ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης: Έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος για να ανακουφίσουμε τους πολίτες τον Αύγουστο

0

 Δίμηνο τέλος στα «ουρανοκατέβατα κέρδη» των εταιρειών ενέργειας προκειμένου να επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ρεύματος τον Αύγουστο, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην Σία Κοσιώνη, έδωσε το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης για την ανάσχεση του κύματος ακρίβειας στους λογαριασμούς ρεύματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η αύξηση δημιουργεί ουρανοκατέβατα κέρδη για τις εταιρείες ενέργειας και προανήγγειλε έκτακτο τέλος φορολόγησης για δύο μήνες στις εταιρείες, προκειμένου να επιδοτηθούν τα τιμολόγια του Αυγούστου στους καταναλωτές.

Ταυτόχρονα διεμήνυσε εκ νέου ότι δεν θα μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα. Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Παύλου Πολάκη κάνοντας λόγο για αδιανόητους σεξιστικούς χαρακτηρισμούς κατά της γραμματέως της ΝΔ Μαρίας Συρεγγέλα.

Η βία δεν χωρά στις δημοκρατίες, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την απόπειρα κατά του Τραμπ

«Η πολιτική βία δεν έχει χώρο στις δημοκρατίες μας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας τη συνέντευξη, αναφερόμενος στην απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ και τόνισε ότι η μεγάλη επιτυχία της δημοκρατίας είναι να μπορεί να λύνει τα προβλήματα ειρηνικά. «Ο τοξικός λόγος περισσεύει, οι διχαστικές γραμμές είναι όλο και πιο βαθιές, άρα καλό είναι όλοι να πάρουμε ένα μάθημα και να αναλογιστούμε ότι ο διάλογος πρέπει να είναι πολιτισμένος και οι πολιτικές "είτε τους τελειώνουμε είτε μας τελειώνουν" δεν χωρούν στη δημοκρατία» είπε ο πρωθυπουργός.

Αδιανόητα όσα είπε ο Πολάκης, σύμφωνα με τον πρωθυπουργός

Υπάρχει τοξικότητα και στην πατρίδα μας, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και αναφέρθηκε στης «αδιανόητες» φράσεις που ακούστηκαν από τον Πολάκη και ο ίδιος, όπως είπε ο πρωθυπουργός, δεν είχε «το θάρρος να πει συγγνώμη» και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει σαν να μην συνέβη τίποτα.

«Ένας άνθρωπος που είναι ταυτισμένος με την τοξικότητα σε βαθμό που ο Πολακισμός θα βρεθεί στο λεξικό του κυρίου Μπαμπινιώτη» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στον Παύλο Πολάκη. «Όταν οι συμπεριφορές αυτές συμβαίνουν μέσα στη ΝΔ, έρχονται κυρώσεις και έτσι πρέπει να αντιδρούν τα κόμματα», είπε, και έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση του Λευτέρη Αυγενάκη.

«Υπάρχει απαίτηση οι πολιτικοί να συζητούν πολιτισμένα και να βρίσκουν κοινό τόπο, αλλά στην ιδιαίτερη βουλή που υπάρχει σήμερα αυτό σπανίζει» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Η υπόθεση Νοβάρτις επανήλθε στο προσκήνιο δικαιώνοντας όσα είχαμε πει, ότι πάνω σε ένα υπαρκτό σκάνδαλο διαφθοράς γιατρών χτίστηκε χυδαία πολιτική συνωμοσία. Αποκαλύφθηκε ότι υπήρχε αστρονομικό ποσό για να επιτελέσουν κάποιο τον ρόλο του προστατευόμενου μάρτυρα, αλλά στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται να έχεις οικονομικό όφελος για να είσαι προστατευόμενος μάρτυρας» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση «θα βάλει πλάτη» για τα τιμολόγια του ρεύματος είπε: «Τις τελευταίες δέκα μέρες είδαμε μια τεράστια έξαρση των τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, που αφορά όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη μέχρι την Ουγγαρία».

«Το τελικό αποτέλεσμα από τη στρέβλωση της αγοράς είναι ότι θα χτυπήσει τους λογαριασμούς του Αυγούστου».

Έκτακτο τέλος για δύο μήνες, ώστε να επιδοτηθεί ο Αύγουστος στο ρεύμα

Για τους επόμενους δύο μήνες, είπε ο πρωθυπουργός, θα υπάρξει έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος «για να ανακουφίσουμε τους πολίτες τον Αύγουστο». Είναι ένας φόρος, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, μια έκτακτη προσωρινή φορολόγηση των υψηλών κερδών για τους δύο μήνες «για να επιδοτήσουμε τον μήνα Αύγουστο». «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε προσωρινή στρέβλωση της αγοράς ενέργειας», είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «δώσαμε πάνω από 10 δις ευρώ τις εποχές της μεγάλης αύξησης, φορολογώντας τις εταιρείες και συγκρατήσαμε τους λογαριασμούς». Η ταραχή αυτή θα ειναι προσωρινή, εκτίμησε ο πρωθυπουργός και είπε πως ελπίζει «να συνεργαστεί ο καιρός» και ότι «για τον έναν μήνα που έχουμε στρέβλωση» θα στηρίξει η κυβέρνηση τους πολίτες.

Μητσοτάκης: Τα μέτρα για την ακρίβεια δούλεψαν, οι παρεμβάσεις είναι δραστικές

«Τα μέτρα για την ακρίβεια δούλεψαν σε έναν βαθμό και οι παρεμβάσεις στην αγορά ήταν πολύ δραστικές, ειδικά για μια φιλελεύθερη κυβέρνηση, όπως το πλαφόν περιθωρίου κέρδους» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παρόλα αυτά, είπε, είναι σίγουρο πως υπάρχουν φαινόμενα καρτέλ στην αγορά. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, η κυβέρνηση ενισχύει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, δήλωσε και τόνισε ότι η κυβέρνηση μπορεί να στηρίζει συνεχώς το διαθέσιμο εισόδημα. Κεντρικός στόχος μας ήταν η αύξηση των μισθών, κάτι που ήδη βλέπουμε, υπογράμμισε και είπε ότι αυξήθηκε περισσότερο ο κατώτατος μισθός, αθροιστικά, από τον πληθωρισμό, αλλά «το πρόβλημα είναι ότι ξεκινήσαμε από μια χαμηλή βάση». «Ναι, υπάρχει ευρωπαϊκή διάσταση στο πρόβλημα των πολυεθνικών εταιρειών, που πουλάνε πιο ακριβά στην Ελλάδα από άλλες χώρες. Δεν είναι μόνο στα τρόφιμα, αλλά και σε άλλα προϊόντα, όπως τα φυτοφάρμακα».

Δεν θα μειώσουμε τον ΦΠΑ, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Αναφερόμενος στον ΦΠΑ είπε: Και το παράδειγμα της Ισπανίας έχει δείξει ότι μείωση του ΦΠΑ έχει προσωρινό όφελος και οι τιμές τείνουν να επιστρέψουν. Η χώρα μας έχει πλαίσιο υποστήριξης του κοινωνικού κράτους και μια αποτελεσματική επιδοματική πολιτική. Τα χρήματα που θα έλειπαν από τη μείωση του ΦΠΑ θα λείψουν από τις δημόσιες επενδύσεις, από τις αυξήσεις των μισθών, από τις αυξήσεις στους γιατρούς.

«Θα στηρίξουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους στο τέλος του χρόνου, έχουμε μιλήσει για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών σε δύο δόσεις από το 2025, τα έχουμε ανακοινώσει και θα τα επανεπιβεβαιώσουμε» συνέχισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι η μείωση της εργασιακής ανασφάλειας είναι σημαντική παρακαταθήκη για την οικονομία και για τους πιο αδύναμους. Αυτοί που δεν έπαιρναν τίποτα, τώρα έχουν έναν μισθό και για αυτό η μείωση της ανεργίας για να φτάσουμε σε ποσοστά της Ευρώπης είναι βασικός στόχος.

Για τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων

Για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είπε ότι η κυβέρνηση μελετά το θέμα και ότι πρόκειται για ζήτημα που απασχολεί πολύ και ότι θα συζητηθεί αν πρέπει να παρέμβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού. «Αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε σημαντικές αυξήσεις από πέρσι, έχουμε όμως μια αύξηση σε σχέση με 4 και 5 χρόνια πριν. Άρα είναι ζήτημα που μας απασχολεί επειδή θέλουμε οι συμπολίτες μας να μπορούν να κάνουν όσο πιο οικονομικές διακοπές γίνεται, αλλά και για την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Προτεραιότητα η περαιτέρω αύξηση των απολαβών των γιατρών

Έχουμε ειδικότητες που δεν έχουμε αρκετούς γιατρούς, είπε και σημείωσε ότι έχουμε «γενικότερο πρόβλημα απολαβών» στον τομέα της υγείας, αλλά συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση έχει βελτιώσει τις απολαβές αυτές. «Η περαιτέρω αύξηση των απολαβών των γιατρών είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση» σημείωσε και μίλησε για μια «πολύ σημαντική μεταρρύθμιση», αναφερόμενος στη «δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ να επιτελούν και ιδιωτικό έργο». Υπάρχουν γιατροί που πηγαίνουν στο ΕΣΥ για αυτόν τον λόγο, τόνισε.

Για πρώτη φορά κυβέρνηση κάνει πράξη το «νομιμότητα παντού» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ερωτηθείς για την εγκληματικότητα, είπε: «Με το χέρι στην καρδιά, υπάρχει πολίτης που πιστεύει ότι όλα αυτά δημιουργήθηκαν τον τελευταίο χρόνο ή υπάρχει κυβέρνηση για πρώτη φορά που κάνει πράξη το “νομιμότητα παντού”».

Οι παρεμβάσεις που γίνονται έχουν μεγάλη σημασία, είπε και τόνισε ότι «τεράστια αποδοχή είχε η παρέμβαση στις παραλίες», που ξεκίνησε από το «κίνημα τους πετσέτας». Ακούσαμε τους πολίτες, η πρόοδος είναι τεράστια, είπε.

Μητσοτάκης: Ο νόμος ισχύει για όλους, πρωτίστως για τους πιο ισχυρούς

Αναφερόμενος στις φωτιές, ο πρωθυπουργός είπε: «Το γεγονός ότι 650.000 πολίτες καθάρισαν τα οικόπεδά τους είναι τεράστιας σημασίας γιατί καταλαβαίνουμε για πρώτη φορά ότι δεν θα τα περιμένουμε όλα από το κράτος. Αυτά χτίζουν κοινωνικό κεφάλαιο, εμπιστοσύνη στο κράτος. Ο νόμος ισχύει για όλους, πρωτίστως για τους πιο ισχυρούς».

Κλειστός ο δρόμος προς την Ευρώπη, αν η Βόρεια Μακεδονία δεν τηρήσει τη Συμφωνία, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Η Β. Μακεδονία μπήκε στο ΝΑΤΟ επειδή λύθηκε το ζήτημα του ονόματος μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία είχε άλλες αδυναμίες αλλά το άρθρο που αφορά στο όνομα δεν επιδέχεται αμφισβήτηση και αυτό το έχω καταστήσει σαφές», είπε. «Η Ελλάδα έχει όπλα και το μεγαλύτερο είναι ότι είναι τοποτηρητής της ευρωπαϊκής πορείας των Σκοπίων και δεν θα υπάρχει ούτε βήμα αν δεν λυθεί το ζήτημα αυτό με ρητή δήλωση της ηγεσίας για αυτό που έχουν υπογράψει» συνέχισε. «Η Ελλάδα έχει στήριξη από όλη την Ευρώπη στο ζήτημα αυτό» είπε και τόνισε ότι «η θέση μας είναι κατανοητή». «Είχα σοβαρές επιφυλάξεις για τη συμφωνία, αλλά όχι για το όνομα. Πρέπει να τηρήσουν τη συμφωνία οι γείτονες γιατί τους θέλουμε κοντά στην Ευρώπη» σημείωσε.

Για το ΠΑΣΟΚ

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, είπε: «Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και έτσι θα αντιμετωπιστεί. Προχωρά σε δημοκρατική διαδικασία εκλογής, ανοιχτή, δεν θα υπάρχει καμία παρέμβαση από στελέχη μας, έχω απαγορεύσει να εκφράσουν οποιαδήποτε άποψη ή προτίμηση. Η ΝΔ κυβερνά αυτοδύναμη και πιστεύω στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Ο εκλογικός νόμος είναι αυτός που είναι».

iefimerida.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ