ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Η κλεψύδρα κυλά αντίστροφα για τους ιδιοκτήτες αδήλωτων ακινήτων στην Κρήτη

0

Με το ημερολόγιο να δείχνει κάτι λιγότερο από 4 μήνες για την καταληκτική ημερομηνία δήλωσης ακινήτων στο Κτηματολόγιο, το καμπανάκι χτυπά για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στην Κρήτη.

Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων στους Νομούς Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων που δεν έχουν υποβάλει ακόμη τη δήλωση τους στο Κτηματολόγιο, μπορούν να δηλώσουν τα ακίνητά τους, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2024. Σε πρόσφατη επίσκεψη στην Κρήτη, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης και η Διοίκηση του Κτηματολογίου επιβεβαίωσαν ότι η καταληκτική ημερομηνία παραμένει αμετάβλητη.

Η δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο είναι πλέον απλή και γρήγορη και μπορεί να γίνει με 3 διαφορετικούς τρόπους. Συγκεκριμένα, ο ιδιοκτήτης μπορεί να δηλώσει το ακίνητο του είτε μέσω της νέας εφαρμογής https://dilosi.ktimatologio.gr είτε μέσω του Ψηφιακού Χάρτη Κτηματογράφησης στον σύνδεσμο maps.ktimatologio.gr είτε σ΄ ένα Γραφείο Κτηματογράφησης.

Το γοργόν και χάριν έχει καθώς μετά τη λήξη της προθεσμίας, θα απαιτηθούν  πολυέξοδες και χρονοβόρες νομικές διαδικασίες για να καταγραφεί ένα ακίνητο στο όνομα του δικαιούχου του. Ένα ακίνητο το οποίο δεν έχει δηλωθεί στο κτηματολόγιο, δεν μπορεί να αξιοποιηθεί με την έννοια ότι για το ακίνητο δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί πώληση, γονική παροχή, δωρεά κ.λπ. εάν δεν ολοκληρωθούν οι παραπάνω νομικές ενέργειες.

Με το χρόνο να τρέχει, λοιπόν, το Κτηματολόγιο προσφέρει ψηφιακά εργαλεία που απλοποιούν τη διαδικασία και καταργούν την περιττή γραφειοκρατία. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε λίγα κλικ προσφέροντας άμεση και εύκολη εμπειρία “ατομικής κτηματογράφησης” χωρίς καθυστερήσεις.

  • Πώς δηλώνω το ακίνητο μου μέσω της νέας εφαρμογής  dilosi.ktimatologio.gr;

Για να διευκολύνει τους πολίτες, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Ελληνικό Κτηματολόγιο έχουν δημιουργήσει μια νέα ψηφιακή εφαρμογή στην ιστοσελίδα https://dilosi.ktimatologio.gr. Μέσω αυτής της εφαρμογής, όλοι οι πολίτες μπορούν να δηλώσουν την περιουσία τους γρήγορα και εύκολα, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν μηχανικό ή άλλα έξοδα.

Η διαδικασία δήλωσης ακινήτου ολοκληρώνεται μέσω 4 ψηφιακών βημάτων:

Πρώτον, ο χρήστης επισκέπτεται το νέο περιβάλλον του https://dilosi.ktimatologio.gr, είτε απευθείας είτε μέσω ανακατεύθυνσης από τον Ψηφιακό Χάρτη και συνδέεται με κωδικούς taxisnet. Στη συνέχεια επιλέγει δημιουργία νέας δήλωσης.

Δεύτερον, ο χρήστης συμπληρώνει τα προσωπικά του στοιχεία, δηλώνει εάν επιθυμεί πληρεξούσιο και αποδέχεται μέσω υπεύθυνης δήλωσης την εγκυρότητα της δήλωσης του ακινήτου του και των σχετικών στοιχείων.

Τρίτον, εφόσον ο χρήστης έχει συμπληρώσει τα στοιχεία του και έχει εντοπίσει το οικόπεδο του στον χάρτη, θα χρειαστεί να συμπληρώσει τη φόρμα της αίτησής του και να αναρτήσει στην εφαρμογή τα συνοδευτικά έγγραφα που τεκμηριώνουν την ιδιοκτησία του.

Τέταρτον, ο χρήστης ολοκληρώνει την υποβολή δήλωσης του ακινήτου του εύκολα, γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια.

  • Τι είναι και πώς λειτουργεί ο Ψηφιακός Χάρτης; Πώς εντοπίζω και δηλώνω το ακίνητο μου μέσω του maps.ktimatologio.gr;

Ο χρήστης μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα maps.ktimatologio.gr και να εντοπίσει το ακίνητό του, όπως θα έκανε στο Google Maps, κάνοντας απλά zoom.

Κάνοντας κλικ στο ακίνητό του, θα δει πληροφορίες για την περίμετρο, τις συντεταγμένες και τα τετραγωνικά μέτρα.

  • Ποια βήματα ακολουθώ μόλις εντοπίσω το ακίνητο μου;

Αν συμφωνεί με τα στοιχεία ή αν υπάρχουν μικρές αποκλίσεις, δεν χρειάζεται τοπογραφικό διάγραμμα από μηχανικό για να προχωρήσει σε δήλωση, αποφεύγοντας έτσι περιττά έξοδα.

Ο χρήστης, κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο της δήλωσης, προχωρά ηλεκτρονικά υποβάλλοντας το συμβόλαιο του και  πληρώνοντας 35 ευρώ ανά δικαίωμα  με κάρτα. Σημαντικό είναι ότι για φυσικά πρόσωπα με πάνω από δύο δικαιώματα σε αγροτικές

-Τι πρέπει να κάνω αν δεν συμφωνώ με την αποτύπωση του ακινήτου μου;

Αν τα όρια ενός γεωτεμαχίου στο maps.ktimatologio.gr δεν είναι σωστά, ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει τη λειτουργία σχεδιασμού πολυγώνου. Έτσι, μπορεί να δημιουργήσει ένα προσωρινό απόσπασμα του χάρτη, σχεδιάζοντας τα πραγματικά όρια του γεωτεμαχίου του.

  • Πώς δηλώνω το ακίνητό μου σ ένα Γραφείο Κτηματογράφησης;

Φυσικά, υπάρχει επίσης η δυνατότητα να δηλώσετε το ακίνητό σας με επίσκεψη σε ένα Γραφείο Κτηματογράφησης. Εκεί, το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό μπορεί να σας δώσει αναλυτικές οδηγίες και να σας βοηθήσει τόσο στον εντοπισμό του ακινήτου όσο και σε ειδικές περιπτώσεις δικαιώματος, όπως η χρησικτησία και η κληρονομιά.

  • Τι κάνω αν δεν έχω τίτλο κτήσης (συμβόλαιο);

Σε πολλές περιπτώσεις, κυρίως στις αγροτικές περιοχές, πολλοί ιδιοκτήτες δεν έχουν συμβόλαια που να αποδεικνύουν την ιδιοκτησία τους. Οι σχετικές υποπεριπτώσεις είναι 2:

  • Περίπτωση ιδιοκτησίας με χρησικτησία:

Ο πολίτης πρέπει να υποβάλει δύο έγγραφα μαζί με τη δήλωσή του. Το πρώτο είναι το υποχρεωτικό έντυπο Ε9 οποιουδήποτε έτους, που αναφέρει την ιδιοκτησία του. Το δεύτερο μπορεί να είναι μια ένορκη βεβαίωση μάρτυρα που πιστοποιεί ότι η ιδιοκτησία κατέχεται και χρησιμοποιείται για τουλάχιστον 20 χρόνια λόγω χρησικτησίας. Εναλλακτικά, μπορεί να είναι οποιοδήποτε έγγραφο που αποδεικνύει την εικοσαετή κατοχή, όπως προσύμφωνο ή υποθήκη.

  • Περίπτωση μη αποδοχής κληρονομιάς ή ύπαρξης κληρονομητηρίου;

Σε περίπτωση εξ αδιαθέτου διαδοχής προσκομίζονται υποχρεωτικά τα παρακάτω:

  1. Ληξιαρχική πράξη θανάτου
  2. Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών
  3. Πιστοποιητικό περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης
  4. Πιστοποιητικό περί μη αποποίησης
  5. Ο τίτλος κτήσης του αποβιώσαντος

Σε περίπτωση διαδοχής εκ διαθήκης προσκομίζονται υποχρεωτικά τα παρακάτω:

  1. Ληξιαρχική πράξη θανάτου
  2. Αντίγραφο της δημοσιευμένης διαθήκης ή η απόφαση με την οποία κηρύχθηκε αυτή κυρία, εάν πρόκειται για ιδιόγραφη διαθήκη
  3. Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης άλλης διαθήκης
  4. Πιστοποιητικό περί μη αποποίησης
  5. Ο τίτλος κτήσης του αποβιώσαντος
  • Πως μπορώ να δω αν με επηρεάζουν οι δασικοί χάρτες

Ο Ψηφιακός Χάρτης δίνει τη δυνατότητα να δείτε τους δασικούς χάρτες που έχουν κυρωθεί και αναρτηθεί. Έτσι, κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να δει αν και πόσο επηρεάζεται το ακίνητό του. Η διαδικασία είναι πολύ απλή: ενεργοποιείτε το εικονίδιο με τα “επίπεδα” και επιλέγετε να δείτε τους δασικούς χάρτες ή τις περιοχές Natura.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ