ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κοντά στο 300% η αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην Κρήτη το 2024 - Ανησυχία για τους χώρους φιλοξενίας

0

 Εξαιρετικά αυξημένος είναι ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν καθημερινά στις ακτές της Κρήτης

Οι 52 άνθρωποι που εξέπεμψαν σήμα κινδύνου την περασμένη Τετάρτη νότια του Ηρακλείου, ανέβασαν τον αριθμό όσων έφτασαν από την αρχή του έτους στο νησί στους 2.160, ενώ όλο το 2023 ο αριθμός αυτός ήταν 798 άτομα. Η αύξηση αυτή αγγίζει σε ποσοστό το 270% και αυτό βαίνει αυξανόμενο.

Ως προς τα περιστατικά, το 2023 ήταν μόλις 21, τα περισσότερα εκ των οποίων είχαν εκπέμψει σήμα κινδύνου, ενώ μέχρι τα μέσα Αυγούστου του 2024 τα περιστατικά έχουν φτάσει τα 47, χωρίς να έχει απαραίτητα προηγηθεί σήμα κινδύνου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ένωσης προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης Γιώργο Σφακιανάκη που μίλησε στην ΕΡΤ Ηρακλείου, η αύξηση αυτή σχετίζεται άμεσα με το τείχος που έχει δημιουργηθεί στο πέρασμα του Έβρου, κάτι που οδηγεί τους μετανάστες, αλλά και τους διακινητές τους, να βρίσκουν άλλους, θαλάσσιους, δρόμους για την είσοδό τους στην Ευρώπη.

Στο τελευταίο περιστατικό με τους 52 άνδρες που εντοπίστηκαν ανοιχτά των Καλών Λιμένων, ανάμεσα στους οποίους ήταν 10 ανήλικοι, συνελήφθησαν 3 επιβαίνοντες ως διακινητές, 16, 18 και 20 ετών, οι οποίοι είχαν λάβει από τον κάθε πρόσφυγα 2000 δολάρια.

Ένα μεγάλο ζήτημα που θέτει η Ένωση προσωπικού Λιμενικού Σώματος είναι αυτό του χώρου φιλοξενίας των μεταναστών, που δύναται να παραμένουν στο Ηράκλειο έως και 3 μέρες. Μέχρι σήμερα στεγάζονταν στο χώρο του παλιού ΚΤΕΛ, στο λιμάνι, ωστόσο σύντομα ο χώρος αυτός θα χρησιμοποιηθεί από τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου που θα στεγάσει τις υπηρεσίες του, μετά και τις ανακατατάξεις που φέρει η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και η εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου του οργανισμού από τον όμιλο Γκριμάλντι.

Οι λιμενικοί ζητούν επιτακτικά τόσο την ανεύρεση νέου και αξιοπρεπούς χώρου για τους πρόσφυγες και μετανάστες όσο και την ενίσχυση του σώματος με προσωπικό και εξοπλισμό, η έλλειψη των οποίων γίνεται ιδιαιτέρως αισθητή κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών.

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ