ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Γαύδος: Τουρισμός στο ζενίθ και νερό στο ναδίρ! Ο Δήμος προειδοποιεί...

0

 Περίπου 3.000 άτομα παραθερίζουν αυτή τη στιγμή στη Γαύδο! Μία μικρή κουκίδα στον χάρτη, χωρίς δικές της πηγές υδροδότησης κινδυνεύει να μείνει χωρίς σταγόνα νερό.
Για να μη στερεύσει το νησί, ο Δήμος Γαύδου εξέδωσε προειδοποιητική ανακοίνωση, με την οποία καλεί τους επισκέπτες του να χρησιμοποιούν το νερό με μέτρο.
Η δήμαρχος Γαύδου, κ. Λίλιαν Στεφανάκη, αναφέρει στο Cretalive πως αυτή την περίοδο η τουριστική κίνηση είναι στο ζενίθ. «Είμαστε στα όριά μας», λέει χαρακτηριστικά. Ο περισσότερος κόσμος άρχισε να φτάνει στο νησί τον Ιούλιο και η κορύφωση είναι τώρα, στα μέσα Αυγούστου. Μονάχα ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, υπήρξαν 250 περίπου αφίξεις, ένας αριθμός που καταγράφτηκε για 2η φορά φέτος. Εκτιμάται πως ο κόσμος έρχεται για το 4ήμερο και από την ερχόμενη βδομάδα οι αναχωρήσεις θα αρχίσουν να είναι περισσότερες από τις αφίξεις.
Για να μη στερέψει η Γαύδος
Ο Δήμος, σε έκτακτη ανακοίνωσή του, αναφέρει τα εξής «Ενημερώνουμε ότι αν δεν περιοριστεί η κατανάλωση του νερού, λόγω της αυξημένης κατανάλωσης αυτές τις κρίσιμες μέρες του 15Αύγουστου που η επισκεψιμότητα στο νησί είναι στο αποκορύφωμά της, θα βρεθούμε στη δύσκολη θέση να προχωρήσουμε σε διακοπές υδροδότησης.
Δυστυχώς κάποιοι ασυνείδητοι που δεν αντιλαμβάνονται και δεν σέβονται το χώρο που τους φιλοξενεί και τους ανθρώπους του νησιού, βανδάλισαν τη ντουζιέρα στην ανατολική άκρη του Σαρακήνικου (μπροστά από το εστιατόριο ΧΕΛΩΝΑ).
Να τους υπενθυμίσουμε λοιπόν ότι, οι ντουζιέρες έχουν τοποθετηθεί ως μέτρο ορθολογικής διαχείρισης του νερού και έχουν συνδράμει στην απρόσκοπτη υδροδότηση, όταν άλλα νησιά και άλλοι δήμοι με μεγαλύτερο υδατικό δυναμικό από του νησιού μας βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω τις λειψυδρίας και έχουν ήδη προχωρήσει σε διακοπές υδροδότησης.
Η συγκεκριμένη ντουζιέρα θα είναι ανενεργή μέχρι να επιδιορθωθεί με χρήματα που προορίζονται για τη βελτίωση της καθημερινότητας των γαυδιωτών.
Ζητάμε συγνώμη από τους επισκέπτες και κατασκηνωτές, που την χρησιμοποιούσαν.»
Η κ. Στεφανάκη αναφέρει στο Cretalive πως ο Δήμος προσπαθεί να προλάβει δυσάρεστες καταστάσεις για να μη στερέψει το νησί. Είναι ανάγκη να γίνεται ορθολογική χρήση, «ξέρουμε τι νερό έχει το νησί και προσπαθούμε να δίνουμε προς κατανάλωση ποσότητες που να μην υπερβαίνουν τις δυνατότητές μας, να μη φτάσουμε στη δύσκολη θέση να πούμε ότι στερέψαμε. Μέχρι τώρα το έχουμε καταφέρει αλλά είμαστε οριακά. Χρειάζεται οι παραθεριστές να δείξουν μία σύνεση και με φειδώ να γίνεται η κατανάλωση. Εμείς θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τα νερά», εξηγεί.

Όπως λέει, τα τελευταία χρόνια δόθηκε έμφαση στο θέμα της διαχείρισης του νερού καθώς το νησί είναι απομονωμένο και η μόνη ελπίδα ήταν οι βροχοπτώσεις. Έτσι, έγιναν γεωτρήσεις και καταβάλλονται προσπάθειες για να μένουν σε ικανοποιητικό επίπεδο τα αποθέματα νερού.
Το «καμπανάκι» δεν έχει ακόμα χτυπήσει, ωστόσο, ο Δήμος εξέδωσε τη συγκεκριμένη ανακοίνωση για να μη φτάσει στο σημείο μηδέν!
Επιμένουν οι γυμνιστές
Όπως είχε γράψει το Cretalive, στον Δήμο γίνεται μία προσπάθεια να περιοριστεί ο γυμνισμός σε συγκεκριμένα σημεία. Είδαμε πέρσι σκηνές απείρου κάλλους με άτομα που αφαιρούσαν απαγορευτικές πινακίδες, κάτι που επαναλαμβάνεται και φέτος.
Στην ανακοίνωση του Δήμου αναφέρεται το εξής «Να ενημερώσουμε ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο γυμνισμός απαγορεύεται είτε βανδαλίζουν και κλέβουν τις αντίστοιχες ενημερωτικές πινακίδες είτε όχι.»
Η κ. Στεφανάκη αναφέρει πως φέτος οι αντιδράσεις υπάρχουν μεν, είναι πιο ήπιες δε.

cretalive.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ