ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σφίγγει ο κλοιός στην εστίαση: «Έξυπνες» ταμειακές μηχανές θα «προδίδουν» τα ελεύθερα τραπέζια

0

 Υποχρεωμένοι να διαθέτουν «έξυπνες» ταμειακές μηχανές που θα εντοπίζουν ακόμη και τα ελεύθερα τραπέζια είναι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις εστίασης από την 1η Αυγούστου, με όσους δεν έχουν συμμορφωθεί να βρίσκονται αντιμέτωποι με «τσουχτερά» πρόστιμα.

Πώς λειτουργούν οι νέες μηχανές; Έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνουν αυτόματα την ΑΑΔΕ ακόμα και για τις εκκρεμείς παραγγελίες. Κάθε παραγγελία καταχωρείται αμέσως στη φορολογική «μνήμη» της ταμειακής, αποκλείοντας έτσι τις διαγραφές του τζίρου.

Συγκεριμένα, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της ΑΑΔΕ, από την 1η Αυγούστου, ταβέρνες, εστιατόρια, ουζερί, μπυραρίες και όσα καταστήματα σερβίρουν γεύματα ή σνακ ή φαγητό σε τραπέζι, θα πρέπει να λειτουργούν με τους νέου τύπου μηχανισμούς (ΦΗΜΑΣ ή ΦΤΜ ή ΑΔΗΜΕ Εστιατορίου) ή, εναλλακτικά, να συνάψουν σύμβαση με Πάροχο Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης.

Με τους νέους φορολογικούς μηχανισμούς για τις επιχειρήσεις της εστίασης που δέχονται παραγγελίες, η απόδειξη εκτυπώνεται μόνο από ενσωματωμένο εκτυπωτή, καταγράφονται στη φορολογική μνήμη οι εκκρεμείς παραγγελίες («ανοικτά» τραπέζια) και οι εκκρεμείς προς έκδοση αποδείξεις, ενώ εκδίδεται «Z» εφόσον έχουν κλείσει όλα τα ανοικτά τραπέζια.

Ποιες επιχειρήσεις υποχρεούνται να διαθέτουν «έξυπνες» ταμειακές μηχανές;

Στους υπόχρεους για τη χρήση των «έξυπνων» ταμειακών μηχανών περιλαμβάνονται οι εξής:

    Υπηρεσίες παροχής γευμάτων με πλήρη εξυπηρέτηση εστιατορίου.
    Υπηρεσίες εστιατορίου μέσα σε ξενοδοχείο ύπνου.
    Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο, ταβέρνα, ψαροταβέρνα, ψησταριά, με ζωντανή μουσική από ορχήστρα τριών τουλάχιστον οργάνων, με παροχή σερβιρίσματος
    Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο, ταβέρνα, ψαροταβέρνα, ψησταριά, χωρίς ζωντανή μουσική ή με ορχήστρα λιγότερη των τριών οργάνων, με παροχή σερβιρίσματος
    Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο ταχείας εξυπηρετήσεως (fast food), με παροχή σερβιρίσματος.
    Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από κέντρο διασκέδασης- κοσμική ταβέρνα.
    Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από οινεστιατόριο ή οινομαγειρείο (οικογενειακή επιχείρηση, χωρίς προσωπικό).
    Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από πιτσαρία, με παροχή σερβιρίσματος.
    Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από ψητοπωλεία- σουβλατζίδικα, με παροχή σερβιρίσματος
    Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από ουζερί, μεζεδοπωλείο, τσιπουράδικο, ζυθοπωλείο με παροχή σερβιρίσματος.
    Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από σνακ μπαρ, με παροχή σερβιρίσματος.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΑΑΔΕ, από την εν λόγω υποχρέωση εξαιρούνται επιχειρήσεις εστίασης που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, πλην των τόπων που θεωρούνται τουριστικοί.

cnn.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ