ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Υπενθύμιση για αντίλογο με αφορμή ένα «επιστημονικό» συνέδριο

0

Αφού πέρασαν αρκετές ημέρες από το μείζον θέμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου 2023 στις οποίες ο αμνήμων ελληνικός λαός κατάφερε να αναδείξει αυτοδύναμη κυβέρνηση η οποία για τα επόμενα χρόνια θα του εξασφαλίσει «βίον δημοκρατικόν και ανθόσπαρτον», θεωρώ ότι δεν είναι άσκοπο να υπενθυμίσω την ανάγκη (ή μήπως υποχρέωση;)διατύπωσης αντίλογου για το κείμενο που δημοσιεύτηκε(5 Μαρτίου 2023) από τον υπογράφοντα στο Ρέθεμνος με τίτλο «Κρητική διατροφή, τουρισμός και ένα επιστημονικό(;)συνέδριο στο Ρέθυμνο».

Δυστυχώς ούτε η πρόσφατη Γιορτή Κρητικής Διατροφής (4-10 Ιουλίου 2023) ήταν ισχυρή υπενθύμιση για διατύπωση αντίλογου με επιστημονικά επιχειρήματα και όχι με αφελείς αφορισμούς και αναφορές στους «παππούδες μας» και στο «DNA του Κρητικού»!

Διάβασα στον τοπικό τύπο (Ρεθεμνιώτικα Νέα, 2 Αυγούστου 2023) ανακοίνωση για την πραγματοποίηση στο Ρέθυμνο (13-18 Νοεμβρίου 2023) διεθνούς «βιωματικού συνεδρίου» με θέμα «Κρητικός Τρόπος Ζωής, Παρελθόν και Μέλλον». Παρατήρησα ότι ο προσδιορισμός του συνεδρίου του 2023 διακρίνεται από μετριοφροσύνη και τη θέση του «επιστημονικού» (όπως ήταν το συνέδριο του Νοεμβρίου 2022) πήρε η λέξη «βιωματικού», ενώ οργανωτής του συνεδρίου παραμένει τοΕλληνικό Κέντρο Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία (The Hellenic Center for Excellence in Health & Wellness)και ο Όμιλος Ν. Δασκαλαντωνάκη – Grecotel.

Γνωρίζω τα βιωματικά σεμινάρια στα οποία οι συμμετέχοντες ασκούνται (δηλαδή, βιώνουν εμπειρίες) σε θέματα όπως η διδασκαλία, η διαχείριση άγχους κλπ., αλλά δυσκολεύομαι να κατανοήσω τι ακριβώς είναι ένα βιωματικό συνέδριο με θέμα τον κρητικό τρόπο ζωής και την επιστροφή στις ρίζες μας. Άραγε, οι συμμετέχοντες στο συνέδριο είναι πρόθυμοι να βιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης που επικρατούσαν στα χωριά της Κρήτης τη δεκαετία του 1950; Θα ήθελα να έβλεπα τις αντιδράσεις των «βιωματικών συνέδρων» όταν θα βρισκόταν σε δωμάτια με χώμα στο δάπεδο αντί για κεραμικά πλακάκια, χωρίς νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, κεντρική θέρμανση και κλιματισμό. Άλλες χρήσιμες βιωματικές εμπειρίες θα ήταν να καθαρίσουν από την κοπριά μία μάντρα προβάτων (με τη σημερινή ορολογία «υπόστεγο»), να κόψουν μερικούς τόνους ξύλα με τη μανάρα (και όχι με αλυσοπρίονο), να σκάψουν ένα χωράφι με τον κασμά και τη σκαλίδα, κλπ.Επειδή το συνέδριο του Νοεμβρίου 2023 θα είναι «βιωματικό» και θα έχει βασικό μήνυμα ότι «εμείς οι Έλληνες πρέπει να γυρίσουμε στις ρίζες μας, να γυρίσουμε στην κοινή λογική, στην παράδοση των παππούδων μας» (άραγε, σε ποια δεκαετία;) αμφιβάλλω αν θα συζητηθούν επιστημονικά (χωρίς εισαγωγικά...) θέματα. 

Η τελευταία απορία μου είναι: τις ομιλίες-εισηγήσεις του συνεδρίου του Νοεμβρίου 2023 θα μπορεί να τις παρακολουθήσει ως ακροατής ο απλός πολίτης, ώστε να μην ωφεληθούν μόνο οι σύνεδροι; (Προφανώς χωρίς την πληρωμή του εξωφρενικού ποσού των 1499 Ευρώ που απαιτούσε η συμμετοχή στο συνέδριο του Νοεμβρίου 2022.)

Υστερόγραφο

Ακόμα δεν κατάφερα να βρω την επίσημη ιστοσελίδα του Ελληνικού Κέντρου Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία (The Hellenic Center for Excellence in Health & Wellness), αλλά ούτε και τα πρακτικά του «επιστημονικού» συνεδρίου του Νοεμβρίου 2022.

Όμως, δεν απογοητεύομαι και περιμένω υπομονετικά (και με κατανόηση...) τους συνέδρους και τους διοργανωτές του «επιστημονικού» συνεδρίου του Νοεμβρίου 2022 να διατυπώσουν έναν στοιχειώδη επιστημονικό (χωρίς εισαγωγικά...) αντίλογο για το κείμενο που δημοσιεύτηκε από τον υπογράφοντα στο Ρέθεμνο ςστις 5 Μαρτίου 2023.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ