Ένα σημαντικό θέμα που υπάρχει διαχρονικά είναι το πως μεταχειριζόμαστε τα τρόφιμα που διατηρούνται στο ψυγείο(συντήρηση ή κατάψυξη), μετά από μια διακοπή του ρεύματος. Το πρόβλημα είναι πιο οξύ, όταν οι διακοπές ρεύματος είναι παρατεταμένες και φυσικά δεν γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε με τα τρόφιμα εντός ψυγείου. Ποια μπορούμε να καταναλώσουμε και ποια πρέπει να απορρίψουμε. Στο επίκαιρο αυτό θέμα έρχεται να δώσει απάντηση το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, με τους ειδικούς να τονίζουν πως σημαντικός παράγοντας στη δύσκολη αυτή εξίσωση, είναι πόση ώρα παραμένουν αναλλοίωτα τα τρόφιμα σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία.
Με βάση λοιπόν αυτόν τον σημαντικό κανόνα οι ειδικοί έχουν δημιουργήσει μια λίστα τροφίμων τα οποία πρέπει να απορρίπτονται, χωρίς άλλη δεύτερη σκέψη, εάν παραμείνουν περισσότερες από δύο ώρες σε θερμοκρασία πάνω από 4 βαθμούς Κελσίου.
Ποια συμπεριλαμβάνονται στο κατάλογο αυτό:
Ωμά μαγειρεμένα κρέατα, πουλερικά, θαλασσινά και ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, γιαούρτια, μαλακά τυριά κ.ο.κ, αλλά και οι ζύμες π.χ έτοιμες πίτσες, τα αβγά και τα τεμαχισμένα φρούτα.
Γιατί πρέπει να τηρείται σταθερά η θερμοκρασία των 4 βαθμών Κελσίου:
Έχει τεκμηριωθεί πως πάνω από αυτή των 4 βαθμών Κελσίου, αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς μικρόβια στα φαγητά, τα οποία ευθύνονται για τροφικές δηλητηριάσεις. Τούτο σημαίνει ότι πρέπει να παρακολουθούμε την ένδειξη των θερμομέτρων του ψυγείου και σε περίπτωση ανόδου της θερμοκρασίας, το χρόνο διάρκειας της και να προβαίνουμε ανάλογα στην απόρριψη των ακαταλλήλων.
Σημειώνουμε ότι τα ασφαλή ψυγεία μπορούν να διατηρούν τη σωστή θερμοκρασία ακόμη και για 4 ώρες, χωρίς λειτουργία του ψυγείου, λόγω ρεύματος. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αποφεύγουμε να ανοίγουμε την πόρτα του ψυγείου συχνά.
Τα τρόφιμα που αντέχουν
Τα τρόφιμα που μπορούν να συντηρηθούν σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες για μεγαλύτερο διάστημα είναι:
1) Αυτά που περιέχουν ζάχαρη όπως οι μαρμελάδες, το φυστικοβούτυρο
2) Αλάτι όπως το ψωμί, τα σκληρά τυριά
3) Ξύδι όπως οι σος σαλάτες με βάση το ξύδι
Επίσης τα φρούτα και λαχανικά, εφόσον δεν έχουν τεμαχιστεί. Είναι τα τρόφιμα που μπορούν να καταναλωθούν ακόμη και μετά από μια παρατεταμένη διακοπή ρεύματος (συνήθως διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου).
Συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης
Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης, τα οποία συνήθως εμφανίζονται μια έως τρεις ημέρες μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, πονόκοιλο, διάρροια, πυρετό και εμετό.
Παρά το ότι η ανάρρωση είναι σύντομη, στην περίπτωση σοβαρών εκδηλώσεων, όπως αφυδάτωση, είναι επιτακτικό να ζητάμε βοήθεια κάποιου γιατρού.
Κατάψυξη
Τα τρόφιμα στην κατάψυξη είναι πιο ανθεκτικά. Μπορεί να αντέξουν και 24 ώρες ή ακόμη και 48 ώρες εφόσον η πόρτα παραμένει κλειστή
Μεγάλο ρόλο για την διατήρηση των κατεψυγμένων τροφίμων, παίζει και πόσο γεμάτα είναι τα ράφια και τα συρτάρια του ψυγείου.
Συγκεκριμένα όσο πιο γεμάτη είναι η κατάψυξη τόσο αυξάνεται και ο χρόνος αντοχής των τροφίμων εντός αυτής. Όμως τα τρόφιμα που θα αποψυχτούν έως ότου έλθει το ρεύμα, όπως για παράδειγμα το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια, δεν πρέπει να καταψυχτούν εκ νέου. Αντιθέτως, εκείνα που διατηρούν κρυστάλλους πάγου και είναι παγωμένα όταν τα αγγίζετε είναι ασφαλή.
Εξαίρεση αποτελεί το παγωτό, με τους ειδικούς να συστήνουν πως πρέπει να πεταχτεί, ενώ τα φρούτα και λαχανικά μπορούν να παραμείνουν στην κατάψυξη, είναι όμως πιθανό, όταν αποψυχτούν, να έχουν χάσει λίγο από τη γεύση τους.
Συστάσεις
Πρέπει να ακολουθούνται όλες οι οδηγίες των ειδικών και κατασκευαστών
ηλεκτρικών ψυγείων, για την ασφαλή κατανάλωση των συντηρουμένων τροφίμων εντός των ψυκτικών ψυγείων και θαλάμων, μετά την διακοπή του ρεύματος .