ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Σε περιδίνηση το ΠΑΣΟΚ: Στελέχη εγείρουν θέμα ηγεσίας – Αλυσιδωτές εξελίξεις

0

Καζάνι που βράζει θυμίζει το ΠΑΣΟΚ, με τις εσωκομματικές αναταράξεις να διαδέχονται η μία την άλλη, καθώς μία σειρά από στελέχη θέτουν ανοιχτά ζήτημα ηγεσίας, ασκώντας σφοδρή κριτική και έντονο προβληματισμό για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Οδυσσέας Κωνταντινόπουλος: Restart ηγετικό, πολιτικό, οργανωτικό

Με επιστολή του προς τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνταντινόπουλος, υπογραμμίζει την ανάγκη για ένα «ηγετικό, πολιτικό, οργανωτικό Restart», ζητώντας να επισπευστούν οι εσωκομματικές διαδικασίες που είναι προγραμματισμένες για το 2025.

«Χρειαζόμαστε μία ισχυρή επανεκκίνηση. Μία νέα ισχυρή νομιμοποιητική εντολή ώστε να κάνουμε πράξη το μεγάλο ΠΑΣΟΚ των προσδοκιών μας, με ηγεσία που να κινητοποιεί ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις. Ζητώ, λοιπόν, άμεσα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να συγκληθούν τα όργανα του ΠΑΣΟΚ, και να αποφασίσουν το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα: Οι καταστατικά προβλεπόμενες για το 2025 εκλογικές διαδικασίες για την ηγεσία της παράταξης, να επισπευστούν, ώστε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, να έχουν ολοκληρωθεί τόσο αυτές, όσο και το μετέπειτα Συνέδριο για την ανάδειξη των πολιτικών μας και την εκλογή των συλλογικών μας οργάνων. Restart ηγετικό, πολιτικό, οργανωτικό, για το ΠΑΣΟΚ και τη μεγάλη παράταξη της Κεντροαριστεράς!» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Π. Γερουλάνος: Το ΠΑΣΟΚ απέτυχε στον βασικό στόχο – «Καλοδεχούμενη» η επιστολή Κωνσταντινόπουλου

Την κίνηση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου χαιρέτισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος, χαρακτηρίζοντας «καλοδεχούμενη» την πρόταση να επισπευστούν οι εσωκομματικές διαδικασίες.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Γερουλάνος σχολίασε ακόμη ότι είναι λάθος να τοποθετούνται τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για τα εσωκομματικά θέματα στους τηλεοπτικούς σταθμούς, τονίζοντας ότι οι σχετικές συζητήσεις θα πρέπει να γίνονται στα αρμόδια όργανα του κόμματος. «Όταν δεν έχεις πετύχει τους στόχους, πρώτα πρέπει να το πει και μετά να πάει στα όργανα. Θα πρέπει να πάει στα όργανα και να μιλήσουν. Όχι ο καθένας να βγαίνει στα κανάλια», είπε ο κ. Γερουλάνος, προσθέτοντας. «Καλοδεχούμενη η επιστολή Κωνσταντινόπουλου… ό,τι έχω να πω θα το πω στα όργανα».

Κληθείς από το Naftemporiki.gr να σχολιάσει τις εξελίξεις, o κ. Γερουλάνος τόνισε πως αυτό που προέχει είναι η συνετή αποτίμηση του αποτελέσματος, ενώ σε ερώτηση για το εάν θα θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, απάντησε: «Αυτή τη στιγμή είναι το τελευταίο πράγμα που με απασχολεί».

Άρθρο-παρέμβαση από τον Νίκο Παπανδρέου: «Τον λόγο πρέπει να έχει άμεσα η βάση»

Την σκυτάλη πήρε στη συνέχεια ο Νίκος Παπανδρέου, ο οποίο σε άρθρο του στο protothema.gr ο Νίκος Παπανδρέου ανέφερε πως «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για το κόμμα» τον λόγο «πρέπει να έχουν άμεσα οι φίλοι και τα μέλη της, η αληθινή βάση του ΠΑΣΟΚ.

«Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, όπως και η προοδευτική παράταξη συνολικά. Οποιαδήποτε συζήτηση χρήζει άμεσα νομιμοποιήσεως. Ο Βορράς στην πολιτική του πυξίδα είναι ο λαός τον οποίο πρέπει να υπηρετεί» σημειώνει.

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών τονίζει πως «η τρίτη θέση συνιστά ήττα». «Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το υποδεκάμετρο. Δεν γίνεται πολιτική ανατροπή με βάση μικροπολιτικές αναλύσεις για λίγα δεκαδικά ψηφία. Στην πολιτική μετριέσαι στα μάτια της κοινωνίας σε σχέση με τους άλλους, όχι με τον εαυτό σου και το πρόσφατο παρελθόν του. Το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να εκφράσει ένα συνεκτικό πολιτικό σχέδιο. Τα όργανα του κόμματος δε λειτούργησαν ώστε να μεταφέρουν τα επιμέρους μηνύματα στους πολίτες. Διαδοχικές εκλογικές ευκαιρίες χάθηκαν. Και η ιστορία δε γυρίζει πίσω» επισημαίνει.

Εξαπολύει παράλληλα βολές κατά της ηγεσίας του κόμματος και μιλά για «προσωποπαγείς και ευνοιοκρατικές στρατηγικές» τονίζοντας: «Οι ευθύνες στην πολιτική είναι αντικειμενικές. Την ευθύνη έχει η ηγεσία de facto και είναι αυτή η οποία απορρίφθηκε από το πολιτικό σώμα. Ενίοτε όμως οι ευθύνες είναι και υποκειμενικές. Σε διαδοχικές εκλογές επικράτησαν μικροπολιτικές, προσωποπαγείς και ευνοιοκρατικές στρατηγικές. Αυτό οδήγησε σε, διαιρέσεις που διέτρεξαν το κόμμα από τα στελέχη μέχρι και τη βάση των φίλων του. Τίποτα από αυτά δεν συνάδουν με τις αξίες του ΠΑΣΟΚ. Αυτό το γνωρίζει η κοινωνία, η οποία στις πρόσφατες εκλογές, τις απέρριψε με κάθε τρόπο».

Υπενθυμίζεται πως και η Νάντια Γιαννακοπούλου το βράδυ των εκλογών, αναφερόμενη στις εκλογικές επιδόσεις του κόμματος και στη μη επίτευξη του στόχου για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης είχε δηλώσει πως όλα θα πρέπει να συζητηθούν την επομένη των εκλογών, όπως και το ζήτημα της ηγεσίας.

Μιλένα Αποστολάκη: Η περιορισμένη άνοδος μας προβληματίζει όλους

Μέσα σε αυτό το κλίμα, με δήλωσή της η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Μιλένα Αποστολάκη εκφράζει τον προβληματισμό της για την «περιορισμένη άνοδο του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ, σε συνδυασμό με την απώλεια του διακηρυγμένου στόχου της δεύτερης θέσης».

Η κ. Αποστολάκη τονίζει πώς «ο κόσμος περιμένει από εμάς να γεννήσουμε ξανά την ελπίδα, και να γίνει ξανά το ΠΑΣΟΚ η προοδευτική πολιτική λύση απέναντι στα πολλαπλά αδιέξοδα που βιώνουν οι πολίτες από τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Υπογραμμίζει ακόμη πώς «απαιτείται τώρα, η νηφάλια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Αυτή η αποτίμηση, θα πρέπει να μας καθοδηγήσει για τις επόμενες αναγκαίες πρωτοβουλίες και κινήσεις».

Τι απαντούν κύκλοι του ΠΑΣΟΚ

Με φόντο τις παραπάνω εξελίξεις, η Χαριλάου Τρικούπη έσπευσε να κλείσει τη συζήτηση δηλώνοντας πως το χρονοδιάγραμμα για τις εσωκομματικές διαδικασίες «θα ακολουθηθεί κατά γράμμα».

«Δεν θα επιτρέψουμε να βυθιστεί η παράταξη στην εσωστρέφεια και ό,τι χτίστηκε με κόπους και θυσίες τα τελευταία χρόνια, να χαθεί σε λίγες μέρες» ανέφεραν πηγές του κόμματος, επισημαίνοντας πως «το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη από κινήσεις εξωστρέφειας, κάτι που δεν υπηρετούν επισπεύδουσες και συντονισμένες δημόσιες παρεμβάσεις από εκείνους, που δήθεν ομνύουν στις θεσμικές λειτουργίες των οργάνων».

Επεσήμαναν, δε, ότι ο σεβασμός στις καταστατικές λειτουργίες και πρόνοιες είναι ο εγγυητής της ενότητας και πως το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών θα ακολουθηθεί κατά γράμμα σύμφωνα με το καταστατικό.

«Το ζήτημα τώρα είναι η δίκαιη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος για να βγουν γόνιμα συμπεράσματα και να οικοδομηθεί η στρατηγική του κόμματος και οι κινήσεις για την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης», σημείωναν από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Πολιτικό Συμβούλιο

Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα πρόκειται να συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος όπου και θα γίνει αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

naftemporiki.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ