ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Αρωματικοί υδρογονάνθρακες... απειλούν το ελαιόλαδο - "Πονοκέφαλος" για τους παραγωγούς o νέος ευρωπαϊκός κανονισμός

0

 Σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη, υπάρχει ο κίνδυνος ελαιόλαδα να βγουν εκτός αγοράς, με ό,τι οικονομική ζημιά αυτό συνεπάγεται για τους ελαιοπαραγωγούς, καθώς τα ελαιόλαδα αυτά δεν θα είναι καν βρώσιμα

Απειλή για το ελληνικό ελαιόλαδο αποτελεί ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός που αφορά τα όρια των αρωματικών υδρογονανθράκων που έχουν σχέση με τα υπολείμματα που περνούν στον καρπό της ελιάς στη διαδικασία κλαδέματος με τη χρήση αλυσοπρίονων, τα οποία λυπαίνονται.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ Μύρων Χιλετζάκης, υπάρχει ο κίνδυνος τα ελαιόλαδα να βγουν εκτός αγοράς, με ό,τι οικονομική ζημιά αυτό συνεπάγεται για τους ελαιοπαραγωγούς, καθώς τα ελαιόλαδα αυτά δεν θα είναι καν βρώσιμα.

Ο ευρωπαϊκός κανονισμός σε σχέση με τα όρια που αφορούν τους αρωματικούς υδρογονάνθρακες σχεδιάζεται να δημοσιοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με στόχο την εφαρμογή του από το 2025.

Ο Μύρων Χιλετζάκης τονίζει την ανάγκη να δοθεί παράταση έως το 2028, προκειμένου να ενημερωθούν οι αγρότες ώστε να σταματήσουν πρακτικές που αυξάνουν την παρουσία αρωματικών υδρογοναθράκων στις ελιές.

Ενόψει της νέας ελαιοκομικής περιόδου για το νησί, τα μηνύματα πάντως δεν είναι αισιόδοξα λόγω της εκτεταμένης περιόδου ξηρασίας και των μειωμένων ποσοτήτων αρδευτικού νερού, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μειωμένη παραγωγή έως και 20%, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης και δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης.

Την ίδια ώρα, τονίζεται η ανάγκη να δρομολογηθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις με φόντο τα αφυδατωμένα ελαιόδεντρα στο νησί μας.

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ