ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Σε νέα τηλεδιάσκεψη οι οριστικές αποφάσεις για τη διασύνδεση της Κρήτης με την Κύπρο

0

 Πολύ μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί στις διεργασίες που αφορούν την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου και αυτό φάνηκε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν, στελεχών της ΡΑΕΚ, της ΡΑΑΕΥ, του ΑΔΜΗΕ και των υπουργείων Ενέργειας Ελλάδας και Κύπρου. Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες του energygame.gr δεν έλαβε σοβαρές αποφάσεις, από τη στιγμή που η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου δεν έχει καταλήξει, αφενός επί του αιτήματος του ΑΔΜΗΕ να ξεκινήσει η ανάκτηση των δαπανών κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου, αφετέρου επί του αιτήματος της κάλυψης του γεωπολιτικού ρίσκου.

Να σημειωθεί πως η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου κανονικά θα έβγαζε την απόφαση της πριν τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη κάτι που δεν έγινε. Τις προηγούμενες ημέρες είχε καταθέσει προς τον ΑΔΜΗΕ νέα σειρά διευκρινιστικών ερωτήσεων. Υπενθυμίζεται πως ο ΑΔΜΗΕ ζήτησε η ανάκτηση των δαπανών να ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου του 2025 και όχι μετά την εμπορική λειτουργία του έργου, δηλαδή το 2030. Επίσης, με βάση την παλαιότερη κοινή απόφαση των Ρυθμιστικών Αρχών Ελλάδας και Κύπρου (CBCA) προβλέπεται πως το έργο θα αποπληρωθεί κατά 63% από τους Κύπριους καταναλωτές και κατά 37% από τους Έλληνες.

Ο κίνδυνος αύξησης του κόστους του έργου

Με αυτά τα δεδομένα το αδιέξοδο συνεχίζεται και θα γίνει νέα τηλεδιάσκεψη στις 26 Αυγούστου, με την ελπίδα μέχρι τότε να έχει βγει «λευκόςκαπνός» σε σχέση με τις ανοιχτές εκκρεμότητες. Σε περίπτωση νέας καθυστέρησης των αποφάσεων υπάρχει ο κίνδυνος αύξησης του κόστους του έργου. Η αύξηση των τιμών των υλικών αποτελεί τον βασικό λόγο που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους. Άρα, με τα έως τώρα δεδομένα το «Final Notice to Proceed», σε σχέση με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου θα το ανακοινώσει ο ΑΔΜΗΕ στη Nexans μέσα στις επόμενες ημέρες και εφόσον κλείσουν οι εκκρεμότητες.

Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου κ. Γιώργος Παπαναστασίου μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ανέφερε πως η ΡΑΕΚ αναμένεται να ανακοινώσει τις τελικές τις αποφάσεις εντός του μήνα στη βάση των νέων δεδομένων που κατέθεσε ο φορέας υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης, δηλαδή ο ΑΔΜΗΕ. Ο υπουργός Ενέργειας άφησε το ενδεχόμενο η ΡΑΕΚ να διαφοροποιήσει την προηγούμενη αρνητική της τοποθέτηση. Άλλωστε, τόνισε πως το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη, αφού ήδη έγιναν έρευνες βυθού στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Τελευταία εκκρεμότητα, η αξιολόγηση της μελέτης κόστους – οφέλους που κατέθεσε ο ΑΔΜΗΕ στην κυπριακή πλευρά. Από την αξιολόγησή της θα κριθεί εάν τελικά η κυπριακή δημοκρατία θα συμμετέχει με 100 εκατ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

energygame.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ