία χρησιμοποιεί τους γεωγραφικούς χαρακτηρισμούς της Υδρογραφικής Υπηρεσίας, και δεν αναφέρει πουθενά την ονομασία < Λιβυκό πέλαγος >.
Κατόπιν των παραπάνω , απευθύνθηκα στο Υπουργείο  Παιδείας , στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και  είχα στείλει την ως τότε αλληλογραφία για τη διόρθωση των σχολικών βιβλίων και χαρτών.
Μετά τη τελευταία επικοινωνία μου όμως με ο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής  (όπου τους έστειλα τη τελευταία σχετική αλληλογραφία ώστε να διορθωθούν τα σχολικά βιβλία), πήρα  τηλεφωνική απάντηση ότι πρέπει να απευθυνθώ εκ νέου στο Υπουργείο Παιδείας  για περαιτέρω  ενέργειες επί του θέματος της διόρθωσης των σχολικών βιβλίων και χαρτών.
Για αυτό το λόγο τα διαβίβασα όλα τα σχετικά στον Υφυπουργό Παιδείας κ. Διγαλάκη και περιμένω για τη λήψη απόφασης .
Λόγω όμως των τελευταίων συμφωνιών της Γείτονας Χώρας μα τη Λιβύη , έκρινα σκόπιμο να σας ενημερώσω, με σκοπό να παρέμβετε προσωπικά επί του θέματος, και να λάβω από εσάς μια οριστική απάντηση .
Πιστεύω σαν πολίτης ότι θα έπρεπε να συζητηθεί σε ένα Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να συντονιστούν και τα Υπουργεία για οποιαδήποτε απόφαση πάρετε.
Είμαι βέβαιος ότι η όποια απόφαση ληφθεί από εσάς θα είναι και η σωστή. Να σταματήσουν όμως να λένε ορισμένοι Υπουργοί για τη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, το γεωγραφικό χαρακτηρισμό < Νοτίως της Κρήτης>.
Νοτίως της Κρήτης υπάρχει πέλαγος  , θάλασσα, και πρέπει να λέμε το γεωγραφικό  χαρακτηρισμό αυτού του Πελάγους
Κατόπιν όλων των παραπάνω σας επισυνάπτω   σχετικά  που αφορούν το θέμα, και σας παρακαλώ πολύ κ. Πρωθυπουργέ , και επειδή  δεν υπάρχει επίσημα πλέον ο γεωγραφικός χαρακτηρισμός < Λιβυκό πέλαγος > σε Ελληνική θάλασσα , όπως προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες -αποφάσεις , ώστε να γίνει διόρθωση  των σχολικών βιβλίων και χαρτών , εφ'  όσον βέβαια συμφωνείτε σε αυτό. με τους νέους γεωγραφικούς χαρακτηρισμούς < Βόρειο Κρητικό Πέλαγος > για τη θαλάσσια περιοχή βόρεια της νήσου Κρήτης, και  σε < Νότιο Κρητικό Πέλαγος> για τη θαλάσσια περιοχή νότια της νήσου Κρήτης.
Τα συνημμένα που σας αποστέλλω περιλαμβάνουν και  τους επίσημους χάρτες του Κράτους και σας παρακαλώ θερμά να δείτε τους αναγραφόμενους σε αυτούς επίσημους γεωγραφικούς χαρακτηρισμούς για τις ονομασίες των θαλάσσιων περιοχών γύρω από τη νήσο Κρήτη , και εφ'  όσον επιθυμείτε να δώσετε εντολή διόρθωσης των σχολικών βιβλίων και χαρτών με τους νέους γεωγραφικούς χαρακτηρισμούς.
 Επιθυμώ να σας ενημερώσω  επί του θέματος, και για αυτό σας διαβιβάζω και την επιστολή μου προς τον πρώην Υπουργό και νυν Υπουργό , για τη δική σας ενημέρωση.
Λόγω των ημερών είναι επίκαιρη η προσπάθεια μου που ξεκίνησε πριν 5 χρόνια .
Να ληφθεί υπόψη ότι το 2011 που δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ από τότε Υπουργό κ. Μανιάτη, οι πρώτες συντεταγμένες για οριοθέτηση της ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης, ο χάρτης που υπάρχει στο ΦΕΚ αναγράφει <βόρειο και νότιο Κρητικό Πέλαγος >.

Παρακαλώ πολύ να με ενημερώσετε για την απόφαση σας.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ