Το κάρδαμο ή καρδάμωμο είναι ένα φυτό που ζει από ένα έως δύο χρόνια και που προέρχεται από τους σπόρους διαφόρων φυτών του γένους Ελεττάρια (Elettaria) και Άμωμον (Amomum). Τα δύο γένη είναι συγγενή στην Ινδία,Πακιστάν, το Νεπάλ και Μπουτάν και αναγνωρίζονται από τους μικρούς λοβούς του σπόρου, τριγωνικούς στη διατομή και σχήματος ατράκτου με ένα λεπτό χάρτινο εξωτερικό κέλυφος και μικρά κουκούτσια στο εσωτερικό τους.
Η λέξη καρδάμωμο είναι συνένωση της λέξης <<κάρδαμον>> και της λέξης <<άμωμο>> ονομασία ενός είδους Ινδικού αρωματικού φυτού-μπαχαρικού .
Τύποι του κάρδαμου
-Το γνήσιο ή πράσινο κάρδαμο προέρχεται από το είδος Elettaria cardamonκαι διανέμεται από την Ινδία μέχρι τη Μαλαισία.
-Το μαύρο κάρδαμο γνωστό ως καφέ ή το κάρδαμο του Νεπάλ, διανέμεται δε κυρίως από την Ασία μέχρι την Αυστραλία.
Ιστορία
Το κάρδαμο το χρησιμοποιούσαν άνθρωποι από το κόσμο από πολύ παλιά Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μασούσαν τους σπόρους με σκοπό να δροσίσουν την αναπνοή τους, οι Άραβες το χρησιμοποιούσαν και το χρησιμοποιούν στο καφέ και στο τσάι τους, για να πετύχουν καλύτερη γεύση.
Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν για να αρωματίσουν τη γεύση στα γλυκά.
Σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως λόγω της ισχυρής και μοναδικής γεύσης και αρώματος, ως μπαχαρικό στα τρόφιμα και μαγειρική, όπως στην Ινδία και Σκανδιναβικές χώρες.
Στην Ευρώπη εισήχθηκε ως μπαχαρικό πριν τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο από κάποιο Γερμανό παραγωγό καφέ, ο οποίος είχε προβεί σε μεγάλες καλλιέργειες στη Γουατεμάλα και είχε καταστεί ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας κάρδαμου παγκοσμίως.
Στην συνέχεια η παραγωγή του κάρδαμου επεκτάθηκε στην Ινδία, Πακιστάν, Νεπάλ, Σρι Λάνκα.
Διατροφική σημασία
-Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C,βιταμίνη Α και μεταλλικά στοιχεία, κάλιο,νάτριο, μαγνήσιο, ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο και άλλων μικροθρεπτικών συστατικών.
- Είναι ιδιαίτερα αποτοξινωτικό και διουρητικό μπαχαρικό.
-Είναι ικανό να καταπραΰνει τους ρευματικούς πόνους.
-Συμβάλει στη θεραπεία του διαβήτη.
-Καθαριστικό του αίματος.
-Είναι ορεκτικό.
-Καθαρίζει το δέρμα από φακίδες και πανάδες.
Συμπέρασμα
Το κάρδαμο μπορούμε να το θεωρήσουμε, πέραν της χρήσης του ως μπαχαρικό για να εμπλουτίσουμε με γεύσεις τα φαγητά μας και πιθανόν τα γλυκά μας, ως και ένα καλό φαρμακευτικό μέσο.
Κυκλοφορεί σε μικρές συσκευασίες, σε συγκεκριμένα καταστήματα βοτάνων και μπαχαρικών.