365 ημέρες το χρόνο η γυναίκα αναγνωρισμένα συμβάλει πολυεπίπεδα στην κοινωνία μας .Δραστήρια παρουσία στην οικογένεια ,στην εργασία ,στην κοινωνία, στην πολιτική, συμμετέχοντας σε κοινωνικές ομάδες, διεκδικώντας το δίκαιο και υποστηρίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική δικαίωση ενάντια σε κάθε βίαιη συμπεριφορά.
Τη θαυμάζουμε για τις επιστημονικές διακρίσεις της στον τομέα της ιατρικής και νοσηλευτικής μέριμνας εν καιρώ Κορωναιού άλλα και μέσα από εργαστήρια έρευνας και καινοτομίας στην ρομποτική, ιατρική ,γενετική εξέλιξη .Την παραδεχόμαστε σε θέσεις ευθύνης πολιτικού χαρακτήρα, σε ηγετικής σημασίας καθήκοντα .Την παρατηρούμε να κατέχει αξιώματα στα δικαστικά ή και εισαγγελικά έδρανα. Διεκδικεί και ξεχωρίζει σε θέσεις Ακαδημαϊκές και Πανεπιστημιακής κατάρτισης. Χειρίζεται με άριστο τρόπο Ευρωπαϊκά Προγράμματα επιχειρηματικότητας. Συμμετέχει ενεργά σε διεθνή σωματεία που προάγουν την ισότητα των φύλων, την ανάπτυξη της γυναικείας προσωπικότητας , δράσης .Ευαίσθητη κοινωνικά συμμετέχει σε πολλά εθελοντικά σωματεία για την κλιματική αλλαγή ,την «πράσινη ενέργεια» και το περιβάλλον .
Σκιαγραφώντας την παρουσία της σε σκέψεις και έργα Ειρήνης, ήρθε η ώρα να την δούμε και μέσα από καπνούς βομβαρδισμών πολέμου των ημερών μας. Μέσα από τα πυκνά σύννεφα της αβεβαιότητας για το «αύριο» .Η σημερινή πραγματικότητα μας κάνει να στρέψουμε το βλέμμα στις γυναίκες που βρίσκονται σε εμπόλεμη ζώνη ,όπως αυτή της Ουκρανίας ,αληθινά προβληματισμένοι. Οι γυναίκες σ αυτές έχουν ενεργό ρόλο στον αγώνα, την ώρα της δίνης των συρράξεων . Υπερασπίζονται άμαχες την οικογένεια τους, την πατρίδα τους, αποχαιρετώντας άντρες και παιδιά που οδεύουν στην πρώτη γραμμή της μάχης με την αβεβαιότητα του αύριο. Είναι οι ίδιες που περιθάλπουν ηλικιωμένους και μικρά παιδιά και άλλες που παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς .Αλήθεια συμβαίνουν αυτά στην εποχή της ψηφιοποίησης και της εικονικής πραγματικότητας ;
Ψυχραιμότερη σκέψη θα βρει ομοιότητες με τις γυναίκες του Αλβανικού Μετώπου που μετέφεραν πολεμοφόδια στα τότε χιονισμένα βουνά μας. Μοιάζουν με τις ξεριζωμένες γυναίκες του 1922, εκείνες της Μικρασιατικής Καταστροφής .Μήπως οι προσπάθειες τους δεν υπολείπουν σε τίποτε από εκείνες της Κύπρου για τον αγώνα απελευθέρωσης; Γυναίκες τότε, γυναίκες και σήμερα με τη διαφορά στη φυσιογνωμία των καιρών.
Παραλληλίζοντας τις βιαιότητες σε γυναικείες ψυχές και σώματα… είναι ένας ακόμα πόλεμος .Ένας πόλεμος με ή χωρίς αιματηρές καταλήξεις, συχνά με θανάτους … άλλα πόλεμος .Πόλεμος σε διαφορετικά μέτωπα ,με διαφορετικά αίτια ,σε διαφορετικά χαρακώματα .Γυναίκες διαφορετικής εθνικότητας , μιλούν διαφορετικές γλώσσες επικοινωνίας και αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο.
Προσβλέποντας στη σύνεση και την επικράτηση Ειρήνης μεταξύ των λαών που εμπλέκονται σε πολεμικές συρράξεις, ελπίζουμε στην τήρηση και το σεβασμό των Διεθνών Κανόνων Δικαίου και ασφάλειας μεταξύ των. Η ανθρωπότητα ας διεκδικήσει ζωή με αξιοπρέπεια, ίσες ευκαιρίες, αλληλεγγύη, κοινωνική δικαιοσύνη, Ειρήνη και ομαλότητα στον κόσμο μας.