ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Oλλανδία: Απειλείται με κατάρρευση η κυβέρνηση Ρούτε - Διαφωνούν οι εταίροι για το προσφυγικό

0

Με κατάρρευση απειλείται η κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε στην Ολλανδία μετά την αποτυχία των κομμάτων που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό να τα βρουν αναφορικά με τα μέτρα που θα φρενάρουν τις ροές μεταναστών στη χώρα.

Οι σχετικές διαβουλεύσεις των κυβερνητικών εταίρων τράβηξαν μέχρι αργά χθες το βράδυο και αναμένεται να συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο καθώς η πρόθεση του VVD, του κόμματος του Ρούτε να περιοριστεί ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στην Ολλανδία προκάλεσε ρήγμα στον τετρακομματικό συνασπισμό, με τους δύο ελάσσονες εταίρους να αρνούνται να βάλουν πλάτη σε προτάσεις που θα καθιστούν δυσκολότερη την επανένωση οικογενειών προσφύγων.

«Βρισκόμαστε εν μέσω μιας διαδικασίας στο υπουργικό συμβούλιο για τη σύναψη συμφωνίας για το μεταναστευτικό. Είναι μια διαδικασία που γίνεται βήμα-βήμα και απόψε έγινε το πρώτο», είπε χθες το βράδυ ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Ο Ρούτε αποφασισμένος να αφήσει την κυβέρνηση να πέσει αν δεν υπάρξει συμφωνία για το προσφυγικό

Σύμφωνα με ολλανδικά ΜΜΕ ο Ρούτε είναι αποφασισμένος να τραβήξει το σκοινί και να αφήσει την κυβέρνηση να καταρρεύσει, αν δεν τα βρουν οι κυβερνητικοί εταίροι.

Οι αιτήσεις ασύλου αυξήθηκαν κατά 33% σε πάνω από 46,000 την περασμένη χρονιά στην Ολλανδία και φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τις 70.000 σπάζοντας το ρεκόρ που καταγράφηκε προ οκταετίας στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη. Κι αυτό θα επιτείνει την πίεση στις εγκαταστάσεις προσωρινής διαμονής των αιτούντων άσυλο, εκατοντάδες εκ των οποίων αναγκάστηκαν πέρυσι επί μήνες να κοιμούνται σε εξωτερικούς χώρους - μάλιστα πέθανε ένα μωρό τριών μηνών στο κέντρο στην Τερ Άπελ στη βόρεια επαρχία Γκρόνινγκεν - με ισχνή ή καθόλου πρόσβαση σε πόσιμο νερό, λουτρά και τουαλέτες και υπηρεσίες υγείας.
 

Ο Ρούτε δήλωσε πέρυσι ότι «ντρέπεται» για τα προβλήματα αυτά μετά την αποστολή για πρώτη φορά από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα κλιμακίου στην Ολλανδία για να συνδράμουν στην κάλυψη των ιατρικών αναγκών μεταναστών στο κέντρο επεξεργασίας αιτημάτων ασύλου.

Ο Ρούτε δεσμεύτηκε να βελτιώσει τις συνθήκες στις εν λόγω εγκαταστάσεις κυρίως περιορίζοντας τον αριθμό των προσφύγων που φθάνουν στην Ολλανδία, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη των κυβερνητικών εταίρων του, που κρίνουν πολύ αυστηρά τα μέτρα του. Η ένταση κλιμακώθηκε αυτή την εβδομάδα όταν ο Ολλανδός πρωθυπουργός ζήτησε να περιοριστεί η είσοδος στη χώρα παιδιών των προσφύγων από εμπόλεμες ζώνες, που βρίσκονται ήδη στην Ολλανδία και να αναγκαστούν οι οικογένειες προσφύγων να περιμένουν τουλάχιστον δύο χρόνια μέχρι να μπορέσουν να επανενωθούν.

iefimerida.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ