Απολύτως βέβαιος πως στην Ελλάδα το «έχουμε παρακάνει με τις ΑΠΕ» εμφανίζεται ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά κ. Αντώνης Φώσκολος.
Υποστηρίζει, ότι η Κρήτη δεν έχει ανάγκη τις ανεμογεννήτριες, κατακρίνει την πολιτική για τους δασικούς χάρτες και ρίχνει ευθείες βολές στις πολιτικές που ακολουθούνται.
Γενικότερα, η ενεργειακή πολιτική της χώρας τίθεται στο στόχαστρο του καθηγητή, ο οποίος μέσα από συνέντευξη του στην εφημερίδα μας, υποστηρίζει, ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για την ανάπτυξη τόσων ανεμογεννητριών, τονίζοντας την οικολογική καταστροφή που επιφέρει η λειτουργία τους.
Περισσότερα, στην συνέντευξη που ακολουθεί:
Τί ακριβώς συμβαίνει με τις ΒΑΠΕ; Ποια είναι η γνώμη σας για το αν είναι ένα χρήσιμο εργαλείο εξασφάλισης ενέργειας και αν το έχουμε παρακάνει στην Ελλάδα;
Είναι ξεκάθαρο ότι το έχουμε παρακάνει. Ήδη στην Ελλάδα η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ είναι 16 GW, ενώ χρειαζόμαστε μόνο 9 GW. Άρα οι αιτήσεις των 58 GW είναι τελείως απαράδεκτες. Και είναι επικίνδυνες διότι η τάση σκαμπανεβάζετε ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες με αποτέλεσμα να καίγονται στους υποσταθμούς οι μετασχηματιστές π.χ, Κερατσίνη, σκοτάδι για 4 μέρες, Τέξας για 1 μήνα. Και από τον ΑΔΜΗΕ "
Διευκρινίζεται ότι στις εκτιμήσεις παραγωγής δεν λαμβάνονται υπόψη οι ΑΠΕ, καθώς σε ακραίες συνθήκες ψύχους η συμβολή τους εμφανίζεται πολύ περιορισμένη."
Στις 7/2/2021 ένας μετασχηματιστής έσκασε στο Κέντρο Υπερύψηλης Τάσης (ΚΥΤ) Ασπροπύργου κι εκτεταμένες περιοχές της Αττικής και της έμειναν για ώρες στο σκοτάδι.
Δεν μάθαμε ποτέ τις αιτίες, αλλά δυο ανακοινώσεις του ΑΔΜΗΕ τις αμέσως επόμενες ημέρες έδειξαν έμμεσα το τι πραγματικά συνέβη. 2480MW αιολικών στη Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο ανεβοκατεβάζουν φορτία κατά πώς φυσά ο άνεμος κι ανάλογα πρέπει να δουλεύουν οι μετασχηματιστές σταΚΥΤ, καθώς η νομοθεσία προβλέπει την κατά προτεραιότητα απορρόφηση της όποτε να 'ναι τυχαίας κι ανερμάτιστης ενέργειας των αιολικών.
Καθόλου τυχαία, ο ΑΔΜΗΕ τρέχει να βάλει μπαταρία στον υποσταθμό της Θήβας, προκειμένου να τη χρησιμοποιεί ως μέσο ταχείας αντίδρασης για προστασία απέναντι στις αυξομειώσεις έγχυσης ενέργειας των αιολικών της Στερεάς.
Το σημερινό μπάχαλο οφείλεται στον τέως ΥΠΕΝ κύριο Χατζηδάκη πού έκανε ξέφραγο αμπέλι την Ελλάδα για να βάλλουν οι επιχειρηματίες ΑΠΕ. Δεν υπάρχουν ούτε οικονομοτεχνικές και ούτε περιβαλλοντικές μελέτες. Επιδοτούμε κάτι αντιοικονομικό που παράγει το ποιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη μετά την Ιταλία. Και με αυτό το πανάκριβο ρεύμα σπρώχνουμε τον λαό να πάρει επιδοτούμενα με 5000 ευρώ, ηλεκτρικά αυτοκίνητά. Τα χρήματα του Ελληνικού λαού, επιδότηση απο το Δημόσιο, τα παίρνουν οι κατασκευαστικές εταιρείες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Οι δασικοί χάρτες στην Κρήτη έχουν σαν απώτερο στόχο την ανάπτυξη αιολικών πάρκων σε όλο το νησί ή αυτό αποτελεί θεωρία συνωμοσίας;
Η εκπόνηση των δασικών χαρτών από το ΥΠΕΝ δείχνει ότι και η σημερινή ηγεσία ακολουθεί την πολιτική Χατζηδάκη, ήτοι την καταστροφή της Ελληνικής υπαίθρου. Οι επιχειρηματίες σχεδιάζουν και οι πολιτικοί εφαρμόζουν. Επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή, ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση σχεδίαζε και οι επιχειρηματίες εκτελούσαν βάσει σχεδίου. Ναι η εκπόνηση δασικών χαρτών έχει στόχο την καταστροφή της κτηνοτροφίας και της ομορφιάς της Κρήτης. Οπτικό έκτρωμα η κάθε ανεμογεννήτρια. Θα δουλέψουν οι ανεμογεννήτριες στον χιονισμένο Ψηλορείτη η τα Λευκά όρη;
Χρειάζονται οι ΒΑΠΕ στην Κρήτη; Τις έχουμε ανάγκη; Ποια είναι η επιστημονική σας θεώρηση για το θέμα;
Όχι. Δεν χρειαζόμαστε ούτε μία ακόμη ανεμογεννήτρια στην Κρήτη. Ναι ούτε μία διότι η Κρήτη χρειάζεται ΜΟΝΟ 850 MW η 0.850 GW. Οι λόγοι είναι οι εξής:
- Με τις 2 υποθαλάσσιες διασυνδέσεις της Αριάδνης, Χανιά- Πελοπόννησο και Ηράκλειο Αττική, η Κρήτη θα δέχεται κάθε χρόνο ρεύμα ισχύος 350 MW
- Δύο μεγάλοι αγωγοί μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, ο ένας με προέλευση από το Ισραήλ και προορισμό την Ευρώπη, Euro-AsiaInterconnector και ο άλλος Euro-AfricaInterconnector πάλι με προορισμό την Ευρώπη, θα μεταφέρουν μέσω Κρήτης, 2000 MW και 1000MW, αντιστοίχως. Από αυτούς τους αγωγούς μπορούμε να πάρουμε το λιγότερο 250 MW.
- Ήδη υπάρχουν 195 ανεμογεννήτριες του 1 MW η κάθε μία και ένας ηλιοθερμικός σταθμός των 50 MW και άγνωστος αριθμός φωτοβολταικών. Σύνολο άνω των 245 MW.
- Αν η Κρήτη χρειαστεί περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια θα ήταν ευχής έργον να κατασκευαστεί ένας ΑΗΣ των 300 MW που θα λειτουργεί με εισαγόμενο φυσικό αέριο από τον αγωγό East-Med που θα μεταφέρει ετησίως μέσω Κρήτης 15 δις Μ3 έως-20 δις Μ3 φυσικού αερίου προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη για 35 χρόνια. Ο ΑΗΣ στην Κρήτη θα απαιτήσει λιγότερο από 0.2 δις Μ3 φυσικού αερίου ετησίως.
Την κατασκευή του East-Med, μετά από ενέργειες του κυρίου Σκρέκα ζήτησαν 6 Βαλκανικές χώρες, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία και Ελλάδα, όπως επίσης η Κύπρος και το Ισραήλ, με επιστολή προς τον KadriSimson, επίτροπο ενέργειας της Ευρωπαικής Ένωσης. Του ζήτησαν μα προωθήσει την κατασκευή του αγωγού. Πιστεύω να κατάλαβαν όλοι την κίνηση της Ελληνικής κυβέρνησης. Με απλά λόγια, αν η Ιταλία δεν θέλει να περάσει ο αγωγός από την χώρα τους με κατεύθυνση την Ευρώπη, τότε 100 εκατομμύρια ανθρώπων που ζούνε στα Βαλκάνια τον χρειάζονται. Χρειάζονται το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου.
Ένα θέμα άμεσα συνδεδεμένο με τις ανεμογεννήτριες ήρθε στις 7/2/2021 όταν ένας μετασχηματιστής έσκασε στο Κέντρο Υπερύψηλης Τάσης (ΚΥΤ) Ασπροπύργου. Εκτεταμένες περιοχές της Αττικής και της Πελοποννήσου έμειναν για ώρες στο σκοτάδι. Δεν μάθαμε ποτέ τις αιτίες, αλλά δυο ανακοινώσεις του ΑΔΜΗΕ τις αμέσως επόμενες ημέρες έδειξαν έμμεσα το τι πραγματικά συνέβη.
2480MW αιολικών στη Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο ανεβοκατεβάζουν φορτία κατά πώς φυσά ο άνεμος κι ανάλογα πρέπει να δουλεύουν οι μετασχηματιστές στα ΚΥΤ, καθώς η νομοθεσία προβλέπει την κατά προτεραιότητα απορρόφηση της όποτε να 'ναι τυχαίας κι ανερμάτιστης ενέργειας των αιολικών. Καθόλου τυχαία, ο ΑΔΜΗΕ τρέχει να βάλει μπαταρία στον υποσταθμό της Θήβας, προκειμένου να τη χρησιμοποιεί ως μέσο ταχείας αντίδρασης για προστασία απέναντι στις αυξομειώσεις έγχυσης ενέργειας των αιολικών της Στερεάς. Το "κερασάκι στην τούρτα", ταυτόχρονα και "καρφί στο φέρετρο" των δήθεν ΑΠΕ, ήρθε στις 19/3, αυτή τη φορά από τη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας). Με την 130/2021 απόφαση χορήγησε στη ΔΕΗ άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από νέα μονάδα στον ΑΗΣ Κομοτηνής, ισχύος 665MW. Ο τωρινός ΑΗΣ Κομοτηνής έχει ισχύ 485MW, συνεπώς η νέα μονάδα θα είναι αρκετά μεγαλύτερη. Ωστόσο η απόφαση της ΡΑΕ πάρθηκε στη συνεδρίαση της 4/2, γιατί χρειάστηκαν 43 ολόκληρες μέρες για να δημοσιευτεί; Τι ρόλο έπαιξε το μπλακ άουτ της 7/2 και το μπάχαλο με το χιονιά της 14-15/2; Αποτέλεσμα , ΑΔΜΗΕ και ΡΑΕ τελειώνουν τα αιολικά, μέχρι το 2030 μόνο φυσικό αέριο και φωτοβολταϊκά.
.Η χρήση του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή προωθείται ταχύτατα. Εκτός από την μονάδα φυσικού αερίου ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ V, ισχύος 1000MW, έργο της ΓΕΚ-Τέρνα, έχει αρχίσει από τον Μυτιληναίο η κατασκευή ενός σταθμού των 826 MW που θα λειτουργήσει με φυσικό αέριο στα Άσπρα Σπίτια της Βοιωτίας η οποία εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2022, ενώ σχέδια για νέες μονάδες αερίου έχουν ανακοινώσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ,ισχύος 665 MW, η Elpedison ,826 MW, η Ellvalhalcor, 651 MW, ο όμιλος Καράτζη 660MW, και ο όμιλος Κοπελούζου ,662 ΜW, μέσω της DamcoEnergy.Σύνολο νέων ΑΗΣ που θα λειτουργήσουν με φυσικό αέριο 5995MW. Η ισχύς των ήδη υπαρχόντων ΑΗΣ που λειτουργούν με φυσικό αέριο (Άγιος Γεώργιος Κερατσίνι, Λαύριο, Κομοτινή, Αλιβέρι, και Μεγαλόπολη) ανέρχεται 2621 MW και καλύπτει το 40% των αναγκών της Ελλάδας σε ηλεκτρική ενέργεια. Με τους νέους υπό κατασκευή σταθμούς φυσικού αερίου, ισχύος 5615 MW και με ενεργειακή απόδοση του καυσίμου στο 62% έναντι των λιγνιτικών μονάδων που έχουν ενεργειακή απόδοση του καυσίμου στο 35% θα ύπερ-υπεραλύπτουμε τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια. Συμπέρασμα. Όχι μόνο η Κρήτη δεν χρειάζεται άλλες ΑΠΕ αλλά ούτε η υπόλοιπη Ελλάδα. Παλιά με λιγνιτικές μονάδες ισχύος 5500 MW και με ενεργειακή απόδοση του καυσίμου λιγνίτη στο 32% καλύπταμε τις ανάγκες της Ελλάδας σε ρεύμα κατά 72% ενώ τα υδροηλεκτρικά κάλυπταν το 15%. Εθνική Ενεργειακή Ανεξαρτησία πάνω από 85%. Σήμερα με μονάδες φυσικού αερίου συνολικής ισχύ 8616 MW και ενεργειακή απόδοση 62% του καυσίμου είναι ηλίου φαεινότερο ότι δεν χρειαζόμαστε τις ΑΠΕ ούτε τους δασικούς χάρτες για να μπουν οι επιδοτούμενες ΑΠΕ.που όχι μόνο δίνουν πολύ ακριβό ρεύμα αλλά και με τεράστιες διακυμάνσεις του ρεύματος.