ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Κόλαση φωτιάς από τον Βαρνάβα έως την Πεντέλη και τα Βριλήσσια: «Η πρώτη megafire που αντιμετωπίζουμε»

0

Βιβλική η καταστροφή στην Αττική από μία πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής και εξακολουθεί να απειλεί ακόμη το πρωί της Τρίτης οικισμούς με συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Οι θυελλώδεις άνεμοι – οι οποίοι άλλαζαν και συνεχώς φόρα – είχαν ως αποτέλεσμα η φωτιά να εξαπλωθεί με ταχύτητα αστραπής, «καταπίνοντας» δέντρα, σπίτια, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα στο πέρασμά της.

Η εικόνα σήμερα είναι καλύτερη, αλλά κανείς δεν μπορεί να εφησυχάζει.

Ο Νίκος Λαυράνος, πρόεδρος των Πυροσβεστών, μιλώντας στο Mega, σημείωσε ότι τη νύχτα η μείωση της έντασης των ανέμων, έδωσε τη δυνατότητα στις επίγειες δυνάμεις να προχωρήσουν σπιθαμή προς σπιθαμή και να σβήσουν εκατοντάδες εστίες.

«Η ταχύτητα της εξάπλωσης ήταν τρομοκτική»

Ερωτηθείς για τις εφιαλτικές διαστάσεις που πήρε η φωτιά, είπε: «Κανείς δεν περίμενε αυτή την εξέλιξη της πυρκαγιάς. Ήταν εξ αρχής δύσκολη. Υπήρχε αυτό το εκρηκτικό κοκτέιλ: δυνατός άνεμος, ισχυρές ρίπες, υψηλές θερμοκρασίες, παρατεταμένη ξηρασία εδάφους. Αλλά πήρε απρόβλεπτες διαστάσεις. Η ταχύτητα εξάπλωσής της ήταν τρομακτική, ήταν αστραπιαία», ανέφερε.

«Ξέρω τι τράβηξαν οι συνάδελφοί μου. Ξέρω ότι ανά δευτερόλεπτα χρειαζόταν μία αναπροσαρμογή του σχεδίου, γιατί δημιουργούνταν συνεχώς νέες εστίες, που εγκυμονούσαν κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα και των συναδέλφων και των συμπολιτών μας. Αν υπήρξε λάθος, δεν είμαι αρμόδιος να το κρίνω», συμπλήρωσε.

«Για την κάθε πυρκαγιά παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο. Είναι μία πυρκαγιά που εξελίχθηκε σε megafire. Είναι η πρώτη megafire της φετινής περιόδου και ας ελπίσουμε η τελευταία, η οποία έφτασε μέχρι τον οικιστικό ιστό. Μπορώ μόνο να εξάρω την ηρωική προσπάθεια των συναδέλφων», κατέληξε.
Τα ακαθάριστα οικόπεδα και η νοοτροπία της αδιαφορίας

Μιλώντας στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό ο Γρηγόρης Δήμος, αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας στον δήμο Παλλήνης, σχολίασε πως ένα από τα προβλήματα ήταν το γεγονός ότι πολλοί συμπολίτες μας δεν καθάρισαν τα οικόπεδά τους και ούτε πρόκειται να τα καθαρίσουν ποτέ. «Εμείς ως δήμος θα πρέπει να είμαστε αμείλικτοι. Τα πρόστιμα πρέπει να είναι τα προβλεπόμενα, ώστε όλοι να αντιληφθούν ότι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

naftemporiki.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ