ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Θαλασσινά: Ποια η σημασία στην διατροφή

0

Στην κατηγορία των θαλασσινών ανήκουν οι οργανισμοί  που κατοικούν στο θαλασσινό νερό, συγκεκριμένα τα ψάρια, τα οστρακοειδή και τα μαλάκια, αλλά και τα φύκια. Οι ιδιαίτερες περιβαλλοντικές συνθήκες όπου κατοικούν τα θαλασσινά και αναγκάζονται να προσαρμοστούν, έχει σαν αποτέλεσμα να παράγουν βιοενεργά συστατικά, τα οποία έχουν σημαντικά οφέλη στην υγεία και έτσι θεωρούνται λειτουργικά τρόφιμα.

Μια μικρή διευκρίνηση λειτουργικό χαρακτηρίζεται το τρόφιμο, το οποίο περιέχει συστατικά που προωθούν την υγεία του ανθρώπου και τον προστατεύουν από διάφορες ασθένειες.

Ποια είναι αυτά τα συστατικά

-Τα Ω-3 λιπαρά οξέα

Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι πολυακόρεστα οξέα που χάριν συντομίας παριστάνονται ωςDHA καιEPA.Πολυάριθμες μελέτες αποδεικνύουν  την  θετική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ω-3 λιπαρών οξέων  και τον μειωμένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Μία από τις πιο εντυπωσιακές μελέτες είχε διεξαχθεί στον πληθυσμό των Ινουίτ της Γροιλανδίας, από οποίες διαπιστώθηκε ότι είχαν την μικρότερη ισχαιμική νόσο. Αυτό κίνησε το ενδιαφέρον των ερευνητών, καθώς ερχόταν σε αντίθεση με την εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος διατροφή τους. Αυτό αποδείχθηκε ότι οφείλετε στη πλούσια σε PHAκαι EPAδιατροφή των, από την συχνή κατανάλωση θαλασσινών.

Σε παχύσαρκους  ασθενής τα ω-3 λιπαρά οξέα των θαλασσινών, αποδεικνύεται ότι συμβάλλουν στην καύση του λίπους των.

Μια σημαντική λειτουργία των ω-3 λιπαρών οξέων είναι η αντιοξειδωτική δράση των που συμβάλλει στην προστασία του εγκεφάλου και συγκεκριμένα των  νευρικών κυττάρων του, με άλλα λόγια την αποφυγή της εκδήλωσης άνοιας καιAlzheimer.

Από τα ψάρια πλούσια σεω-3 λιπαρά οξέα είναι ο σολομός, όμως τα οστρακοειδή(μύδια, στρείδια, καβούρια θαλάσσης, αστακοί) και τα μαλάκια(καλαμάρια, σουπιές,χ ταπόδια),λόγω των περιεχομένων    μεταλλικών στοιχείων(ψευδάργυρο, σελήνιο), συμβάλλουν στον  περιορισμό της άνοιας και τουAlzheimer.

- Πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες που περιέχουν τα θαλασσινά είναι υψηλής βιολογικής άξιας, λόγω του ότι  περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για την σωστή οργανική λειτουργία και υγεία στα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Οι πρωτεΐνες αυτές παίζουν παίζουν ρόλο στο μεταβολισμό του λίπους και από ορισμένες μελέτες προκύπτει ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερίνη και τον κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα.

-Καροτενοειδή

Τα καροτενοειδή περιέχονται σε ορισμένα θαλασσινά, όπως ο σολομός και οστρακοειδή (καβούρια, γαρίδες), που συμβάλλουν στο έντονο πορτοκαλί των χρώμα. Αποδεικνύεται ότι οι ουσίες αυτές παρουσιάζουν μια πληθώρα δράσεων που ενισχύουν την υγεία,όπως παρακάτω,

-μείωση του λίπους του σώματος και των τριγλυκεριδίων,

-μείωση των φλεγμονών,

-μείωση της πιθανότητας εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου,

Ορισμένα θαλασσινά  είναι καλές πηγές σιδήρου και άλλα περιέχουν βιταμίνες π.χ A,C, καθώς και ιχνοστοιχείων, όπως κάλιο και φωσφόρο 

Η σημαντικότητα των θαλασσινών είναι ότι περιέχουν μοναδικά συστατικά, τα οποία δεν απαντώνται σε χερσαίους οργανισμούς.

Συμπέρασμα

Η τεράστια θρεπτική αξία  θαλασσινών(ψάρια, μαλάκια, οστρακοειδή)

τα καθιστά αναγκαία στην διατροφή μας και ως εκ τούτου θα πρέπει να τα έχουμε στο τραπέζι μας σε εβδομαδιαία βάση.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ