ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

«God save the King», στέφθηκε βασιλιάς της Βρετανίας ο Κάρολος

0

Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι έστεψε τον βασιλιά Κάρολο σε μια τελετή σήμερα στο Λονδίνο, τοποθετώντας το ηλικίας 360 ετών Στέμμα του Αγίου Εδουάρδου στο κεφάλι του μονάρχη καθώς εκείνος καθόταν σε έναν θρόνο του 14ου αιώνα στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ.

Ο Κάρολος διαδέχθηκε τη μητέρα του βασίλισσα Ελισάβετ μετά τον θάνατό της τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Το δεύτερο σκέλος της τελετής στέψης του Βασιλιά Καρόλου είναι ο όρκος που παίρνει ως νέος μονάρχης.

Παραμένοντας κοντά στον θρόνο ο Κάρολος γονάτισε και ακούμπησε το χέρι του στη Βίβλο. Στη συνέχεια υπέγραψε τον όρκο, κάτι που συνιστά νομική υποχρέωση κάθε νέου βασιλιά από το 1688.

Ο Βασιλιάς Κάρολος ορκίστηκε να κυβερνά τον λαό κάθε έθνους του οποίου ηγείται με βάση τους νόμους και τα ήθη του καθενός και με έλεος, να υπερασπίζεται τη θρησκεία της προτεσταντικής μεταρρύθμισης και την Εκκλησία της Αγγλίας.

Λίγο αργότερα η Καμίλα, σύζυγος του Καρόλου Γ', στέφθηκε σήμερα στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ, λίγο μετά τη στέψη του μονάρχη.

Η 75χρονη βασίλισσα, που έχει χωρίσει από τον πρώτο της σύζυγο, είναι η δεύτερη σύζυγος του Καρόλου, ο οποίος ήταν παντρεμένος με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, από την οποία πήρε διαζύγιο το 1996.

Πώς έγινε η στέψη του βασιλιά Καρόλου

12:20 - Η πομπή με τον Βασιλιά και την Βασίλισσα ξεκίνησε από το Παλάτι για το Αβαείο.
12:35 Μέλη της βασιλικής οικογένειας έφθασαν στην Δυτική Πύλη του Αβαείου του Γουεστμίνστερ.
12:53 Ο Βασιλιάς με τη σύζυγο του έφθασαν στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ.
12:54 Χτυπούν οι Καμπάνες του Αβαείου
1:00 Ο Βασιλιάς Κάρολος Γ' και η σύζυγος του μπήκαν στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ από τη Μεγάλη Δυτική Πύλη και ξεκίνησε η ακολουθία της Στέψης. 
2:00 μ.μ.  Στέφθηκε  βασιλιάς. Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι τον έστεψε με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου τον Βασιλιά Κάρολο Γ' . Πρόκειται για ένα στέμμα που κατασκευάστηκε το 1660 και ζυγίζει 2,27κιλά.
Εκείνη την ώρα χτύπησαν οι καμπάνες του Αβαείου για 2 λεπτά και στρατιωτικά αγήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Γιβραλτάρ, τις Βερμούδες αλλά και τα Πλοία στη Θάλασσα απέτισαν χαιρετισμό με πυροβολισμούς και κανονιοβολισμούς.
3:00 μ.μ. Ολοκληρώθηκε το τελετουργικό και ξεκίνησε η Πομπή της Στέψης από το Αβαείο προς το Παλάτι. Στην πομπή συμμετέχουν και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.\

Τι ακολουθεί, η στιγμή που η βασιλική οικογένεια θα βγει στο μπαλκόνι και θα κλείσει η ημέρα

3:45  Ο βασιλιάς και η σύζυγος τους θα φτάσουν στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μέσω της Κεντρικής Πύλης όπου θα γίνουν δεκτοί από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας.
3:45  Ο βασιλιάς και η σύζυγος του θα μεταβούν στους κήπους του Παλατιού όπου στρατιωτικά αγήματα θα τους απευθύνουν χαιρετισμό.  
4:30  Ο βασιλιάς, η βασίλισσα και μέλη της βασιλικής οικογένειας θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι του παλατιού για να χαιρετίσουν το πλήθος και να παρακολουθήσουν τις προγραμματισμένες αεροπορικές επιδείξεις. ( Fly Past) Το παλάτι δεν έχει ανακοινώσει ποιοι ακριβώς θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι. Το πιο πιθανό είναι πως θα βγουν μόνο εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Παρουσία ηγετών αλλά και χιλάδες κόσμου

Παρουσία περίπου 100 αρχηγών κρατών και άλλων αξιωματούχων, ο Κάρολος Γ’ στέφθηκε επισήμως βασιλιάς στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, το οποίο έχει φιλοξενήσει όλες τις στέψεις από το 1066 όταν ενθρονίστηκε ο Γουλιέλμος Α’ της Αγγλίας μέχρι και σήμερα.

Ο σχεδιασμός της τελετής στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ’ έγινε με τέτοιον τρόπο ώστε να συνδυάσει το παραδοσιακό τελετουργικό, που χρονολογείται εδώ και σχεδόν μια χιλιετία, με τον πολυπολιτισμικό και πολυθρησκευτικό χαρακτήρα της σύγχρονης Βρετανίας, όπως επισημαίνουν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Η σημερινή τελετή περιελάμβανε για πρώτη φορά τη συμμετοχή πνευματικών ηγετών από διαφορετικές θρησκείες με στόχο να αντανακλάται η ποικιλομορφία της σύγχρονης βρετανικής κοινωνίας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ