ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ξηροί καρποί: Διατροφική σημασία

0

Οι ξηροί καρποί είναι καρποί των δένδρων που οι σπόροι τους είναι κρυμμένοι μέσα ένα σκληρό κέλυφος, όπως τα μύγδαλα,τα φιστίκια, τα καρύδια,κουκουναρόσποροι, ηλιόσποροι, κολοκυθόσποροι, τα φουντούκια 

κ.λ.π .Είναι σε διάφορα σχήματα, χρωματισμούς και γεύσεις.

Οι ξηροί καρποί χαρακτηρίζονται και ως <<φρούτα με κέλυφος>>, λόγω των περιεχομένων θρεπτικών συστατικών των.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Οι ξηροί καρποί ήταν ένα από τα πρώτα τρόφιμα που ανακάλυψαν οι άνθρωποι, το δε γεγονός ότι ήταν ένα τρόφιμο που μπορούσε να διατηρηθεί και να αποθηκευτεί, το καθιέρωσαν ως ένα πολύτιμο σύμμαχο του ανθρώπου, εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Συγκεκριμένα από πρόσφατες ανασκαφές στο Ισραήλ, βρέθηκαν υπολείμματα επτά ξηρών καρπών και διάφορα πρωτόγονα όργανα κορμοθραυστών, που σύμφωνα με τους επιστήμονες χρονολογούνται 780.000 χρόνια πριν. Επίσης από ανασκαφές στο Ιράκ βρέθηκαν ξηροί καρποί από το 50.000 π.χ. Στις ΗΠΑ υπολείμματα ξηρών καρπών από το 6.000π.χ.

Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι αγαπούσαν το καρύδι και μάλιστα το θεωρούσαν τροφή των Θεών,  ο Δίας συγκεκριμένα κατανάλωνε καρύδια για να αποκτήσει περισσότερη δύναμη και σοφία.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ

Όλοι οι ξηροί καρποί βοηθούν την καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη, μειώνουν την κακή χοληστερίνη, αυξάνουν την καλή, ενώ προσφέρουν αντιοξειδωτική προστασία στον οργανισμό.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

-Αμύγδαλα

Πολύ καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και βιταμίνης Ε, καθόλου χοληστερόλη (μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης).

-Φιστίκια

Εξαιρετικές πηγές δύο βιταμινών του συμπλέγματος Β(νιασίνης και του φυλλικού  οξέος). Μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης. Βελτιώνουν τα επίπεδα της ολικής και HDL χοληστερόλης. Παρέχουν αντιοξειδωτική προστασία.

-Φουντούκια

Πολύ καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών και μαγγανίου,ενός στοιχείου με αντιοξειδωτική δράση. Δεν έχουν  καθόλου χοληστερόλη.

- Καρύδια

Πολύ καλή πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων στη φύση. Βοηθούν την καλή λειτουργία των αγγείων και του εγκεφάλου.

-Κουκουνάρια

Περιέχουν σημαντικά ποσά βιταμίνης Ε,Κ και μαγνησίου.

-Κολοκυθόσποροι, ηλιόσποροι, κάστανα

Οι κολοκυθόσποροι(πασατέμπος) συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου  του προστάτη.

Οι ηλιόσποροι είναι πλούσιοι σε ιχνοστοιχεία και σε απαραίτητα στον οργανισμό λιπαρά οξέα.

Τα κάστανα αν και δεν εντάσσονται τυπικά στους ξηρούς καρπούς(λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού και υδατανθράκων), είναι πλούσια σε βιταμίνη C.

Συστάσεις

Για διατήρηση του σωματικού βάρους μπορεί κανείς να καταναλώνει περίπου μια<< χούφτα>> ξηρούς καρπούς 3-4 φορές την εβδομάδα (ανάλογα πάντα τον οργανισμό και τις ανάγκες του.)

Μπορεί κανείς να συνδυάζει ξηρούς καρπούς π.χ κουκουνάρια ή καρύδα ή ξεφλουδισμένα αμύγδαλα με σαλάτες , γιαούρτη.

Προσοχή                     

Οι επεξεργασμένοι καρποί (αλατισμένοι,καβουρδισμένοι,καραμελωμένοι) να μην καταναλώνονται συχνά, γιατί αλλοιώνονται οι ευεργετικές τους ιδιότητες .

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ