ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Πανώλη: Τι σημαίνει η μερική άρση της απαγόρευσης μετακίνησης ζώων για σφαγή που εφαρμόζεται από Δευτέρα

0

Φέτος τον 15αύγουστο, το Πάσχα του Καλοκαιριού -σύμφωνα με τους παλαιότερους- δεν καταναλώσαμε αρνί και πρόβειο κρέας λόγω των μέτρων που εφαρμόζει η χώρα για την πανώλη των αιγοπροβάτων.

Αρκεστήκαμε στην κατανάλωση χοιρινού, βοείου κρέατος και κοτόπουλου. Αυτή η συνθήκη έφερε κατά κύριο λόγο μείωση στους τζίρους των κρεοπωλείων κατά 30%. Ζημιά όμως υπήρξε και για τις ψησταριές οι οποίες έχασαν ένα 80% των εσόδων τους καθώς δεν μπορούσαν να διαθέσουν πρόβειο και αρνί καθώς δεν υπήρχε στην αγορά. Μάλιστα αυτές τις ημέρες αυτά τα καταστήματα εστίασης αναλάμβαναν και το ψήσιμο των αμνοεριφίων, κάτι που φέτος δεν υπήρξε.

Τι αλλάζει από Δευτέρα

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε πως από την ερχόμενη Δευτέρα θα ισχύσει η μερική άρση μετακίνησης ζώων για σφαγή σε περιοχές που δεν επλήγησαν από την πανώλη.

Το πόσο σημαντική είναι αυτή η απόφαση για την επάρκεια αμνοεριφίων στην αγορά φαίνεται από τα στοιχεία που θα παραθέσουμε πιο κάτω .
Μέχρι σήμερα 11 νόμοι είναι σε καραντίνα λόγω της πανώλης. Από την Δευτέρα θα μπορούν να σφαχτούν στους άλλους 41 νόμους που δεν είχαν κρούσματα πανώλης ,χιλιάδες αμνοεριφια που θα δώσουν ακόμη και απόλυτη επάρκεια στην αγορά. Έτσι θα μπορέσει ξανά ο καταναλωτής να βρει στα κρεοπωλεία αρνί και πρόβειο κρέας .

Τί θα γίνει όμως με τους 11 νόμους που είναι σε καραντίνα ακόμη; Από το υπουργείο υπογραμμίζουν πως όλα θα κριθούν από τους δείκτες θετικότητας της νόσου. Δηλαδή όσο δεν βρίσκονται κρούσματα , τόσο αυτές οι περιοχές θα πλησιάζουν στην άρση των μέτρων . Πάντως για την Θεσσαλία που μπήκε πρώτη στον … χορό των κρουσμάτων φαίνεται πως αυτός ο δρόμος θα είναι μακρύτερος καθώς υπάρχουν ακόμη εστίες σε Καρδίτσα και Τρίκαλα . Υπενθυμίζουμε επίσης πως η Θεσσαλία είναι μια από τις περιοχές με το μεγάλο πληθυσμό ζώων, στη χώρα .

Πως θα συμπεριφερθεί η αγορά

Κάποιοι πριν ακόμη ανοίξουν τα σφαγεία έσπευσαν να κάνουν λόγο για ανατιμήσεις στο αρνί και το πρόβειο, δείχνοντας τάσεις αισχροκέρδειας .

Άνθρωποι της αγοράς πάντως έλεγαν πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί και οι τιμές θα συγκρατηθούν. Οι λόγοι είναι προφανείς. Καταρχήν θα πρέπει να υπάρξει η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Με υψηλές τιμές κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Επίσης υπάρχει προς σφαγή μεγάλος αριθμός ζώων που δεν οδηγήθηκαν στα σφαγεία τόσο καιρό λόγω των μέτρων . Τέλος καραδοκεί το υπουργείο ανάπτυξης το οποίο με κλιμάκια θα κάνει σαρωτικούς ελέγχους . Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως λόγω της έλλειψης αμνοεριφίων, στα υπόλοιπα κρέατα δεν υπήρξε ανατιμήσεις όλο αυτό το διάστημα , την ώρα μάλιστα που υπήρξε αύξηση της κατανάλωσης τους.

protothema.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ